Soarta sutelor de luptători ucraineni care au rezistat săptămâni întregi la oțelăria Azovstal din Mariupol rămâne incertă, după ce s-au predat și au fost transferați pe teritoriile controlate de ruși. Ministrul ucrainean al apărării declara că aceștia vor face obiectul unui schimb de prizonieri, însă unii oficiali ruși au transmis că soldații ar putea fi judecați și executați. Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că misiunea de evacuare continuă și este supervizată de militarii şi serviciile de informaţii ucrainenne. ”Sunt implicaţi cei mai influenţi mediatori internaţionali”, a mai precizat el. Trupele ruse au tras cu rachete către ținte din mai multe regiuni ucrainene, inclusiv lângă granița cu Polonia.

Un luptător ucrainean care s-a predat forțelor ruse se îndreaptă către un centru de detenție Foto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

Cele mai importante evenimente de miercuri, ziua 84 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

05:32Alți doi soldați ruși vor apărea în instanță acuzați de crime de război. Cei doi militari, ale căror nume nu au fost făcute publice, sunt acuzați că au tras în clădiri rezidențiale din regiunea Harkiv a Ucrainei. Audierile vor începe în această dimineață la tribunalul districtual Kotelevskii din Poltava, scrie news.sky.com

05:24Senatul SUA a confirmat-o pe Bridget Brink ca fiind noul ambasador al SUA în Ucraina. Ea mai fusese ambasador al SUA în Slovacia.Ambasada SUA în Ucraina a rămas fără un ambasador confirmat de când Marie Yovanovitch a fost rechemată în mai 2019 de către președintele de atunci Donald Trump,la presiunea fostului avocat al lui Trump, Rudy Giuliani.

01:34 „Toți oamenii de la Kremlin":Un serial tv despre ascensiunea lui Vladimir Putin

Un serial TV despre ascensiunea lui Vladimir Putin. Se va numi "Toți oamenii de la Kremlin " și va fi realizat de producătorul Alexander Rodnyansky, nominalizat de două ori, care îl descrie drept "adevărata şi dramatica poveste a modului în care omul a avut astăzi puterea de a schimba lumea", potrivit La Stampa, citat de Rador.

00:56Deutsche Bank a închis conturile mai multor bănci rusești

Deutsche Bank a închis în luna aprilie conturile în euro ale mai multor bănci rusești, relatează Agenţia de presă RBC, citând surse banacare.

23:37Secretarul de stat al SUA Tony Blinken a anunțat că SUA vor acorda o nouă asistență alimentară de urgență de 215 milioane de dolari pentru criza din Ucraina și a cerut altor țări să ajute rapid criza alimentară globală în creștere din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

22:47Trupele ruse refuză din ce în ce mai mult să ia parte la luptele din Ucraina, a spus direcția principală de informații a ministerului ucrainean al apărării.

22:26Cel puțin 10 civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși miercuri de forțele ruse în regiunea de est Donețk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko într-un mesaj online, relatează Reuters.

Kirilenko, care nu a oferit detalii, a spus că alte șapte persoane au fost rănite.

22:06 Premierul canadian Justin Trudeau a denunțat miercuri, pe Twitter, decizia "inacceptabilă" a Moscovei de a închide biroul din Rusia al companiei media canadiene de stat CBC/Radio-Canada, ca represalii pentru interzicerea difuzării canalelor de televiziune ale grupului rus RT în Canada, potrivit AFP.

22:04Ambasada Rusiei la București, despre starea de sănătate a lui Putin: Zvonurile despre boala Șefului Statului sunt la fel de neadevărate ca „masacrele” asupra civililor din Bucea

Interesele Turciei în blocarea aderării Finlandei și Suediei la NATO

21:20Rusia: PIB-ul ar urma să scadă între 7,8% și 8,8% în 2022 (minister)

Conform unui scenariu de bază, care prevede o scădere a prețului petrolului până la sfârșitul anului la 73-74 dolari pe baril, produsul intern brut (PIB) ar trebui să scadă cu 7,8%, a precizat ministerul rus în prognoza macroeconomică.

