Fregata purtătoare de rachete „Amiral Makarov” ar putea deveni noua navă amiral a Flotei Ruse din Marea Neagră după scufundarea crucișatorului „Moskva”, relatează agenția rusă de stat TASS, citând o sursă apropiată autorităților din Crimeea.

Fregata „Amiral Makarov”Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Sursa citată de TASS afirmă că, după scufundarea Moskvei, cele trei fregate din clasa Amiral Grigorovici intrate în serviciul Flotei Mării Negre între 2016 și 2017 au fost luate în considerare pentru a prelua rolul de navă amiral.

„Până acum, alegerea este în favoarea Amiralului Makarov”, a declarat sursa TASS.

Această navă, considerată cea mai valoroasă țintă pentru ucraineni după scufundarea Moskvei, a fost subiectul unor zvonuri potrivit cărora ar fi fost lovită cu rachete pe 6 mai în apropierea Insulei Șerpilor.

Oleksii Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a clarificat însă ulterior că ucrainenii au lovit de fapt o navă de desant din clasa Serna.

Vaporul favorit să devină nava amiral a Rusiei de la Marea Neagră a fost lansat în 2017

„Amiral Makarov” este cea de-a treia fregată lansată la apă ca parte a proiectului 11356, desemnarea oficială a Marinei ruse pentru navele din clasa Amiral Grigorovici, ea fiind botezată după viceamiralul Stepan Osipovici Makarov care a murit în 1904 în timpul războiului ruso-japonez după ce nava pe care o comanda s-a lovit de o mină și s-a scufundat.

Fregata „Amiral Makarov” a intrat în serviciul Marinei Ruse pe 27 decembrie 2017, ajungând la baza sa permanentă din Sevastapol în octombrie 2018.

Ulterior, ea a făcut parte din gruparea permanentă a Marinei Ruse din Marea Mediterană înainte de a reveni la bază.

Ea face parte dintr-o serie de fregate multifuncționale din zona Mării Negre care au fost proiectate pentru a patrula și proteja căile maritime, distruge nave de suprafață, submarine și ținte terestre inamice.

Armamentul navei „Amiral Makarov”

Navele din clasa Amiral Grigorovici au un deplasament de aproximativ 3.620 de tone, o viteză de 30 de noduri (56 kilometri pe oră) și o autonomie de navigație de 30 de zile.

Fregata este înarmată cu rachete de croazieră Kalibr-NK, un sistem de rachete de autoapărare Shtil-1, un tun A-190 de 100 mm, artilerie antiaeriană, un lansator de rachete și torpile și poate transporta și un elicopter de transport Kamov-27 sau Kamov-31.

Costul estimat al acestor nave construite de șantierul naval din Kaliningrad este de 450-500 de milioane de dolari.

După scufundarea crucișătorului Moskva de către o rachetă Neptun ucraineană pe 14 aprilie, flota rusă din Marea Neagră nu mai are decât trei nave de luptă de suprafață majore.

Cea mai valoroasă și mai importantă dintre ele este Amiral Makarov, cu o lungime de 125 de metri.

Urmărește ultimele evoluții din a 84-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.