Armata rusă a avut duminică cele mai mari pierderi umane zilnice din tot războiul - 1740 de militari uciși sau răniți, potrivit estimării ucrainene. Bilanțul total a ajuns astfel la 484.030, afirmă ministerul apărării de la Kiev.

Soldați ruși pe linia frontului din UcrainaFoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Până acum, ziua cea mai neagră a armatei Moscovei din Ucraina fusese 19 octombrie 2023, când numărul morților și răniților a fost 1380, potrivit datelor privind pierderile rusești centralizate de site-ul minfin.com.ua.

Ministerul ucrainean al apărării a spus că rușii au avut și pierderi importante de echipamente militare: 31 de tancuri, 42 de alte blindate de luptă, 15 piese de artilerie, 4 lansatoare multiple de rachete, 59 diferite vehicule și 6 echipamente speciale.

Informația vine în contextul în care Rusia a început vineri să atace în regiunea ucraineană de graniță Harkov, iar eforturile ofensive împotriva unor poziții defensive pregătite aduc de obicei pierderi mai mari în rândul forțelor care atacă.

Forțele rusești care atacă regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei au intrat în luptă la periferia orașului de frontieră Vovchansk, a spus duminică seară armata Kievului, iar Volodimir Zelenski a spus că acolo și în est se duc lupte grele.

Rusia a susținut, duminică, că avansează în regiunea Harkov, capturând alte patru localități în apropierea graniței, ca parte a ofensivei lansate vineri și care a dus la evacuarea a peste 4.000 de oameni.

Comandantul armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a spus despre noua ofensivă în regiune că „Situația este dificilă” și că forțele Kievului fac tot ce pot pentru a-i împiedica pe ruși să spargă liniile de apărare.