21:05 Militarii ucraineni aruncă în aer poduri în Luhansk pentru a-i opri pe ruși / Ucraina spune că a recuperat alte teritorii din Harkiv

20:32Ambasada SUA la Kiev s-a redeschis miercuri după trei luni, după ce a fost închisă din cauza za invaziei Rusiei din 24 februarie a Ucrainei.

„Redeschidem oficial operațiunile”, a declarat purtătorul de cuvânt Daniel Langenkamp pentru Reuters, cu puțin timp înainte ca steagul SUA să fie ridicat deasupra ambasadei.

20:27VIDEO Tanc rusesc lovit de ucraineni la câțiva kilometri de granița cu Rusia

20:12 ANALIZĂ Care sunt adevăratele motive ale Turciei de a bloca aderarea Finlandei și Suediei la NATO

19:52Povestea de viață a lui Zelenski, transformată în carte de benzi desenate

19:28 Președintele SUA, Joe Biden, "salută călduros și susține cu tărie cererile istorice ale Finlandei și Suediei de aderare la NATO", potrivit unei declarații publicate miercuri de Casa Albă și citate de AFP.

"În timp ce cererile lor de aderare la NATO sunt analizate, Statele Unite vor colabora cu Finlanda și Suedia pentru a rămâne vigilente împotriva oricărei amenințări la adresa securității noastre comune și pentru a descuraja și a răspunde la orice agresiune sau amenințare", se arată în declarație.

19:09Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a înaintat miercuri Parlamentului un proiect de lege care vizează prelungirea legii marțiale pentru 90 de zile, potrivit Nexta.

19:03Polonia, România, Ungaria, Slovacia şi Cehia, statele UE care au primit cei mai mulţi refugiaţi din Ucraina de la începutul războiul declanşat de Rusia, vor beneficia de o finanţare europeană de 248 de milioane de euro, a anunţat miercuri Comisia Europeană.

Statele membre pot utiliza aceste fonduri pentru a le oferi asistenţă imediată, de exemplu alimente, transport şi cazare temporară persoanelor care fug din calea invaziei ruse şi pentru a-şi spori capacitatea de a gestiona frontierele externe ale UE.

CE spune că organizaţiile societăţii civile şi autorităţile locale şi regionale joacă, de asemenea, un rol esenţial în furnizarea de asistenţă şi, prin urmare, statele membre trebuie să se asigure că şi acestea au acces la această finanţare de urgenţă.

Pentru a se asigura că plăţile se efectuează rapid, fără o sarcină administrativă considerabilă, Comisia spune că va elibera fondurile mai degrabă pe baza rezultatelor obţinute, decât pe baza costurilor reale.

Finlanda și Suedia vor cumpăra împreună arme de foc portabile și arme antitanc

18:55Finlanda și Suedia vor cumpăra împreună arme de foc portabile și arme antitanc, a anunțat miercuri ministerul finlandez al apărării, în timp ce țările nordice și-au depus cererile de aderare la alianța militară occidentală NATO, relatează Reuters.

Cele două țări își vor intensifica cooperarea în achizițiile de apărare prin aderarea Finlandei la un acord de achiziție de arme antitanc de la producătorul suedez de arme Saab Dynamics, o subsidiară a Saab SAABb.ST, a spus ministerul.

Ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a autorizat, de asemenea, pregătirile pentru achiziția în comun de arme mici de foci, inclusiv puști de asalt.

Acordul pentru arme antitanc permite achiziționarea de rachete, puști fără recul, muniție și alte echipamente conexe, a spus acesta, adăugând că achizițiile sunt în așteptarea unor decizii de investiții separate.

