Ambasada Rusiei la București a încercat miercuri să pună capăt zvonurilor cu privire la sănătatea precară a președintelui rus, Vladimir Putin, spunând că „speculațiile presei occidentale, des replicate și în România, despre boala” acestuia sunt „la fel de neadevărate” ca „masacrele” de la Bucea.

Presedintele rus Vladimir PutinFoto: Nikolay Vinokurov / Alamy / Profimedia Images

Postarea Ambasasei Rusiei la București:

  • „În atenția abonaților noștriLe suntem recunoscători celor care și-au exprimat dorința de a „ajuta vindecării” Președintelui Rusiei Vladimir Putin, inclusiv chiar și de a deveni un donator dacă va trebui. Vă îndemnăm să nu vă faceți griji pentru sănătatea domnului Președinte, întrucât zvonurile și speculațiile presei occidentale, din păcate, des replicate și în România, despre boala Șefului Statului rus sunt la fel de neadevărate ca și falsurile care apar constant despre, să zicem, „masacrele” efectuate de către trupele ruse asupra civililor din Bucea, Borodianka și alte localitățile Ucrainei.
  • Angajații Ambasadei, la rândul lor, urează sincer sănătate tuturor oamenilor simpatizanți și grijulii care ne-au scris”, a scris Ambasada pe contul său de Facebook.

Speculații privind starea de sănătate precară a lui Putin au început să apară de câteva săptămâni, ultima oară ziarul La Stampa a scris că Putin a fost operat de cancer.

Subiectul a fost comentat și de către Șeful serviciului de informații militare al Ucrainei, generalul-maior Kyrylo Budanov. Acesta a spus că președintele Putin se afla într-o „stare psihologică și fizică foarte proastă și este foarte bolnav”, însă acesta nu a furnizat și probe în acest sens.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avut și el la un moment dat o intervenție pe subiect și a catalogat drept „ficţiune şi minciună" informaţiile privind problemele de sănătate pe care le-ar avea preşedintele rus Vladimir Putin.

Astam după ce site-ul de investigații rus Project citat de Kyiv Independent a spus că Vladimir Putin ar fi permanent înconjurat de doctori, inclusiv de un specialist în cancer tiroidian.

Recent, aliatul său din Belarus Aleksander Lukașenko susținea că Putin este complet sănătos și la cap și la trup, ba chiar ar fi în mare formă. Lukașenko a comentat chiar că Putin ”ne va îngropa pe toți”.