Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a glumit luni despre tentativele Rusiei de a-l asasina însă a afirmat că Ucraina are un plan în eventualitatea în care rușii vor reuși.

Volodimir Zelenski si Dmitro Kuleba la o sedinta a guvernuluiFoto: Ukraine Presidency / Zuma Press / Profimedia

Într-un interviu acordat de acesta jurnalistului Jonathan Swan de la Axios, el a afirmat că tentativele repetate ale Rusiei de a-l asasina îi amintesc de faimosul film Ziua cârtiței din 1993 în care Bill Murray a jucat rolul principal.

Zelenski a supraviețuit unor tentative repetate de asasinare, în special în primele zile ale războiului când Rusia plănuia să cucerească rapid țara și instaleze un guvern marionetă la Kiev.

Președintele ucrainean a spus că orice persoană s-ar teme când află despre o tentativă de asasinare a sa „pentru prima, a doua, treia și a patra oară”.

„Dar când devine repetitiv, vă amintiți de acel film, 'Ziua cârtiței'?. Mă trezesc în fiecare dimineață și este la fel”, i-a spus Volodimir Zelenski jurnalistului de la Axios.

Planul Ucrainei în cazul asasinării lui Volodimir Zelenski

Tot luni, Zelenski a subliniat în cadrul unei intervenții prin apel video la Forumul Economic Mondial de la Davos că Ucraina este o republică semiprezidențială și că executivul de la Kiev are mai multe opțiuni în cazul asasinării sale sau a altui lider din conducerea țării.

„Conform legislației noastre, există cineva care să guverneze statul. Noi, premierul și președintele Parlamentului, am fost pregătiți și împărțiți. Avem o republică semiprezidențială. Am înțeles că dacă ar exista o pierdere, vom fi pregătiți pentru acest proces”, a afirmat el, citat de Ukraîinska Pravda.

„Am împărțit Cabinetul în 2 părți pentru ca țara să fie protejată chiar și de astfel de rezultate”, a adăugat Volodimir Zelenski.

El a glumit și în cadrul acestei intervenții despre posibilitatea asasinării sale, afirmând că rușii au investit „atât de mult efort, atât de multă energie și bani. Sunt gata să-i ajut... dar dimineața mă trezesc de fiecare dată. Prin urmare, o tratez filozofic”, a spus șeful statului ucrainean.

Zelenski a mai spus însă că posibilitatea asasinării sale rămâne o amenințare zilinică.

Urmărește ultimele evoluții din a 90-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.