De când a renunțat la capitala Ucrainei, Rusia folosește masiv artilerie și blindate pentru a încerca să captureze mai mult teritoriu în Donbas. „Ocupanții încearcă să exercite și mai multă presiune. Acolo este un iad - și nu este o exagerare", a declarat Zelenski, adăugând că „Donbasul este complet distrus”.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cele mai importante evenimente de vineri, ziua 86 a războiului din Ucraina:

07:30Acest articol nu va mai fi actualizat, materialul LIVE cu informațiile privind invazia s-a mutat sâmbătă dimineață aici.

Principalele evenimente ale serii pe scurt:

  • Combinatul siderurgic Azovstal, ultimul bastion apărat de forțele ucrainene din Mariupol, a trecut vineri sub control rusesc, în timp ce în Donbass, mai la nord, artileria Moscovei bombarda pozițiile Kievului.
  • După ce nu a reușit să cucerească Kievul și Harkovul, al doilea oraș ca mărime din Ucraina (nord-est), Rusia își concentrează eforturile militare în est și sud. În special, Moscova încearcă să cucerească în totalitate Donbass, care este controlat parțial de separatiștii pro-ruși din 2014.
  • Guvernul ucrainean „studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia, a declarat vineri un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Kiev. Planul propus cuprinde patru faze, începând cu o încetare a focului sub monitorizare ONU şi continuând cu un acord asupra statutului Ucrainei în relaţia cu NATO şi Uniunea Europeană.
  • La Lozova, un oraș din estul țării, "o rachetă rusă a lovit casa de cultură care tocmai fusese reconstruită: șapte victime, printre care un copil de 11 ani" au fost rănite, a declarat Zelenski pe Telegram. Președintele ucrainean și-a însoțit mesajul cu o înregistrare video care arată o explozie puternică ce pulverizează clădirea într-un nor de fum.
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a declarat că cucerirea regiunii Lugansk, care împreună cu Donețk formează Donbassul, este "aproape completă".
  • Loviturile rusești au ucis 12 persoane și au rănit 40 joi la Severodonețk, în regiunea Lugansk, potrivit guvernatorului local Serghei Gaidai.
  • Germania va livra primele 15 blindate Gepard către Ucraina în luna iulie, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin, potrivit The Guardian.
  • OMV spune că va plăti în euro gazul rusesc
  • „Motorola”, notoriul criminal de război din Donbas, a primit „Ordinul Curajului” din partea lui Vladimir Putin

22:18Canada a anunțat vineri interzicerea comerțului cu bunuri de lux cu Rusia și a adăugat încă 14 persoane, inclusiv oligarhi, pe lista de sancțiuni impuse în legătură cu invazia rusă în Ucraina, potrivit AFP.

Armata rusă a difuzat vineri seara imagini despre care a afirmat că sunt imagini cu soldați ruși care percheziționează luptători ucraineni neînarmați, acordând o atenție deosebită tatuajelor prizonierilor lor.

21:55Mariupol: Armata rusă afirmă că a "eliberat complet" fabrica Azovstal (agenții)

Armata rusă a difuzat vineri seara imagini despre care a afirmat că sunt imagini cu soldați ruși care percheziționează luptători ucraineni neînarmați, acordând o atenție deosebită tatuajelor prizonierilor lor.

21:21 Ucraina „studiază” o propunere a Italiei pentru un plan de pace cu Rusia

Germania va livra primele 15 blindate Gepard către Ucraina în luna iulie

20:25„Azovstal - locul vieții și al morții mele”. Fotografiile de adio publicate de un luptător al regimentului Azov din oțelăria asediată de ruși

19:46Poveștile triste ale Odesei: Cum o rachetă rusească a schimbat pentru totdeauna viețile a doi oameni

18:15Casa de Cultură recent reconstruită din orașul Lazova, regiunea Harkov, a fost distrusă de o rachetă rusească, scrie pe Facebook președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Acesta susține că sunt șapte victime, printre care și un copil de 11 ani.

