Vicepremierul rus Iuri Borisov a anunțat miercuri că un nou laser dezvoltat de cercetătorii ruși care va permite distrugerea dronelor inamice „în câteva secunde” este aproape gata de producția în serie, relatează Interfax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Borisov, fost ministru al Apărării între 2012 și 2018, a făcut anunțul la conferința online Novoie Znanie (New Knowledge), un eveniment care reunește oficiali, profesori universitari, oameni de știință și studenți din Rusia.

„Pe lângă armele obișnuite și cunoscute despre care v-am spus, astăzi suntem aproape de a lansa un sistem de arme bazat pe noi principii fizice, o armă electromagnetică de bandă largă”, a spus Borisov, adăugând că noul sistem le va înlocui pe cele existente în următorul deceniu.

Rușii spun că laserul lor poate prăji dronele

Potrivit acestuia, oamenii de știință ruși „au dezvoltat sisteme laser care sunt cu un ordin de magnitudine superioare ca putere, care permit distrugerea termică a diferitelor mijloace” precum dronele.

„În special, ieri s-a demonstrat [eficacitatea armelor laser] la o distanță de cinci kilometri, vehiculul fără pilot fiind ars în șapte secunde”, a adăugat Borisov.

El a vorbit de asemenea despre sistemul laser anti-satelit Peresvet, anunțat pentru prima dată de președintele Vladimir Putin în 2018 ca parte a noului arsenal de „arme strategice” ale Moscovei.

„Este deja furnizat în serie trupelor și poate orbi toate sistemele de recunoaștere prin satelit ale unui potențial inamic la altitudini de până la 1.500 de kilometri, scoțându-le din acțiune în timpul zborului din cauza utilizării radiației laser”, a spus Iuri Borisov.

Urmărește ultimele evoluții din a 84-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.