Privată de un mare număr de componente şi produse până acum importate, Rusia trebuie să construiască noi legături pentru a-şi asigura aprovizionarea, în special tehnologică. În opinia Moscovei, tehnologiile informaţiei şi comunicării ale Chinei sunt "cu nimic mai prejos" decât cele ale Occidentului, potrivit La Tribune.

Serghei LavrovFoto: Russian Foreign Ministry Press Service / AP / Profimedia

Teama Uniunii Europene de a vedea întărindu-se legăturile dintre Rusia şi China se concretizează. Tot mai mult, Moscova ia distanţă de blocul occidental care i-a impus o serie de sancţiuni în urma invaziei în Ucraina.

De fapt, afectată de o recesiune vertiginoasă a economiei din cauza sancţiunilor care i-au fost impuse - care exclud totuşi deocamdată cea mai mare parte a hidrocarburilor importate din Rusia - Kremlinul trebuie să construiască noi alianţe, începând cu cea cu vecinul său chinez.

Ministrul rus al afacerilor externe, Serghei Lavrov, a declarat luni că Rusia va studia orice ofertă a occidentalilor de a restabili legăturile cu ei şi va decide dacă acest lucru este necesar, dar că prioritatea ţării este să dezvolte relaţiile cu China.

"Acum, că Occidentul a adoptat o poziţie 'dictatorială', legăturile noastre economice cu China vor creşte şi mai repede", a declarat Serghei Lavrov, adăugând că China dispune de tehnologii ale informaţiei şi de comunicare "cu nimic mai prejos" celor ale Occidentului.

Rusia acţionează pentru înlocuirea produselor importate din ţările occidentale şi, pe viitor, se va baza numai pe ţări "fiabile" care nu sunt datoare Occidentului, a declarat el.

"Trebuie să încetăm să fim dependenţi în vreun fel de livrarea a orice provine din Occident, pentru a garanta dezvoltarea unor sectoare primordiale pentru securitate, economia sferei sociale a patriei noastre", a spus el.

Economia rusă ar putea scădea cu între -5% şi -10% în 2022, potrivit diferitor scenarii.

"Dacă ei (occidentalii) vor să propună ceva pentru a relua relaţiile, vom studia cu seriozitate dacă e ceva de care avem nevoie sau nu", a spus şeful diplomaţiei ruse potrivit unor afirmaţii publicate pe site-ul ministerului său.

În timpul unei sesiuni de întrebări-răspunsuri cu ocazia unui eveniment la Moscova, Serghei Lavrov a reproşat ţărilor occidemtale că au adoptat o "rusofobie" de la începutul ofensivei în Ucraina, pe 24 februarie, pe care Rusia o prezintă ca pe o "operaţiune militară specială", dar pe care Kievul şi aliaţii săi o denunţă ca pe o invazie.

Negocieri de pace într-un punct mort

Pe plan militar, Rusia continuă de asemenea să-şi avanseze pionii. Administraţia instituită de Moscova în regiunea ucraineană Herson va cere să instaleze acolo o bază militară, a relatat agenţia de presă RIA, citând un reprezentant local.

În acelaşi timp, la Forumul de la Davos, Volodimir Zelenski a declarat luni că Vladimir Putin este singurul reprezentant al Rusiei cu care este dispus să se întâlnească şi doar pe tema opririi războiului în Ucraina.

Adresându-se printr-o legătură video Forumului economic, preşedintele ucrainean a mai declarat că organizarea de negocieri între ţara sa şi Rusia devine din ce în ce mai dificilă din cauza atitudinii Rusiei faţă de civili în teritoriile din Ucraina pe care le ocupă. (Rador)