Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a avertizat Ungaria să nu blocheze eforturile de a impune un embargo la nivelul Uniunii Europene asupra importurilor de petrol rusesc ca răspuns la războiul din Ucraina, transmite Reuters. El s-a declarat dezamăgit că Uniunea Europeană nu a ajuns încă la un acord privind embargoul asupra petrolului din Rusia, spunând că Germania ar fi dispusă chiar să renunțe la participarea Ungariei în luarea acestei decizii, astfel încât embargoul să fie impus cât mai repede.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, la Forumul economic de la DavosFoto: Markus Schreiber / AP / Profimedia

„Sunt soluții diferite pentru diferite țări. Mă aștept ca toată lumea, inclusiv Ungaria, să lucreze la o soluție”, a spus, luni, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, la Forumul economic de la Davos.

Tot luni, Robert Habeck a declarat pentru radioul german că este dezamăgit că Uniunea Europeană nu a ajuns încă la un acord cu privire la embargoul planificat asupra petrolului din Rusia, care este în lucru de câteva săptămâni, și că Germania ar fi dispusă să renunțe la participarea Ungariei pentru a accelera procesul.

„Dacă președintele Comisiei Europene spune că vom face acest lucru fără Ungaria, atunci aceasta este o cale pe care aș susține-o întotdeauna. Dar nu am auzit încă acest lucru din partea UE", a declarat ministrul german al Economiei, la postul de radio Deutschlandfunk.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, Ungaria este cel mai vocal critic al embargoului planificat asupra petrolului rusesc.

Comisia Europeană a propus eliminarea treptată a importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului în majoritatea statelor membre, în timp ce Ungariei și altor state li s-ar putea acorda mai mult timp.

Însă Budapesta, cel mai apropiat aliat al Moscovei din Uniunea Europeană, a declarat că dorește sute de milioane de euro din partea blocului comunitar pentru a atenua costul renunțării la țițeiul din Rusia.

Pentru ca embargoul să fie pus în aplicare, Uniunea Europeană are nevoie de acordul tuturor celor 27 de state membre.