„Invadatorii au identificat cultura, educația și umanitatea ca fiind dușmanii lor", a mai scris Zelenski.

18:09Germania va livra primele 15 blindate Gepard către Ucraina în luna iulie, a confirmat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării de la Berlin, potrivit The Guardian.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a convenit asupra acestor livrări în discuția avută vineri, prin videoconferință, cu omologul său ucrainean Oleksii Reznikov, a precizat purtătorul de cuvânt.

OMV va plăti în euro gazul rusesc

17:58 Trupele ruse au tras asupra unei școli din Severodonetsk, în regiunea Luhansk din estul Ucrainei, ucigând trei adulți, potrivit unui oficial ucrainean, citat de The Guardian.

Peste 200 de persoane, inclusiv copii, se adăposteau în școală când a avut loc atacul din această dimineață, a declarat șeful administrației regionale de stat din Luhansk, Serhi Haidai.

17:38 Franța anunță primul său zbor de evacuare medicală pentru ucrainenii răniți și copiii bolnavi de cancer

MAE francez a precizat că zborul de astăzi a evacuat șapte ucraineni răniți în război, plus trei copii ucraineni bolnavi de cancer și pe cei care îi îngrijesc, potrivit CNN. Pacienții vor fi tratați pe cheltuiala Franței în diferite spitale din țară.

16:52OMV spune că va plăti în euro gazul rusesc

16:45Președintele rus Vladimir Putin a spus, vineri, că a crescut numărul atacurilor cibernetice asuppra Rusiei din partea unor "structuri de stat" străine și că Moscova va trebui să își consolideze apărarea cibernetică prin reducerea riscului de a utiliza software și hardware străine, potrivit Reuters.

„Se fac încercări intenționate de a dezactiva resursele de internet ale infrastructurii critice de informații ale Rusiei", a declarat Vladimir Putin.

16:23„Motorola”, notoriul criminal de război din Donbas, a primit „Ordinul Curajului” din partea lui Vladimir Putin

16:11Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, spune că a discutat, prin videoteleconferință, cu ministrul german al apărării, Christine Lambrecht, despre începerea unui nou proiect important care va întări capabilitățile militare ale Ucrainei.

15:54 Harta actualizată a războiului, realizată de serviciile militare britanice:

15:47 Intenția Washingtonului de a furniza Kievului rachete anti-navă Harpoon nu este nouă ca atare, a declarat vineri Dmitri Peskov, după ce surse americane au spus că Ucraina ar putea primi astfel de arme pentru a anihila blocada navală rusă din Marea Neagră.

„Armata rusă urmărește îndeaproape astfel de livrări de arme și ia măsuri preventive”, a afirmat purtărorul de cuvâtn al lui Vladimir Putin

„Știți, multe arme sunt furnizate Ucrainei din Occident. Și cunoașteți foarte bine atitudinea noastră. Nu este nimic nou în această privință", a adăugat el.

Serviciile americane cred că Putin nu va fi înlăturat de la putere prea curând

15:37 Germania nu este în favoarea unei noi datorii europene comune pe modelul planului de redresare post-Covid 19 pentru a finanța reconstrucția Ucrainei, a declarat ministrul de finanțe Christian Lindner.

Comisia Europeană a spus în această săptămână că ia în considerare un nou împrumut comun al UE pentru Kiev.

„Germania respinge un fond suplimentar pe modelul mecanismului NextGenerationEU" lansat în contextul pandemiei, a declarat Lindner într-o conferință de presă după o reuniune a G7 privind ajutorul pentru Ucraina. (AFP)

15:31 Un număr de 42 de state au luat partea Ucrainei în procesul împotriva Rusiei la Curtea Internațională de Justiție și intenționează să se alăture procedurii, a scris pe Twitter Zelenski.

„Suntem recunoscători partenerilor care au ales partea bună a istoriei. De partea adevărului, a dreptului internațional și a justiției. Împreună, vom trage Rusia la răspundere”, a adăugat președintele ucrainean.

