Uniunea Europeană va conveni probabil asupra un embargo privind importurilor de petrol rusești „în câteva zile”, a declarat luni ministrul german al Economiei, Robert Habeck, pentru postul ZDF, relatează Reuters.

Robert HabeckFoto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Habeck a avertizat, totuși, că un embargo nu va slăbi automat Kremlinul, deoarece prețurile în creștere îi permit să obțină mai multe venituri în timp ce vinde volume mai mici de petrol.

Prin urmare, s-a luat în considerare să nu se mai plătească „orice preț” pentru petrol, ci să se convină asupra limitelor superioare, a spus el. Pentru ca acest lucru să funcționeze, totuși, ar trebui ca țările să își dea acordul.

Ministrul german al Economiei a avertizat Ungaria, la Forumul economic de la Davos, să nu blocheze eforturile de a impune un embargo la nivelul Uniunii Europene asupra importurilor de petrol rusesc ca răspuns la războiul din Ucraina, a transmis Reuters.

El s-a declarat dezamăgit că Uniunea Europeană nu a ajuns încă la un acord privind embargoul asupra petrolului din Rusia, spunând că Germania ar fi dispusă chiar să renunțe la participarea Ungariei în luarea acestei decizii, astfel încât embargoul să fie impus cât mai repede.

„Sunt soluții diferite pentru diferite țări. Mă aștept ca toată lumea, inclusiv Ungaria, să lucreze la o soluție”, a spus, luni, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, la Forumul economic de la Davos.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Ungaria este cel mai vocal critic al embargoului planificat asupra petrolului rusesc.

Comisia Europeană a propus eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului în majoritatea statelor membre, în timp ce Ungariei și altor state li s-ar putea acorda mai mult timp.

Pentru ca embargoul să fie pus în aplicare, Uniunea Europeană are nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.