18:52Un ofițer ucrainean povestește cum au fost zdrobiți rușii la Doneț: Le-am bombardat pontoanele și ne uitam cu dronele cum se înecau

Imagini publicate de propaganda rusă cu soldați ucraineni răniți care s-au predat din Azovstal și au fost duși la un spital din republica separatistă Donețk

18:47 Rusia închide biroul de la Moscova al postului canadian CBC și retrage vizele și acreditarea jurnaliștilor săi în Rusia, a declarat ministerul său de externe.

Decizia a fost luată după ce Ottawa a interzis postul de televiziune de stat rus RT, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

18:46Compania aeriană Antonov își mută temporar baza de la aeroportul din Hostomel, aflat la doar 20 de km nord-vest de capitala Ucrainei, la aeroportul Leipzig din Germania, scrie The Kyiv Independent.

Compania a confirmat că cinci avioane Antonov An-124-100 Ruslan au fost mutate temporar la Leipzig și vor continua să transporte mărfuri în scopuri comerciale și guvernamentale. Aeroportul din Hostomel, cel mai important aeroport internaţional de marfă din Ucraina, a fost distrus în urma atacurilor ruse, la finalul lunii februarie.

18:26Propaganda rusă publică imagini cu soldați ucraineni care spun că sunt tratați „excelent” în spital

18:12Aproape 1.300 de cadavre ale civililor găsite în localitățile din jurul Kievului / Detaliile date de șeful Poliției regionale despre uciderea ucrainenilor de către soldații ruși

Turcia blochează Finlanda și Suedia în drumul spre NATO

17:48 Ungaria reevaluează în jos suma de care are nevoie pentru a renunța la petrolul rusesc

17:23Turcia a blocat negocierile de aderare a Finlandei și Suediei la NATO

17:01Povestea incredibilă a ucraineanului care a „păcălit moartea”. A fost îngropat de viu, după ce a fost împușcat și torturat de soldații ruși, dar a supraviețuit

16:45Comisia Europeană și-a prezentat planul de a pune capăt dependenței de gaze naturale rusești / Banii vor veni din planul de relansare post-Covid

Primul sodat rus găsit vinovat pentru crime de război în Ucraina

15:49 Un prim soldat rus a fost găsit vinovat de crime de război în Ucraina

14:57Moscova vede din partea Kievului „o lipsă totală de dorință” de a continua negocierile, a decșarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremloinului, Dmitri Peskov.

14:32 Fostul cancelar german ​Gerhard Schröderar putea fi inclus pe lista de sancțiuni a UE

14:25 Comandanții trupelor ucrainene de la Azovstal care se ascundeau în buncărele și labirintul de sub oțelărie nu s-au predat încă, a susținut Denis Pushilin liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk, citat de Reuters. Acesta a mai spus că oțelăria va fi demolată.

Amintim că ministerul rus al apărării a transmis miercuri că aproape 700 de soldați ucraineni s-au predat în ultimele 24 de ore. În total, de luni și până acum, s-au predat 959 de luptători.

Reuters notează că era neclar dacă acești comandanți vor părăsi oțelăria sau vor prefera să moară în lupta împotriva ocupanților ruși.

14:17 Bilanțul atacurilor lansate de ruși, marți, în regiunea Cernihiv: 11 morți și 14 răniți, potrivit presei locale.

14:06 Președintele Turciei Tayyip Erdogan a declarat miercuri că se aștepta ca aliații NATO să înțeleagă sensibilitățile Ankarei privind securitatea națională, referinud-se la obiecțiile exprimate față de aderarea Finlandei și Suediei. El a reafirmat că Finlanda și Suedia nu trebuie să se aștepte ca Turcia să ratifice aderarea lor la NATO dacă nu extrădează ”teroriștii” pe care îi adăpostesc. Amintim că Ankara a condiționat acceptarea aderării celor două țări nordice la NATO de măsuri împotriva unor organizații ale kurzilor și a unor persoane care sunt considerate ostile de regimul Erdogan. Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat că aceste probleme vor fi soluționate de aliați.