15:25 Imagini apărute online arată un un convoi distrus în timp ce încerca să aprovizioneze forțele ruse din Lugansk:

15:20 Serviciile secrete americane sunt sceptice că orice schimbare a opiniei publice rusești împotriva războiului purtat de Kremlin în Ucraina - chiar și una dramatică - ar avea un efect în a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să pună capăt conflictului, potrivit mai multor surse citate de CNN.

Oficialii se îndoiesc, de asemenea, că războiul, despre care mulți strategi consideră că a fost un dezastru fără margini pentru armata rusă, este posibil să ducă la înlăturarea lui Putin de la putere, cel puțin pe termen scurt.

Această evaluare reflectă măsura în care oficialii consideră că Putin și-a consolidat controlul asupra Rusiei în cele peste două decenii de când se află la putere. Putin este profund implicat în gestionarea zilnică a conflictului, potrivit a trei surse familiare cu serviciile secrete americane și occidentale, citate de CNN.

Regimentul Azov a primit ordin „înceteze să mai apere orașul"

15:08 VIDEO Un pianist a fost încarcerat în Siberia după ce a cântat imnul Ucrainei în public

14:53 Țările G7 s-au angajat vineri să mobilizeze 19,8 miliarde de dolari (18,7 miliarde de euro) pentru a sprijini finanțele Ucrainei, care se confruntă din februarie invazia rusă, potrivit unui comunicat venit după o reuniune a miniștrilor de finanțe în Germania.

„În 2022, mobilizăm un sprijin bugetar de 19,8 miliarde de dolari, inclusiv 9,5 miliarde de dolari în angajamente recente (...) pentru a ajuta Ucraina să își reducă deficitul financiar și să continue să ofere servicii de bază poporului ucrainean", se arată în declarația comună.

14:37 Președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că va vorbi sâmbătă cu Finlanda, menținându-și în același timp opoziția față de candidaturile Suediei și Finlandei la aderarea la NATO.

Vorbind cu presa vineri, Erdogan a apua că a discutat vineri cu premierul olandez și că va vorbi și cu Marea Britanie sâmbătă. El nu a precizat cu cine va vorbi în Finlanda sau în Marea Britanie.

14:32 Noi declarații de la comandantul regimentului Azov, care a spus că soldați ucraineni din Azovstal din au primit ordin de la Kiev să „înceteze să mai apere orașul":

„Comandamentul militar superior a dat ordinul de a salva viețile militarilor din garnizoana noastră și de a înceta apărarea orașului".

Rubijne, al doilea Mariupol: „A fost distrus până la pământ”

14:04 Comandantul regimentului ucrainean Azov a spus, într-o declarație video publicată vineri, că au fost evacuați civili și luptători ucraineni grav răniți din Azovstal.

„Am subliniat în mod constant cele trei condiții cele mai importante pentru noi: civilii, răniții și morții", a declarat comandantul Denys Prokopenko, în videoclipul pus pe Telegram.

„Civilii au fost evacuați. Răniții grav au primit asistența necesară și au fost evacuați, pentru a fi ulterior schimbați și duși pe teritoriul controlat de Ucraina", a mai spus Prokopenko.

ela precizat că procesul de îndepărtare a morților din Azovstal este încă în curs de desfășurare: „Sper că, în viitorul apropiat, rudele și Ucraina își vor putea îngropa soldații cu onoare". (Reuters)

14:01China importă cantități record de cărbune din Rusia

13:44FOTO Rubijne, al doilea Mariupol: „A fost distrus până la pământ, sunt cimitire în curți”

13:22 Rusia va crea 12 noi baze militare în vestul țării, ca răspuns la consolidarea NATO și la preconizata extindere a acesteia pentru a include Finlanda și Suedia, a anunțat vineri ministrul rus al apărării.

