Un tribunal de la Moscova a dispus marţi arestarea bloggerului rus Mihail Nake, acuzat că a discreditat armata rusă şi ofensiva acesteia în Ucraina. Tot marți, a fost emis mandat de arestare în lipsă pentru o cunoscută bloggeriță și autoare de cărți de bucate, Veronika Belotserkovskaya, conform BBC.

Sala judecataFoto: Kitsdesign / Sciencephoto / Profimedia

Mihail Nake, care are un blog pe YouTube în afara Rusiei, cu peste 700.000 de abonaţi, este acuzat că a difuzat informaţii false despre forţele armate ruse, potrivit tribunalului Basmani din Moscova, care a dispus arestarea sa, scrie AFP.

Această infracţiune, pasibilă de o pedeapsă de mulţi ani de închisoare, a fost definită în legislaţia rusă imediat ce preşedintele Vladimir Putin a dispus invadarea Ucrainei, în 24 februarie. Este interzisă, în special, folosirea termenilor "război" sau "invazie" în legatură cu ofensiva rusă - numită de Kremlin "operațiune militară specială" - sau acuzarea armatei de crime de război.

Tot marți, o instanță de la Moscova a decis arestarea în lipsă, sub aceleași acuzații, a unei bloggerițe și autoare de cărți de bucate.

Veronika Belotserkovskaya, în vârstă de 51 de ani, a părăsit Rusia, ea locuind în Franța și fiind arestată în lipsă, ceea ce înseamnă că riscă să fie încarcerată dacă se întoarce vreodată la Moscova, scrie BBC.

Vedeta de pe rețelele sociale, care are aproape 950.000 de urmăritori pe Instagram, a fost trecută anterior pe lista Rusiei de urmăriți federali, după ce a distribuit o serie de postări în care l-a acuzat pe președintele Vladimir Putin că i-a transformat pe băieții cu vârste între 18 și 20 de ani în carnea lui de tun, prin trimiterea lor în război cu Ucraina.

Născută la Odesa, Belotserkovskaya este cunoscută în înalta societate din Moscova, iar în martie ea a devenit unul dintre cei trei ruși acuzați în temeiul noilor legi care presupun o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare, marcând o escaladare a represiunii de către Kremlin împotriva retoricii anti-război.

Numeroşi opozanţi ai regimului de la Moscova, însă şi simpli internauţi critici la adresa războiului din Ucraina sunt urmăriți penal sau au fost încarceraţi, printre ei numărându-se opozantul Vladimir Kara-Murza sau artista Alexandra Skocilenko.