Rusia se pregătește să expulzeze zeci de diplomați francezi și spanioli

14:00 Ministerul rus de Externe a anunțat oficial că expulzează 34 de diplomați francezi. Aceștia au termen de două săptămâni ca să părăsească Rusia.

13:58Israelul a livrat Ucrainei căști și veste de protecție pentru serviciile de urgență

13:55 Vladimir Klitschko, fost campion mondial de box la categoria grea care luptă în Ucraina pentru apărarea țării natale, cere Comitetul Olimpic Internațional (CIO) să interzică participarea sportivilor ruşi la următoarele Jocuri Olimpice.

13:04Ideologul lui Vladimir Putin spune că Ucraina este „pretextul” Occidentului pentru un război împotriva Rusiei

13:02Rusia se pregătește să expulzeze zeci de diplomați francezi și spanioli, ca urmare a unor măsuri similare luate de cele două țări în cazul diplomaților ruși. Ambasadorii Franței, Pierre Levy, și cel al Spaniei, Marcos Gomez Martinez, au fost convocați la MAE rus pentru a li se comunica deciziile, potrivit presei ruse.

13:00Negocierile de pace nu au avansat deloc, transmite miercuri Kremlinul, acuzând partea ucraineană de lipsă totală de voință în continuarea tratativelor, potrivit Reuters.

Nou atac cu rachete în zona Odesa

12:53Liderul cecen Ramzan Kadîrov a susținut, într-o intervenție la televiziunea publică rusă, că ”operațiunea militară specială” merge conform planului, iar Ucraina va fi eliberată de ”sataniști”, relatează Nexta.

12:49 Imagini cu soldați ucraineni care s-au predat la Azovstal, Mariupol

12:40 Rușii au lansat un nou atac cu rachete în zona Odesa

12:34SUA reafirmă sprijinul pentru aspirațiile euroatlantice ale Rep. Moldova

Rusia anunță că utilizează în Ucraina „primele prototipuri de arme puternice cu laser”, „Zadira”, care „ard țintele”

12:22 Rușii spun că au creat un laser care poate prăji dronele inamice „în câteva secunde”

12:06Un lider separatist din estul Ucrainei a declarat că doar tribunalul va decide care va fi soarta luptătorilor de la Azovstal, transmite Reuters.

12:04Lukașenko introduce pedeapsa cu moartea pentru ”tentativă de act terorist” / Lidera opoziției Svetlana Tihanovskaia, vizată

Câți militari ar fi pierdut Rusia până acum

11:48Rusia susține că aproape 1.000 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal

11:46Un colonel rus a fost condamnat la 16 ani de închisoare pentru luare de mită în valoare de 1,4 miliarde de ruble

11:32Rudele soldaților evacuați de la Azovstal, îngrijorate de ce le-ar putea face rușii / Oficial ucrainean: Negocierile continuă

10:45Care ar putea fi viitoarea navă amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră

10:38Rusia a pierdut 28.300 de soldați (Armata Ucrainei)

10:27Potrivit ONU, de la debutul războiului declanșat de Rusia, au fost uciși cel puțin 3.752 de civli, iar alți 4.062 au fost răniți.

Finlanda și Suedia au depus oficial cererea de aderare la NATO

09:27Finlanda și Suedia au depus oficial cererea de aderare la NATO, la cartierul general al alianței din Bruxelles, o mișcare considerată istorică. Decizia celor două state nordice a fost generată de agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei. În mod excepțional, procesul de aderare va dura doar câteva săptămâni, însă ea trebuie ratificată de statele membre, notează Reuters

08:51Rusia se confruntă cu probleme semnificative în ce privește resursele. Cât de mult a contat rezistența de la Azovstal - Raportul armatei britanice

08:20 Departamentul de stat al SUA lansează un program care va oferi probe pentru crimele de război comise de soldații ruși

08:11Un colonel ucrainean explică de ce Insula Șerpilor este importantă pentru Moscova: Ar putea monitoriza teritoriul României şi prezenţa militară americană

07:56Militari de rang înalt ai armatei ruse ar fi fost uciși de guerrilla din Melitopol, însă trupele rusești încearcă să ascundă acest lucru, a precizat, pe Telegram, administrația din Zaporojie citată de Kyiv Indepndent. Armata rusă a intesnficita controlul asupra autoturismelor din orșa, cel mai probabil, în căutarea membrilor guerrillei.

