Rusia se confruntă cu ”probleme semnificative” în privința resurselor, ceea ce afectează operațiunile sale militare, se arată în ultimul raport al serviciului de informații al armatei britanice. Raportul subliniază importanța strategică a rezistenței luptătorilor de la Azovstal care au reușit să amâne preluarea controlului asupra orașului Mariupol de către ruși.

Tancuri rusești pe străzile din MariupolFoto: Alexei Alexandrov / Associated Press / Profimedia Images

În ciuda faptului că trupele rusești au încercuit portul strategic Mariupol, vreme de 10 săptămâni, rezistența soldaților ucraineni de la Azovstal a reușit să amâne deznodământul: obținerea controlului total asupra unui oraș extrem de important care deschide un culoar între Crimeea (anexată forțat în 2014) și regiunile separatiste din Donbas.

Rezistența luptătorilor ucraineni care acum se predau a întârziat mult atingerea obiectivului pentru armata rusă, i-a produs pierderi uriașe și a creat frustrare în rândul militarilor ruși.

În tentativa de a învinge rezistența ucrainenilor, Rusia a apelat constant la forțe auxiliare, inclusiv la trupele cecene conduse de Ramazan Kadîrov, dar și trupe de voluntari și trupe ale Gărzii Naționale. În aceste condiții coordonarea operațiunilor militare a fost mai dificilă și a afectat campania Rusiei.

---