Statele Unite au decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să își plătească datoriile în dolari, a anunțat marți Trezoreria americană, o decizie care ar putea împinge Rusia în incapacitate de plată, potrivit AFP.

Janet YellenFoto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Măsura va intra în vigoare cu două zile înainte de următorul termen de plată al Moscovei, care este cu puțin peste 100 de milioane de dolari, reprezentând dobânda la două obligațiuni.

Potrivit Wall Street Journal, care citează agenția oficială de presă rusă Tass, autoritățile au plătit deja dobânda.

Pe lângă termenul limită de 27 mai, guvernul rus mai are de efectuat 12 plăți până la sfârșitul anului. Prin urmare, incapacitatea de plată pare inevitabilă.

Această scutire este în vigoare de la începutul sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, ca represalii la invazia Ucrainei lansată la 24 februarie, și până atunci a permis Moscovei să scape de ele.

Washingtonul acceptase o scutire temporară pentru "a permite o tranziție ordonată și pentru a permite investitorilor să își vândă titlurile", a explicat săptămâna trecută secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen.

De la începutul lunii aprilie, Rusia nu și-a mai putut plăti datoria cu dolari deținuți în băncile americane.

Guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei, Elvira Nabioullina, a recunoscut la sfârșitul lunii aprilie că Moscova se confruntă cu "dificultăți de plată", dar a refuzat să vorbească despre incapacitate de plată.

Potrivit Ministerului rus de Finanțe, datoria externă a Rusiei se ridică între 4.500 și 4.700 de miliarde de ruble (aproximativ 50 de miliarde de euro la cursul actual), adică 20% din totalul datoriei publice.

Rusia a ratat plățile pentru datoriile interne în ruble în timpul crizei financiare din 1998, dar nu a mai intrat în incapacitate de plată a datoriei externe din 1918, când liderul bolșevic Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoria moștenită de la regimul țarist răsturnat în urma revoluției din 1917.

În caz de neplată, guvernul rus ar pierde accesul la o sursă majoră de finanțare sau ar fi obligat să plătească rate ale dobânzii prohibitive, deși este deja în imposibilitatea efectivă de a obține fonduri din cauza sancțiunilor occidentale.

La rândul lor, deținătorii de datorii neplătite riscă să-și piardă total sau parțial banii.

De asemenea, ar putea avea loc o bătălie juridică, întrucât ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a anunțat în aprilie că Rusia va începe procedurile dacă va fi declarată în incapacitate de plată de către Occident.

El a acuzat țările occidentale că au creat "în mod artificial" condițiile pentru un default.

La fel ca toate statele, Rusia împrumută bani sub formă de obligațiuni, adesea în dolari, și trebuie să plătească dobânzi și să ramburseze principalul în mod regulat.

O țară este considerată în incapacitate de plată atunci când nu își poate onora angajamentele față de creditorii săi.