„Până la sfârșitul anului, 12 baze și unități militare vor fi amplasate în Districtul Militar de Vest", a declarat Serghei Șoigu în fața unor oficiali din minister și armată, fără a preciza natura acestor infrastructuri sau mărimea lor.

El a remarcat „creșterea amenințărilor militare la frontierele Rusiei", citând în special exercițiile NATO „Defender Europe" în curs de desfășurare în vestul și sud-vestul Rusiei și în Arctica. (AFP)

Gazprom taie livrările spre Finlanda

13:16 Fluxul de gaz rusesc către Finlanda va fi oprit începând de sâmbătă dimineață, a anunțat compania energetică finlandeză Gasum.

„În după-amiaza zilei de vineri, 20 mai, Gazprom Export a informat Gasum că furnizările de gaze naturale către Finlanda vor fi oprite”, spune Gasum.

Începând de mâine, în timpul sezonului de vară, Gasum va furniza gaz natural către clienții săi din alte surse, prin intercontectorul baltic. (Reuters)

13:03 Ministrul suedez de externe, Ann Linde, a replicat la afirmațiile Turciei potrivit cărora țara sa ar sprijini Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Ea a scris pe Twitter:

„Din cauza dezinformării larg răspândite despre Suedia și PKK, am dori să reamintim că guvernul lui Olof Palme a fost primul după Turcia care a inclus PKK pe lista organizațiilor teroriste, încă din 1984. UE a urmat exemplul în 2002, când Anna Lindh era ministrul de externe al Suediei. Această poziție rămâne neschimbată.”

12:55Pompierii din orașul ucrainean ocupat Enerhodar au protestat vineri, după ce șeful departamentului, Vitaliy Troyan, ar fi fost reținut, miercuri, de trupele rusești, potrivit primarului Dmytro Orlov, citat de CNN.

12:51 Celebrul roman distopic „1984" al scriitorului britanic George Orwell este retras de la vânzare în Belarus. Potrivit unor instituții media independente din Belarus, editorii belaruși au primit instrucțiuni să retragă cartea de pe rafturile lor și de la vânzare.

Luni, editorul Andrey Yanushkevich și un coleg au fost reținuți după ce apartamentul lui Yanushkevich a fost percheziționat de forțele de securitate ale statului. Acestea au confiscat 200 de exemplare ale cărții.

Americanii vor dota Ucraina cu rachete anti-navă Harpoon sau NSM

12:42 Hackeri pro-ruși au atacat site-urile mai multor instituții și ministere din Italia , a anunțat vineri poliția. Atacul a fost lansat joi seară de către grupul de hackeri „Killnet", a precizat grupul italian de securitate cibernetică Yarix.

Un atac similar a avut loc la 11 mai, iar la sfârșitul săptămânii trecute poliția a declarat că a dejucat un atac cibernetic asupra ultimelor etape ale concursului Eurovision de la Torino, care s-a încheiat sâmbătă cu victoria intrării în concurs a Ucrainei.

12:39 Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, a declarat că aproape 2.000 de soldați ucraineni din Azovstal s-au predat până în prezent, potrivit agenției de presă Tass. Numărul combatanților care s-au predat nu a fost verificat în mod independent.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii a spus joi că a demarat un proces de înregistrare a celor care au ajuns din Azovstal în detenție în Rusia ca prizonieri de război.

12:12 Casa Albă lucrează pentru a dota Ucraina cu rachete anti-navă avansate pentru a ajuta la anihilarea blocadei navale a Rusiei, au declarat mai mulți oficiali pentru Reuters, fiind discutate două variante: NSM sau Harpoon.

Bryan Clark, expert naval la Institutul Hudson, a declarat că, „dacă Putin continuă (blocada), Ucraina ar putea distruge cele mai mari nave rusești, deoarece acestea nu au unde să se ascundă în Marea Neagră".

11:48Primul proces în care un soldat rus este judecat pentru crime de război a fost reluat vineri la Kiev, transmite CNN. Soldatul Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat, miercuri, la acuzația potrivit căreia a ucis un civil neînarmat în localitatea Ciupohovka, în a patra zi de la invazie. Ultima declarație a soldatului rus în fața instanței va fi în cursul ședinței de vineri.

