La Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, a fost depus un proiect de lege privind desființarea limitei de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu militar, relatează Interfax.

Presedintele Vladimir Putin alaturi de veterani rusiFoto: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

„Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de vârstă pentru cetățenii în vârstă apți de muncă (inclusiv cetățeni străini), care au dreptul să încheie primul contract de serviciu militar”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege, introdusă vineri.

Acesta notează că „pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, operarea armelor și a echipamentelor militare, este nevoie de specialiști de profesionalism ridicat” și că aceștia, de regulă, devin astfel până la vârsta de 40-45 de ani.

În prezent, legislația din Rusia prevede că cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani au dreptul de a încheia primul contract de serviciu militar, iar cetățenii străini - cu vârsta între 18 și 30 de ani.

Cum justifică deputații eliminarea limitei de vârstă

„Implementarea unor astfel de abordări va ajuta la atragerea de specialiști în domenii populare, legate în primul rând de civili (suport medical, inginerie, întreținere, operare, comunicații etc.) pentru serviciul militar contractual”, se arată în document.

Proiectul de lege a fost depus de doi deputații ai partidului Rusia Unită al președintelui Vladimir Putin.

Informația vine în contextul în care armata rusă a suferit pierderi grele în Ucraina, ministerul britanic al Apărării estimând la sfârșitul săptămânii trecute că o treime din soldații ruși trimiși pe front ar fi fost deja uciși sau răniți.

Comisariatele militare din Rusia, atacate cu cocktailuri Molotov

În ultima sa evaluare asupra războiului din Ucraina și situației din Rusia, Institutului pentru Studiul Războiului notează că autori ruși necunoscuți au efectuat o serie de atacuri cu cocktailuri Molotov asupra comisariatelor militare rusești din întreaga țară în luna mai, probabil în semn de protest față de mobilizarea mascată.

Presa rusă și canalele locale de Telegram au raportat acte deliberate de incendiere a comisariatelor militare din trei localități din regiunea Moscova-Omsk, Volgograd, regiunea Riazan și districtul autonom Khanty-Mansi-între 4 și 18 mai.

Adjunctul șefului adjunct al operațiunilor principale ale Statului Major General ucrainean, Oleksiy Gromov, a spus că au existat cel puțin 12 cazuri de incendieri deliberate împotriva comisariatelor militare în total și cinci săptămâna trecută.

Oficialii ruși au prins în flagrant delict doi tineri de 16 ani într-o așezare din Oblastul Moscovei, ceea ce sugerează că cetățenii ruși sunt probabil responsabili pentru atacurile asupra comisariatelor militare.

Unele din atacuri au fost surprinse de înregistrări video.

Urmărește ultimele evoluții din a 86-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.