O instanță din Moscova l-a condamnat pe Dmitri Zaharcenko, un fost colonel din cadrul ministerului rus de Interne, la 16 ani de închisoare după ce a fost găsit vinovat pentru luare de mită în valoare de 1,4 miliarde de ruble, anunță TASS.

Colonelul Dmitri ZaharcenkoFoto: Sergei Bobylev / TASS / Profimedia Images

Zaharcenko, fost șef al Direcției Principale pentru Securitate Economică și Anticorupție de la Moscova, a fost arestat în 2016 pentru primirea unor mite „deosebit de mari” după ce poliția a găsit la locuința sa din capitala Rusiei milioane de dolari ținuți în cutii și pungi de plastic.

El a fost condamnat la 13 ani de închisoare într-o colonie penală de maximă securitate. Marți, o instanță din Moscova a anunțat un nou verdict, condamnându-l pe fostul colonel rus la 16 ani de închisoare și plata unei amenzi de 500 de milioane de ruble (în jur de 7,5 milioane de dolari).

„Pe baza contopirii a două pedepse, Zaharcenko ar trebui condamnat la 16 ani într-o colonie cu regim strict și o amendă de 500 de milioane de ruble”, a anunțat judecătorul de caz în decizia sa.

Acuzațiile aduse fostului colonel de procurorii ruși

Pe lângă Zaharchenko au mai fost puși sub acuzare doi foști avocați, condamnați fiecare la șapte ani de închisoare într-o colonie cu regim strict, și un om de afaceri, condamnat la 8 ani de detenție și plata unei amenzi de 500 de milioane de ruble.

Procurorii ruși l-au acuzat pe fostul colonel că între 2007 și 2016 a primit în mod sistematic mită de la un grup infracțional organizat care controla o serie de firme care nu desfășurau activități comerciale reale, dar dispuneau de fonduri obținute prin tranzacții bancare ilegale.

Zaharchenko i-a ajutat pe oamenii de afaceri să evite autoritățile de anchetă și să se sustragă răspunderii penale, avocații condamnați alături de el acționând ca intermediari în luarea de mită.

Procurorii de la Moscova afirmă că de-a lungul celor 9 ani Zaharchenko a primit în total 1,4 miliarde de ruble (în jur de 20,7 milioane de dolari) sub formă de mită.