​Margrethe Vestager, comisarul pentru concurență al Uniunii Europene, a declarat marți pentru mai multe ziare europene că europenii au fost mai degrabă "lacomi" decât "naivi" atunci când au încredințat Rusiei o mare parte din aprovizionarea lor cu energie, potrivit AFP.

Margrethe VestagerFoto: Dursun Aydemir / Pool / AFP / Profimedia

"Nu am fost naivi, am fost lacomi. Industria noastră a fost construită în jurul energiei rusești mai ales pentru că era ieftină", a declarat Vestager, care este și vicepreședinte al Comisiei Europene, în interviul publicat în Franța de Les Echos.

Ea a adăugat că atitudinea europenilor a fost aceeași "cu cea a Chinei pentru multe produse sau a Taiwanului pentru cipuri, unde am mers în primul rând pentru a găsi costuri de producție mai mici".

Dar "a existat un mare risc - dependența - pe care o plătim acum" cu consecințele războiului din Ucraina, a explicat comisarul, care consideră că "de acum înainte va trebui să plătim o primă de securitate", în special mizând pe gazul natural lichefiat (GNL), care este mai scump, dar care ar putea oferi "stabilitate și predictibilitate, ceea ce va duce la investiții", a spus ea.

În ceea ce privește impunerea unui embargou european asupra petrolului rusesc, blocat în prezent de Ungaria, Vestager s-a declarat "convinsă că se va găsi un acord".

Dar ea a adăugat că "nu putem lăsa pe tușă statele cele mai dependente de petrolul rusesc" și că "aprovizionarea lor trebuie să fie asigurată".

Premierul ungar Viktor Orban a declarat marți că un acord este "foarte puțin probabil" în următoarele zile, într-o scrisoare adresată președintelui Consiliului European, Charles Michel, consultată marți de AFP. Președinția franceză a declarat că un acord este încă posibil "în zilele următoare".

Ministrul german al economiei și climei, Robert Habeck, a acuzat recent Moscova că folosește energia "ca pe o armă", în timp ce cea mai mare economie europeană este puternic dependentă de gazul rusesc.