Evacuarea combatanților ucraineni din Azovstal continuă, anunță Zeleneski

07:44 Forțele ucrainene au transmis că au distrus două depozite de muniție ale rușilor din regiunea Herson, controlată de armata roșie. De asemenea, potrivit Kyiv Independent, continuă luptele în zona dintre Nikolaev și Herson, unde rușii încearcă să avanseze, bombardând pozițiile armatei Ucrainei.

07:35 Zelenski: Misiunea de evacuare a eroilor de la Azovtsal continuă și este supervizată de serviciile noastre de informații.

06:53 Forţele aeriene ucrainene şi unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Terestre ucrainene susţin că în ultimele 24 de ore au lovit 15 ţinte ale invadatorilor ruşi, inclusiv 11 drone şi patru rachete de croazieră, notează Ukrinform.

06:38 OMS înregistrează 226 de atacuri asupra unităţilor sanitare ucrainene de la începutul războiului, transmite The Kiev Independent. Directorul regional al OMS, Hans Kluge, a declarat că s-au înregistrat "aproape trei atacuri pe zi începând cu 24 februarie".

06:21 VIDEO Ucraina: Primul proces pentru crime de război după invazia rusă se deschide la Kiev

05:39 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă, în ultimul său mesaj postat pe reţelele de socializare, că bombardarea mai multor regiuni şi activitatea subversivă la graniţă sunt o încercare a armatei ruse de a compensa o serie de eşecuri în estul şi sudul Ucrainei. ”Cea de-a 83-a zi a apărării noastre a început cu o combinaţie destul de puternică de lovituri ruseşti asupra Ucrainei. Bombardarea cu rachete a regiunii Liov, a regiunii Sumî, a regiunii Cernihiv. Lovituri aeriene în regiunea Lugansk. Activităţi specifice de sabotaj în zonele de frontieră ale Ucrainei”, afirmă Zelenski.

01:21Șeful diplomației UE, Josep Borrell, spune că Rusia pare să fi suferit „pierderi impresionante” de la declanșarea invaziei în Ucraina: „Un record mondial pentru o armată invadatoare”.

00:49 Soldaţii ruşi morţi în Ucraina: Tineri, săraci şi proveniţi din minorităţi etnice.

23:55 VIDEO Primele lovituri împotriva tancurilor rusești cu rachetele britanice Brimstone.

23:21 Ultimul Big Mac: Rușii au făcut coadă înainte de ieșirea McDonald's din Rusia.

22:59 Zelenski, discuţie „lungă şi semnificativă” cu omologul său francez. Macron i-a transmis că livrările de arme ale Franţei vor creşte „în intensitate”.

22:21 Rusia anunță că se retrage din Consiliul Statelor Mării Baltice. Organizaţia „se scufundă în rusofobie şi minciuni” - acuză MAE rus. Moscova era însă deja suspendată din Consiliu, încă din 5 martie.

22:10 Ministrul Apărării din Ucraina: Războiul intră într-o „fază prelungită”/ Rușii își fortifică pozițiile în Zaporojie și Herson.

21:55 Marea Britanie: Din ce în ce mai mulți refugiați ucraineni au rămas fără adăpost și, în multe cazuri, fără bani, în urma unor divergențe cu gazdele lor din Marea Britanie, au declarat organizațiile comunitare, citate de The Guardian.