Departamentul american al Apărării va acorda un contract de 17,8 milioane de dolari pentru ca industria să producă și să trimită drone Switchblade în Ucraina, în contextul în care conflictul cu Rusia continuă, a declarat vineri un oficial al Departamentului Apărării, potrivit CNN.

Un soldat american lansand o drona kamikaze „Switchblade”Foto: Sgt. Gregory T. Summers-US Army / Zuma Press / Profimedia Images

"17,8 milioane de dolari pentru sistemele aeriene fără pilot Switchblade - aceasta este o atribuire care va fi aprobată în această după-amiază", a declarat subsecretarul apărării pentru achiziții și susținere, Dr. William A. LaPlante, în timpul unei informale cu presa.

Aceste drone vor fi cumpărate din industrie și livrate Ucrainei în cadrul finanțării Inițiativei de asistență pentru securitatea Ucrainei, aprobată în cadrul finanțării suplimentare a ajutorului pentru Ucraina, care a fost adoptată împreună cu o lege masivă de cheltuieli în Congresul SUA la jumătatea lunii martie.

Finanțarea totală a USAI din acel proiect de lege a fost de 300 de milioane de dolari, iar Departamentul Apărării a acordat până acum 136,8 milioane de dolari din această sumă, a precizat LaPlante.

Cele 136,8 milioane de dolari au fost destinate cumpărării și trimiterii în Ucraina de "sisteme aeriene fără pilot, Puma, arme de precizie avansată, dispozitive de comunicare, echipamente și provizii medicale de luptă, mese gata preparate, chiar și binocluri", în opt contracte diferite, a spus LaPlante.

Departamentul Apărării folosește, de asemenea, o finanțare de 1,45 miliarde de dolari aprobată de Congresul SUA în cadrul suplimentului pentru ajutorul acordat Ucrainei, semnat la jumătatea lunii martie, pentru a înlocui stocurile americane de rachete Javelin și Stinger, împreună cu componente cheie pentru aceste rachete, a precizat LaPlante.

Ce sunt dronele Switchblade

Dronele Switchbalde sunt cunoscute drept drone „kamikaze". Sunt drone de mici dimensiuni, portabile, care au focoase și detonează la impact.

Cel mai mic model poate atinge o țintă de până la 10 kilometri distanță, potrivit AeroVironment, compania care le produce.

Rusia folosește la rândul ei modele proprii ale unor drone kamikaze în Ucraina, armata ucraineană afirmând însă că acestea nu prea au succes în a-și lovi țintele.

Dronele kamikaze folosite de Rusia se numesc ZALA KYB, sunt un tip de „muniții rătăcitoare” - aeronave pilotate de la distanță ce pot sta mai mult timp în aer și pot fi prăbușite intenționat în grupuri de inamici sau vehicule militare.

Dronele ZALA KYB sunt produse de Zala Aero, o subsidiară a grupului Kalashnikov. Acestea pot transporta până la 3 kg de încărcătură (senzori și explozibil), zboară sub plafonul radar, cu o autonomie de peste jumătate de oră, o rază de circa 40 de km și pot prinde o viteză de 130 km/h.