Peste 1.700 de soldați ucraineni s-au predat la Azovstal, Mariupol, fiind preluați de armata rusă și duși în centre de detenție, potrivit Moscovei. Senatul american a confirmat-o pe Bridget Brink ca fiind noul ambasador al SUA în Ucraina. Finlanda și Suedia au depus oficial candidaturile de aderare la NATO, o decizie istorică ce a născut însă opoziția Turciei. Atât președintele american Joe Biden, cât și secretarul general al NATO Jens Stoltenberg au transmis că problemele legate de opoziția Turciei vor fi rezolvate. În primul proces de la Kiev, soldatul rus judecat pentru crime de război a pledat vinovat.

Vedere aeriana asupra orasului MariupolFoto: Andrey BORODULIN / AFP / Profimedia

Cele mai importante evenimente de joi ziua 85 a războiului din Ucraina:

07:20 Acest articol nu va mai fi actualizat, materialul LIVE cu informațiile de vineri s-a mutat aici.

06:40Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat într-o adresă video de noaptea târziu că regiunea Donbas din estul țării sale a fost complet distrusă.

05:30Cinci state occidentale susţin acţiunea juridică a Ucrainei referitoare la crimele de război. Miniştri de justiţie sau procurori generali din SUA, Regatul Unit, Australia, Canada şi Noua Zeelandă au făcut cunoscut, într-un comunicat, faptul că susţin acţiunea procurorului general al Ucrainei, Irina Venediktova, de a-i trage la răspundere pe cei responsabili pentru "crimele de război comise în timpul invaziei ruse".

05:28Peste 1.000 de mașini care transportau ucraineni au fost împiedicate să treacă pe teritoriul deținut de ucraineană din Zaporizhzhia, potrivit administrației militare regionale de acolo. Administrația a declarat vineri că mașinile pline cu oameni care încercau să evacueze au fost blocate la un punct de control rusesc din orașul Vasylivka.

02:00 "Mulți morți" în urma unui tir de rachetă într-un sat din regiunea Cernihiv, afirmă Zelenski în discursul de noapte

În regiunea Cernihiv, la nord de Kiev, satul Desna a fost lovit joi de rachete rusești, potrivit CNN.

01:10 Fostul preşedinte Medvedev critică sancţiunile occidentale ''nebuneşti''

Occidentalii nu pot lovi Rusia cu sancţiuni economice "nebuneşti" şi, în acelaşi timp, să se aşteaptă ca Rusia să garanteze aprovizionarea cu alimente, a declarat joi fostul preşedinte Dmitri Medvedev, informează Agerpres care citează AFP.

23:47Un elev de clasa a III-a din Rusia, dus la poliție pentru că a scris „Slava Ucraina” pe un grup de chat al școlii

23:30 VIDEO Cum afectează capturarea luptătorilor din Batalionul Azov desfășurarea războiului din Ucraina

22:51 Italia confiscă activele gigantului aeronautic rus United Aircraft Corporation

Italia a anunțat joi că a confiscat aeronave și fonduri legate de gigantul aviatic United Aircraft Corporation (UAC), controlat de statul rus, ca parte a sancțiunilor UE împotriva entităților legate de Kremlin, potrivit AFP.

22:36Belarusul a achiziționat sisteme antiaeriene S-400 și rachete Iskander din Rusia - Lukașenko

21:50Twitter adaugă avertismente la mesajele înșelătoare despre războiul din Ucraina

21:33Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus că este încrezător că membrii NATO vor lua o decizie rapidă de a primi Finlanda și Suedia în alianță.

Vorbind în timpul unei vizite la Copenhaga, Stoltenberg a spus că nu este neobișnuit ca membrii alianței să aibă opinii diferite, referindu-se la reticența Turciei de a accepta oferta de aderare a țărilor nordice.

21:29Senatul SUA a aprobat un ajutor de 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina

21:12Ucrainenii au sărbătorit unitatea, îmbrăcați în cămăși brodate tradiționale. Vîșîvanka, mesaj politic și armă culturală împotriva rușilor

20:35Un comandant ucrainean se află încă în uzina Azovstal și spune că „lupta continuă”

20:06Mama primului rus judecat la Kiev pentru crime de război povestește ultima discuție cu fiul său, înainte de a intra în Ucraina. „I-am scris și lui Putin”

20:05 Prima convorbire dintre Șeful Statului Major al SUA și omologul său rus de la invadarea Ucrainei

19:25Groază și furie în urma rușilor care violează inclusiv bebeluși de 1 an - Avocatul Poporului

19:23Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la cererea Republicii Moldova de aderare la UE, după o întrevedere la Paris cu omologul său de la Chişinău, Maia Sandu. Macron a adăugat că riscul ca războiul dintre Ucraina şi Rusia să se extindă în ţările vecine nu poate fi exclus.

