General-maiorul în retragere Kanamat Botașev al Forțelor Aeriene Ruse a fost doborât și ucis pe cerul deasupra Ucrainei, relatează Ukraîinska Pravda.

HotNews.roFoto: Hotnews

Serviciul în limba rusă al BBC a dezvăluit inițial informația, citând trei foști subalterni ai lui Botașev care au păstrat legătura cu el după ce acesta a fost trecut în rezervă.

Botașev este pilotul rus cu cel mai înalt rang a cărui moarte a fost confirmată până acum în războiul din Ucraina. Născut în 1959, el a fost înainte de pensionare comandantul unui regiment de aviație.

Informația vine după ce Statul Major al Ucrainei a raportat pe 22 mai că un avion de atac rusesc Su-25 a fost doborât deasupra regiunii Luhansk și că pilotul nu a avut timp să se ejecteze.

Nu este clar cum un ofițer pensionar în vârstă de 63 de ani a ajuns să piloteze un Su-25 în Ucraina, foștii subalterni ai generalului sugerând că acesta „pur și simplu nu putea sta departe”.

Generalul rus a fost trecut în rezervă cu scandal

Cariera militară a lui Botașev fost întreruptă în iunie 2012, când a fost acuzat de prăbușirea unui avion de luptă Su-27 lângă Petrozavodsk, un oraș din regiunea Karelia din nordul Rusiei.

Potrivit Novaia Gazeta, generalul i-a cerut unui prieten al său cu gradul de colonel în Forțele Aeriene Ruse să-l lase să decoleze cu un Su-27 cu care nu avea permisiunea să zboare.

În timpul zborului Botașev a decis să facă acrobații dar a pierdut controlul avionului care s-a prăbușit. „Am vrut doar să pilotez un astfel de avion de luptă, dar nu am ținut cont de faptul că un astfel de avion are propriile sale caracteristici”, a explicat generalul la proces.

Botașev a fost găsit vinovat de accidentul aviatic și condamnat la patru ani de detenție și o amendă de 5 milioane de ruble.

După proces, el s-a retras din forțele armate și a lucrat pentru o organizație paramilitară, ceea ce face prezența sa pe cerul de deasupra Ucrainei cu atât mai interesantă.

Rusia trimite inclusiv militari bătrâni în Ucraina

De la începutul lunii martie, birourile militare ruse de înregistrare și înrolare, organizațiile patriotice și grupul de mercenari Wagner au militat activ pentru a atrage oameni care să fie trimiși în Ucraina. Grupul Wagner a cerut inclusiv decretarea mobilizării generale în Rusia.

Jurnaliștii de la BBC au constatat pe baza consultării unor informații disponibile public că cel puțin nouă soldați ruși de peste 50 de ani au murit în Ucraina. Unul dintre ei, maiorul în rezervă Valeri Statilko, avea peste 60 de ani, la fel ca Botașev.

La Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a fost depus vinerea trecută un proiect de lege privind desființarea limitei de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu militar, un nou semn că forțele armate rusești ar putea avea probleme de personal din cauza pierderilor grele suferite în Ucraina.

Ultimul bilanț publicat marți de armata ucraineană afirmă că Rusia a pierdut aproape 30.000 de militari în Ucraina de la declanșarea războiului pe 24 februarie.

Urmărește ultimele evoluții din a 90-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.