De la invazia Rusiei în Ucraina, în 24 februarie, 1.288 de cadavre ale civililor au fost găsite în regiunea Kiev, a declarat miercuri șeful Poliției regionale, citat de BBC.

Mormânt în Bucha - sute de civili au fost uciși de trupele ruse în acest oraș ucraineanFoto: Emilio Morenatti / AP - The Associated Press / Profimedia
  • "În prezent, avem cadavrele a 1.288 de oameni uciși. Subliniez, civili", a spus șeful Poliției regiunii Kiev, Andriy Nyebytov, potrivit BBC.

El a spus că majoritatea au fost împușcați cu arme automate, iar autoritățile continuă să găsească noi morminte ale civililor uciși.

Trupele ruse, care au încercat fără succes să cucerească Kievul, s-au retras din localitățile din jurul capitalei Ucrainei la începutul lunii aprilie.

După retragerea rușilor, autoritățile ucrainene au început să descopere cadavre ale civililor uciși pe străzi, precum și numeroase gropi comune. Au făcut înconjurul lumii și au provocat un val de indignare din partea Occidentului fotografiile făcute în Bucha care arată cadavre de civili în stradă, unele cu mâinile legate la spate sau parțial arse, precum și gropi comune.

Autoritățile ucrainene i-au acuzat pe soldații ruși că au masacrat civili, însă Moscova a negat, acuzând autoritățile ucrainene de o înscenare.

Conform Procuraturii Ucrainei, în timpul ocupației din Bucha soldații ruși au capturat civili neînarmați, pe care i-au înfometat, i-au ținut în genunchi cu mâinile legate și cu ochii închiși, i-au bătut și batjocorit, iar pe unii i-au ucis. Procurorul general mai spune că există dovezi și pentru jafurile comise de soldații ruși, care au luat "trofeu" lucruri ale localnicilor, precum electrocasnice.