​Mikola Kulicienko spune că i s-a permis să „păcălească moartea”, pentru a relata povestea supraviețuirii sale după ce a fost împușcat, torturat și îngropat de viu și pentru a vorbi pentru cei care nu o mai pot face, relatează CNN. Mikola Kulicienko își spune povestea lângă groapa care ar fi trebuit să îi fie mormânt.

Mikola Kulicienko a supravietuit dupa ce a fost impuscat si ingropat de viuFoto: Captura YouTube

Pe marginea unui drum izolat din regiunea Cernihiv, în nordul Ucrainei, Mikola arată mormântul nemarcat în care el şi cei doi fraţi ai săi au fost îngropaţi la trei săptămâni şi jumătate de la începutul războiului. Cei trei bărbaţi au fost bătuţi şi împuşcaţi, iar Mikola este singurul care a supravieţuit.

„Este ca și cum aș fi înviat”, a spus Mikola, în vârstă de 33 de ani, pentru CNN.

Până pe 18 martie, viața familiei Kulicienko nu se schimbase foarte mult, în ciuda faptului că rușii au ocupat satul Dovjîk, în care locuia familia, de la începutul războiului. Apoi, când o coloană rusă a fost bombardată, soldații ruși au început să îi caute pe cei responsabili. Au ajuns la casa din lemn unde a locuit Mikola și cei doi frați ai săi, Ievhen și Dmitro, împreună cu sora lor, Irina -- care încă nu se poate ierta că nu a fost acasă în acea zi.

Trei soldați le-au spus fraților să îngenuncheze în curtea din față locuinței lor în timp ce perchezitionează casa în căutarea oricărui lucru care ar fi putut dovedi că au fost implicați în acel bombardament, a spus Mikola. Potrivit lui Mikola, odată ce au găsit medaliile militare deținute de bunicul lor și o geantă militară aparținând lui Ievhen, în vârstă de 30 de ani, care fusese parașutist, soldații au fost convinși că au ceva de ascuns.

Bătuți cu o tijă de metal și torturați trei zile

Mikola, Ievhen și Dmytro au fost conduși într-un subsol unde au fost interogați timp de trei zile, a spus el. Mykola a continuat să spere că rușii îi vor elibera, dar în a patra zi, a spus el, starea lor de spirit s-a schimbat.

„Mi-au bătut tot corpul cu o tijă de metal și mi-au băgat țeava unei arme în gură”, a spus el.

Împreună cu frații săi, Mikola a fost torturat până și-a pierdut cunoștința. El spune că erau legați la ochi, aveau mâinile și picioarele legate cu bandă adezivă și au fost conduși într-un vehicul militar de cinci soldați ruși pe un teren pustiu. Ei au fost puși să îngenuncheze, legati la ochi, în timp ce rușii au săpat o groapă, a spus Mikola.

Mai întâi, a spus el, a auzit o împușcătură în spatele lui, iar Dmitro, în vârstă de 36 de ani, cel mai mare dintre cei trei, a căzut la pământ. Apoi, l-a simțit pe Ievhen, cel mai tânăr, căzând lângă el.

S-a prefăcut mort și a fost îngropat de viu

„Mă gândeam că eu sunt următorul”, a spus el. Dar glonțul a intrat în obrazul lui Mikola și i-a ieșit lângă urechea dreaptă. Știa că singura lui speranță de supraviețuire era să facă pe mortul.

Soldații au aruncat trupurile fraților în groapă, le-au acoperit cu pământ și au plecat, potrivit Mykola. Nu poate spune cât timp a stat îngropat de viu, doar că, cu mâinile și picioarele încă legate, a reușit cumva să iasă de sub cadavrul fratelui său mai mare și să se întoarcă în lumea celor vii.

„Mi-a fost greu să respir, din moment ce Dima (Dmitro) stătea întins deasupra mea, dar folosind brațele și genunchii, l-am putut împinge pe fratele meu mai mare pe marginea gropii și apoi am ieșit afară. "

A ratăcit pe câmpuri în întuneric până la cea mai apropiată casă, unde o femeie l-a luat și l-a îngrijit peste noapte, înainte de a putea să se întoarcă la sora lui, care așteptase cu nerăbdare zile întregi acasă la tatăl lor.

"Am venit acasă și acolo era Mikola. M-am uitat la ochii lui și l-am întrebat unde sunt ceilalți? A spus că nu sunt alții", își amintește Irina, plângând.

Mikola spune că este un miracol că a supraviețuit. Cicatricile pe obraz și în spatele urechii sunt și astăzi vizibile.

„Am avut noroc... și acum trebuie să continui să trăiesc”, a spus el. „Această poveste trebuie să fie auzită de toată lumea, nu doar în Ucraina, ci în întreaga lume, pentru că astfel de lucruri se întâmplă și acesta este doar unul la un miliard”.

O anchetă pentru crime de război a fost deschisă acum de către procuratura regiunii Cernihiv. Anchetatorii au confirmat pentru CNN că frații lui Mikola erau legați, la ochi, mâini și picioare. În toată Ucraina, au fost înregistrate până acum peste 11.600 de presupuse crime de război, potrivit autorităților locale.

Abia după retragerea trupelor ruse, Mikola a putut să înceapă să caute groapa din care a scăpat cu viaţă, pentru a le oferi fraţilor săi înmormântarea pe care o meritau.

Pe 21 aprilie, la o lună după ce, potrivit lui Mikola, fraţii săi au fost executaţi, Dmitro şi Ievhen au fost îngropaţi într-un mormânt îngrijit, în pământul care era din nou controlat de ucraineni.