Desființarea limitei de vârstă pentru serviciul militar, propusă de parlamentul rus

11:39Rusia ar folosi în Ucraina avionul său invizibil de generația a 5-a Suhoi Su-57 - surse Tass

11:36 Parlamentul rus propune ​desființarea limitei de vârstă pentru serviciul militar

11:23 Importatorul de gaze al statului slovac SPP a plătit o factură pentru gazele naturale rusești în euro, iar conversia fondurilor în ruble este în afara controlului său, a declarat vineri directorul general Richard Prokypcak într-un interviu în direct la televiziunea publică slovacă.

„Conversia valutară este în afara oricărui control al SPP, pentru noi momentul important de îndeplinire a angajamentului nostru este plata în euro", a spus el.

11:07 China își intensifică discret achizițiile de petrol din Rusia la prețuri avantajoase, potrivit datelor de transport maritim și comercianților de petrol cu care a discutat Reuters, umplând vidul lăsat de cumpărătorii occidentali care au renunțat la afacerile cu Rusia.

Decizia luată de cel mai mare importator de petrol din lume vine la o lună după ce inițial a redus livrările de petrol rusesc, de teamă să nu pară că sprijină în mod deschis Moscova și să nu-și expună giganții petrolieri de stat la sancțiuni.

Importurile de petrol rusesc pe cale maritimă ale Chinei vor sări la un nivel aproape record de 1,1 milioane de barili pe zi (bpd) în luna mai, de la 750.000 bpd în primul trimestru și 800.000 bpd în 2021, potrivit unei estimări a Vortexa Analytics.

10:54Cum vrea Twitter să combată dezinformarea în legătură cu invazia Rusiei în Ucraina

10:43VIDEO Încolonați și împușcați cu sânge rece: Noi imagini cu crimele de război comise de ruși la Bucha

Trupele rusești efectuează bombardamente masive în Donbas

10:37Imagini dramatice! VIDEO Un blindat rusesc care transporta soldați deasupra, lovit în plin de ucraineni cu o rachetă ghidată

10:04 Forțele rusești și-au intensificat ofensiva în regiunea Donbas, folosind artilerie, lansatoare de rachete și avioane pentru a deteriora apărarea din jurul orașului Donețk, a declarat Statul Major al Ucrainei.

„Inamicul rus a efectuat bombardamente masive de artilerie asupra infrastructurii civile, inclusiv cu lansatoare multiple de rachete", a precizat acesta într-un comunicat.

09:49 Parlamentul ceh a prelungit starea de urgenţă din cauza valului de refugiaţi ucraineni. De la începerea invaziei ruse, peste 348.000 de ucraineni au ajuns în Cehia şi au primit permise de şedere.

09:39 Nouă declarație halucinantă la televiziunea rusă, unde un senator a spus că trupele trimise de Putin au probleme pentru că luptă cu soldați ruși, „cu exact aceeași mentalitate ca a noastră”

09:06 Noi dovezi, inclusiv clipuri video obținute de New York Times, arată cum soldați ruși din trupele aeropurtate au adunat opt ucraineni și i-au executat în Bucha pe 4 martie:

Ce pierderi ar fi avut rușii până acum

09:01 Noul bilanț al pierderilor suferite de trupele de invazie, potrivit armatei ucrainene:

08:27 Rușii vor muta în Donbas trupele din Mariupol după ce își vor asigura controlul orașului-port, însă aceste forțe trebuie refăcute pentru a fi eficiente, afirmă ministerul britanic al apărării.

08:21 Guvernatorul din Lugansk spune că 12 persoane au murit în Severodonetsk în ultima zi, în timp ce forțele rusești au avansat spre centrul regional și spre Lysychansk.

