Tass a distribuit un video publicat de Ministerul rus al Apărării și care arată imagini cu soldați răniți care spun că sunt tratați „normal” și că atitudinea este „excelentă”. Luptătorii ucraineni care s-au predat la oțelăria Azovstal din Mariupol au fost transportați la un spital din Novoazovsk din republica separatistă Donețk, a anunțat miercuri Ministerul rus al Apărării, relatează Reuters.

Soldati ucraineni care s-au predat si care s-ar afla intr-un spital din NovoazovskFoto: Captura video

"Atitudinea este normală. Nu sunt măsuri care să aibă impact fizic și psihologic asupra mea. Atitudinea este excelentă. Au examinat piciorul, au spus că totul este în regulă", a spus Victor Shaposhnikov, prizonier de război al Forțelor Armate ale Ucrainei, care se află în spitalul Novoazovsk, potrivit Tass.

Autorităţile ucrainene afirmaseră săptămâna trecută că 1.000 de soldaţi ucraineni, între care 600 răniţi, potrivit unuia dintre comandanţii lor - se adăpostiseră în galeriile subterane ale imensului combinat siderurgic, devenit simbol al rezistenţei ucrainene de la invazia rusă lansată în 24 februarie.

Reuters nu a putut verifica în mod independent conținutul videoclipului.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că luptătorii ucraineni de la combinatul siderurgic Azovstal care s-au predat vor fi trataţi „conform normelor internaţionale”.

Cu toate acestea, preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a declarat într-o sesiune în plen marţi că „aceşti criminali de război capturaţi nu pot fi daţi la schimb, ci trebuie judecaţi”.

Imagini apărute pe rețelele de socializare arată momentele în care luptători ucraineni refugiați în Azovstal se predau forțelor proruse, clipurile postate arătând că o parte dintre soldații ultimei redute din Mariupol sunt răniți.

În unul din clipurile video, filmat din dronă, se vede cum soldații ucraineni ies la lumină, ducând răniți întinși pe tărgi, iar în alt video se vede cum sunt percheziționați de cei cărora li se predau (cel mai probabil forțe pro-ruse din Donețk), iar răniții sunt urcați în unele autobuze, iar ceilalți în altele.

Ministerul rus al apărării a transmis miercuri că aproape 700 de soldați ucraineni s-au predat în ultimele 24 de ore. În total, de luni și până acum, s-au predat 959 de luptători.

Urmărește ultimele evoluții din a 84-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.