Vadim Șișmarin, primul soldat rus judecat pentru crime de război în Ucraina a pledat vinovat miercuri, recunoscând toate acuzațiile împotriva sa, anunță AFP.

Sergentul rus Vadim SisimarinFoto: Efrem Lukatsky / AP - The Associated Press / Profimedia

Întrebat dacă recunoaște „fără rezerve” toate faptele, inclusiv acuzațiile de crimă de război și crimă premeditată, Șișimarin, un sergent în vârstă de 21 de ani, a răspuns „da”.

Procesul a început la ora 14:00 la tribunalul districtului Solomiansky din Kiev, soldatul rus fiind acuzat de uciderea unui bărbat de 62 de ani pe 28 februarie, în nord-estul Ucrainei.

Acuzat de crime de război şi omor premeditat, militarul, originar din Irkutsk, în Siberia, riscă închisoarea pe viaţă.

Crima de război de care este acuzat soldatul rus

Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Şişimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat care vorbea la telefon.

Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Soldatul rus spune că i s-a ordonat să tragă

La începutul lui mai, autorităţile ucrainene au anunţat arestarea lui fără a oferi detalii, publicând o înregistrare video în care Vadim Şişimarin spunea că a venit să lupte în Ucraina pentru „a-şi susţine financiar mama".

„Mi s-a ordonat să trag, l-am împuşcat o dată. A căzut şi ne-am continuat drumul”, și-a justificat acesta fapta.

El a fost trimis în judecată de autoritățile ucrainene pe 11 mai.

Este așteptat ca Ucraina să trimită în judecată în perioada următoare mai mulți militari ruși capturați după descoperirea unor masacre precum cele de la Bucha, Irpin sau Borodianka.

Curtea Penală Internațională a anunțat la rândul său marți că a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfăşurată vreodată.

Urmărește ultimele evoluții din a 84-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.