„În întreaga regiune Lugansk, peste 60 de case distruse", a anunțat Serhey Haidai pe Telegram, adăugând că acestea se află în Zolote, Vrubivka și Rubizhne. „Sunt imposibil de numărat pagubele din Toshkivka, unde ostilitățile continuă", a spus Haidai.

Statul major al forțelor armate ucrainene a raportat că ultimul asalt al Rusiei asupra Severodonetsk nu a avut succes și că rușii au pierdut trupe, apoi s-au retras.

Soldații ruși aduși din Harkov în Donbas, șocați de violența luptelor

08:14 Guvernatorul pus de Moscova în Hersonul ocupat din sudul Ucrainei a declarat că regiunea va fi în curând integrată complet în Rusia.

Volodymyr Saldo, care a fost instalat de forțele rusești după ce acestea au preluat controlul asupra zonei la începutul lunii martie, a scris pe Telegram că aceasta va deveni „regiunea Herson a Federației Ruse".

Adjunctul său, Kirill Stremousov, a afirmat că rezidenții vor putea solicita cetățenia rusă în următoarele săptămâni, când situația se va stabiliza. (BBC)

08:06 După o pauză de doi ani cauzată de pandemie, elitele politice și economice ale lumii se vor întoarce la Davos săptămâna viitoare pentru o reuniune care va fi dominată în mare parte de războiul din Ucraina.

„Agresiunea Rusiei (...) va fi văzută în cărțile de istorie ca fiind prăbușirea ordinii născute după cel de-al Doilea Război Mondial și Războiul Rece", a declarat fondatorul Forumului Economic Mondial, Klaus Schwab, asigurând că Davos va face tot ce îi stă în putință pentru a sprijini Ucraina și reconstrucția acesteia. (AFP)

08:00 Institutul pentru Studiul Războiului: Trupele ruse mutate din zona Harkov în Donbas sunt șocate de violența luptelor de acolo.

Scurtă recapitulare, vineri dimineață, a informațiilor recente (ora 07.20):

  • Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat Rusia că folosește alimentele ca armă, ținând „ostatice" proviziile nu doar pentru ucraineni, ci și pentru milioane de oameni din întreaga lume.
  • Dmitri Medvedev a replicat că occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancţiuni „nebuneşti" şi, în acelaşi timp, să se aştepte ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente.
  • Asediul Rusiei asupra orașului ucrainean Mariupol s-a apropiat joi de final, dar sute de combatanți sunt încă ascunși în oțelăria Azovstal.
  • Casa Albă lucrează pentru a pune în mâinile luptătorilor ucraineni rachete anti-navă avansate.
  • Un procuror de stat ucrainean a cerut unui tribunal să condamne un soldat rus la închisoare pe viață pentru uciderea unui civil neînarmat, în primul proces pentru crime de război care decurge din invazia Rusiei.
  • Senatul american a aprobat un nou ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Liderii financiari ai Grupului celor Șapte au convenit asupra sumei de 18,4 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina să-și plătească facturile în următoarele luni.
  • Președintele american Biden s-a întâlnit cu liderii Suediei și Finlandei pentru a avansa cererile de aderare la NATO.
  • Premierul italian Draghi a cerut o încetare urgentă a focului în Ucraina pentru a permite un sfârșit negociat al războiului.
  • Administrația Biden nu a exclus aplicarea de sancțiuni țărilor care cumpără petrol rusesc, a declarat secretarul pentru Energie Granholm.
  • Ucraina a exportat 643.000 de tone de cereale de la începutul lunii mai, cu mult mai puțin decât în aceeași perioadă a anului trecut.
  • Secretarul general al ONU, Guterres, a declarat că se află în „contact intens" cu Rusia, Ucraina, Turcia, Statele Unite și UE pentru a restabili exporturile de cereale ucrainene.
  • UE analizează modalități de utilizare a activelor înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după război.

07:16 Zelenski a anunţat vineri noapte, că în regiunea Cernigău, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit de rachete ruseşti, atacul soldându-se cu mai mulţi morţi.

--------------