China și Rusia au organizat marți primul lor exercițiu militar comun de la invazia Moscovei în Ucraina, trimițând bombardiere deasupra mărilor din nord-estul Asiei ca o demonstrație de forță, în timp ce președintele Biden vizita regiunea, potrivit unor oficiali americani și sud-coreeni, scrie The New York Times.

Bombardier strategic Tu-160Foto: Vladimir Astapkovich / Sputnik / Profimedia

Guvernul american urmărește acest exercițiu militar, a declarat un oficial american de rang înalt, în timp ce președintele american Joe Biden s-a întâlnit la Tokyo cu liderii Australiei, Japoniei și Indiei, națiuni partenere în coaliția Quad, formată pentru a contracara puterea Chinei în regiunea indo-pacifică.

Activitatea militară este un semn că parteneriatul dintre China și Rusia nu a slăbit, chiar și în condițiile în care războiul din Ucraina, care durează de trei luni, s-a soldat cu mii de morți în rândul civililor.

Bombardierele au survolat Marea Japoniei, marți, și au continuat spre sud, spre Marea Chinei de Est și Marea Filipinelor, a declarat oficialul american, vorbind sub rezerva anonimatului.

„Îngrijorări serioase” din partea Japoniei

„Două bombardiere chineze s-au alăturat celor două bombardiere rusești în Marea Japoniei și au efectuat un zbor comun către Marea Chinei de Est", a declarat ministrul japonez al apărării, Nobuo Kishi, care și-a exprimat „îngrijorări serioase" în privința acestui exercițiu, potrivit AFP.

Avioanele nu au încălcat spațiul aerian teritorial și este pentru a patra oară din noiembrie când zboruri comune pe distanțe lungi ale Rusiei și Chinei au fost observate în apropierea Japoniei, a mai spus ministrul japonez al apărării.