Americanii au trimis în Ucraina drone kamikaze Switchblade și i-au antrenat pe militarii ucraineni să le folosească în lupte.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acum au apărut noi imagini care arată cum sunt folosite astfel de drone cu explozibil și de mici dimensiuni împotriva forțelor rusești.

În imagini, filmate dintr-o altă dronă, sunt identificați militari ruși, precum și un tanc T-72B3.

Ulterior, pe video-ul realizat de forțele speciale ucrainene, se văd imagini din perspectiva dronei Switchblade, chiar în timp ce plonjează spre tanc.

Din imagini nu e clar când a avut loc atacul, însă după starea vegetației imaginile ar fi putut fi surprinse în urmă cu câteva săptămâni.

Totodată, deși o dronă Switchblade 300 nu are puterea de a avaria serios un tanc rusesc, aceasta ar fi putut ucide sau răni grav militarii ruși de pe tanc sau din jurul său.

Ce sunt dronele Switchblade și ce drone similare folosește și Rusia

Dronele Switchbalde sunt cunoscute drept drone „kamikaze". Sunt drone de mici dimensiuni, portabile, care au focoase și detonează la impact.

Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 kilometri distanță, potrivit AeroVironment, compania care le produce.

Rusia folosește la rândul ei modele proprii ale unor drone kamikaze în Ucraina, armata ucraineană afirmând însă că acestea nu prea au succes în a-și lovi țintele.

Dronele kamikaze folosite de Rusia se numesc ZALA KYB, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” - aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.

VEZI ȘI:

---

Urmărește ultimele evoluții din a 90-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.