Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a spus miercuri că ţara sa are nevoie de patru ani şi investiţii de 750 milioane de euro pentru a renunța la petrolul rusesc, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Viktor Orban primit cu sampanie la MoscovaFoto: ITAR-TASS News Agency / Alamy / Alamy / Profimedia

„Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a explicat ministrul în Comisia Economică din Parlamentul ungar.

Această sumă este mult inferioară celei pe care chiar Szijjarto o avansase în urmă cu doar câteva zile, el afirmând luni că Ungaria are nevoie de 18 miliarde euro pentru a-și transforma structura energetică în vederea renunțării la petrolul importat din Rusia.

Ungaria acuză că problema petrolului rusesc a fost creată de UE

„Comisia Europeană (CE) a creat o problemă şi ungurii speră să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro”, a spus el luni.

Ungaria a rămas singura țară care afirmă că se opune unui embargou asupra petrolului rusesc, argumentând cu costul ridicat pe care îl va presupune această măsură pentru economia sa, din cauza dependenţei energetice ridicate de Rusia.

Comisia Europeană şi Ungaria nu au ajuns până acum la un acord privind includerea embargoului asupra petrolului rusesc în noul pachet de sancțiuni pregătite de executivul blocului comunitar, care trebuie aprobate în unanimitate de țările membre.

Urmărește ultimele evoluții din a 84-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.