Uniunea Europeană înclină spre interzicerea importurilor de petrol rusesc până la sfârșitul anului, au declarat doi diplomați UE, după discuțiile dintre Comisia Europeană și statele membre ale UE din acest weekend, relatează Reuters.

GazpromFoto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Uniunea Europeană pregătește un al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei ca răspuns la invazia Ucrainei din februarie, pe care Moscova o numește „operațiune militară specială”.

Se așteaptă ca pachetul să vizeze petrolul rusesc, băncile din Rusia și Belarus, precum și mai multe persoane și companii.

Comisia, care coordonează răspunsul UE, a purtat discuții cu grupuri mici de țări din UE și va urmări să-și consolideze planul de sancțiuni în timp util pentru o întâlnire a ambasadorilor UE de miercuri la Bruxelles.

Miniștrii energiei din UE urmează să se întâlnească luni în capitala Belgiei pentru a discuta această problemă.

Diplomații UE au spus că unele țări din UE vor reuși să pună capăt utilizării petrolului rusesc înainte de sfârșitul anului 2022, dar altele, în special membrii dinspre sud, sunt îngrijorați de impactul pe care ar avea-o oprirea importurilor asupra prețurilor.

Germania, unul dintre cei mai mari cumpărători de petrol rusesc, pare să fie dispusă să accepte termenul limită de la sfârșitul anului 2022, au spus diplomații, dar țări precum Austria, Ungaria, Italia și Slovacia au avut rezerve.

Un consilier al cancelarului Olaf Scholz a declarat că Germania sprijină o interdicție a UE asupra importurilor de petrol rusesc, dar au nevoie de câteva luni pentru a-și asigura alternative.

„Vrem să nu mai cumpărăm petrol rusesc, dar avem nevoie de puțin timp pentru a ne asigura că putem introduce alte surse de petrol în țara noastră”, a spus Joerg Kukies, potrivit Financial Times.

Kukies a spus că Germania dorește să se asigure că o rafinărie din Schwedt, nord-estul Germaniei, operată de compania petrolieră de stat rusească Rosneft, poate fi aprovizionată cu petrol non-rusesc adus la Rostock, pe Marea Baltică.

Al șaselea pachet de măsuri europene pregătit de Comisia prezidată de Ursula von der Leyen va pune sub sancțiuni întregul ecosistem petrolier al Rusiei. Pe termen scurt, una dintre măsuri va avea ca scop creșterea costului transportului petrolului rusesc cu cisternă.

Din sistemul de tranzacții Swift trebuie exclusă și cea mai mare bancă rusă, Sberbank, care reprezintă 37% din piață, au indicat mai multe surse diplomatice europene.

Două treimi din petrolul rusesc merge spre UE

În 2021, a furnizat 30% din țițeiul și 15% din produsele petroliere achiziționate de UE. „Factura pentru importurile de petrol rusești a fost de patru ori mai mare decât cea a gazelor, 80 de miliarde de dolari față de 20 de miliarde”, a declarat la jumătatea lunii aprilie șeful diplomației europene Josep Borrell.

Principalii importatori de combustibili fosili din Rusia (gaz, țiței, produse petroliere și cărbune) sunt Germania, Italia, Olanda și Franța. Embargoul asupra cărbunelui, decis pe 7 aprilie, va intra în vigoare la începutul lunii august.

Un embargo complet asupra petrolului rusesc va opri războiul din Ucraina într-o lună

Andrei Illarionov, un fost consilier economic șef al președintelui rus Vladimir Putin, a explicat la CNN că un embargo complet asupra petrolului rus va pune capăt rapid războiului.

El a declarat recent pentru BBC că, dacă țările occidentale ar implementa un „embargo real” asupra exporturilor de petrol și gaze din Rusia, operațiunile rusești în Ucraina ar fi probabil oprite „într-o lună sau două”.

„Cred că este un instrument nemilitar foarte important pentru a influența procesul de luare a deciziilor la Kremlin”, a declarat Illarionov la CNN.

„Motivul este foarte simplu. În acest moment, aproximativ 40% din toate veniturile bugetare din Rusia sunt reprezentate de veniturile directe din exportul de petrol și gaze din Rusia. Se va ține cont de veniturile directe și indirecte. În total, ar fi vorba probabil de aproape 60% din toate veniturile bugetului federal”.