Oficialii militari ucraineni au raportat că o parte din trupele rusești retrase de pe axa orașului Harkov s-au redesfășurat în vestul regiunii Donețk joi, subliniază Institutul pentru Studiul Răzbiului (ISW) în ultima evaluare militară privind invazia.

HotNews.roFoto: Hotnews

Statul Major General ucrainean a spus că 260 de militari retrași de pe axa orașului Harkov au sosit pentru a înlocui pierderile de luptă semnificative pe care Batalionul 107 motorizat de pușcași le-a suferit la aproximativ 20 km sud-vest de orașul Donețk.

Trupele ruse mutate din Harkov în Donbas, șocate de violența luptelor

Serviciul militar ucrainean (GUR) a interceptat un apel al unui militar rus care sugera că unii dintre cei 400 de militari de pe axa orașului Harkov care au sosit în altă parte în Donbas au fost șocați de intensitatea luptelor de acolo în comparație cu ceea ce au experimentat în regiunea Harkov.

Forțele rusești continuă să sufere de deficit de personal de rezervă, ceea ce determină comandamentul militar rus să reunească grupurile tactice de batalioane (BTG) epuizate.

Un oficial american anonim din domeniul apărării a afirmat că forțele ruse mai au încă 106 BTG-uri care operează în Ucraina, dar au fost nevoite să desființeze și să combine o parte dintre ele pentru a compensa pierderile.

Șeful adjunct al operațiunilor principale ale Statului Major General ucrainean, Oleksiy Gromov, a spus că forțele ruse combină unități ale Flotei Pacificului și ale Flotei de Nord în locațiile permanente ale Brigăzii 40 separate de pușcași marini și, respectiv, ale Brigăzii 200 motorizate de pușcași.

Gromov a adăugat că forțele rusești antrenează militari în Krasnodar Krai pentru a reface unitățile Armatei 49 de Arme Combinate și încearcă să restabilească puterea de luptă a unităților rusești retrase de pe frontul de luptă din Crimeea ocupată.

Serie de atacuri contra comisariatelor militare din Rusia din cauza mobilizării mascate

Autori ruși necunoscuți au efectuat o serie de atacuri cu cocktailuri Molotov asupra comisariatelor militare rusești din întreaga țară în luna mai, probabil în semn de protest față de mobilizarea mascată.

Presa rusă și canalele locale Telegram au raportat acte deliberate de incendiere a comisariatelor militare din trei localități din regiunea Moscova-Omsk, Volgograd, regiunea Riazan și districtul autonom Khanty-Mansi-între 4 și 18 mai.

Adjunctul șefului adjunct al operațiunilor principale ale Statului Major General ucrainean, Oleksiy Gromov, a spus că au existat cel puțin 12 cazuri de incendieri deliberate împotriva comisariatelor militare în total și cinci săptămâna trecută.

Oficialii ruși au prins în flagrant delict doi tineri de 16 ani într-o așezare din Oblastul Moscovei, ceea ce sugerează că cetățenii ruși sunt probabil responsabili pentru atacurile asupra comisariatelor militare.

Principalele concluzii ale Institutului pentru Studiul Războiului:

  • Forțele rusești își intensifică operațiunile pentru a avansa la nord și la vest de Popasna, în vederea pregătirii unei ofensive spre Severodonetsk.
  • Autoritățile rusești și cele proruse din Mariupol se străduiesc să stabilească un control administrativ coerent al orașului.
  • Se pare că forțele ruse au încercat să recâștige controlul asupra așezărilor pe care le-au pierdut în timpul contraofensivei ucrainene la nord de orașul Harkov.
  • Forțele rusești își consolidează prezența navală în jurul Insulei Șerpilor pentru a-și fortifica poziția de pe insulă.

------------