Sprijin american pentru aderarea Suediei și Finlandei la NATO

18:54Vorbind la o conferință de presă comună cu președintele SUA, Joe Biden, și președintele finlandez, Sauli Niinistö, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson a spus:

  • Guvernul meu a ajuns la concluzia că securitatea poporului suedez va fi cel mai bine protejată în cadrul alianței NATO, iar acest lucru este susținut de un sprijin foarte larg din partea parlamentului suedez.
  • NATO va fi mai puternică cu atât Suedia, cât și Finlanda ca membri.
  • Suntem furnizori de securitate cu capabilități sofisticate de apărare. Și suntem campioni ai libertății, democrației și drepturilor omului.

18:45SUA sprijină deplin aderarea Suediei și Finlandei la NATO. Biden: Sunt deja printre cei mai apropiați parteneri ai noștri

18:42Delir total la televiziunile rusești: Un război cu NATO va fi unul nuclear, nu o să ne pese câte țări distrugem, avem destule arme nucleare pentru toate la un loc

18:30Președintele finlandez Sauli Niinisto a asigurat joi că este „gata să discute” cu Turcia toate „îngrijorările” sale, pentru a înlătura opoziția Ankarei față de aderarea Finlandei și Suediei la NATO, relatează AFP.

„Ca aliați NATO, vom apăra securitatea Turciei”, a spus el în timpul unei vizite la Washington.

„Condamnăm terorismul în toate formele sale”, a adăugat el, în timp ce autoritățile turce acuză cele două țări că găzduiesc „terorişti” ai PKK (organizație separatistă kurdă care luptă pentru independența teritorială a kurzilor din Turcia).

18:26Cel puțin 12 persoane au fost ucise și alte 40 au fost rănite joi în bombardamentele rusești alimentate asupra orașului Severodonețk, din estul Ucrainei, aproape înconjurat de forțele de la Moscova, a anunțat guvernatorul regional, relatează AFP.

Rușii "au început să bombardeze centrul regional dimineața în mod aleatoriu cu arme grele. Bombardamentele continuă", a scris pe Telegram Serghei Gaidai.

18:10Rușii i-ar împiedica pe civili să părăsească zonele ocupate din sudul Ucrainei, conform autorităților ucrainene, citate de The Kyiv Independent.

Adjunctul șefului Administrației regionale Zaporojie, Zlata Nekrasova, a declarat că forțele ruse ar fi reținut la punctul lor de control din orașul Vasîlivka peste 1.000 de mașini cu civili, mulți dintre ei femei și copii, nepermițându-le nici să intre în teritoriile controlate de Ucrainei, nici să se întoarcă în cele ocupate.

17:54Președintele SUA, Joe Biden, prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson, și președintele Finlandei, Sauli Niinisto, fac declarații la această oră la Casa Albă.

Continuă evacuarea militarilor din Azovstal

17:46 O fostă parlamentară norvegiană s-a înrolat în Legiunea Internațională ce luptă împotriva rușilor în Ucraina

17:08Evacuarea militarilor din Azovstal continuă - oficial militar ucrainean / Sute de soldați ar fi în continuare în uzină

17:03Șeful OMS a cerut Rusiei să asigure condiții de siguranță pentru acordarea asistenței medicale în Ucraina

16:58Rusia propune Occidentului un troc pentru a ridica sancțiunile împotriva ei

16:46 Mișcarea de rezistență și războiul de gherilă din Melitopol. Cum îi sabotează ucrainenii pe ruși

16:40VIDEO Primele imagini de la sol din „cimitirul” de tancuri rusești de pe malurile Donețului / Multe vehicule abandonate de ruși deși par în stare bună

Scene dramatice le procesul primului soldat rus judecat în Ucraina

16:18Parchetul ucrainean a cerut închisoare pe viață pentru soldatul rus judecat pentru crime de război, scrie AFP.

16:01 Parlamentul European a cerut oficial sancționarea fostului cancelar german Gerhard Schröder din cauza relațiilor cu Rusia

15:21”Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în fața unei noi realități strategice”, a declarat joi Klaus Iohannis.

14:46Scene dramatice la procesul primului soldat rus judecat în Ucraina- Văduva bărbatului ucis l-a confruntat: ”Spune-mi, te căiești? De ce ați venit aici?”

14:21Șeful administrației militare din Donețk, apel către locuitori: Toți cei care au ocazia să părăsească regiunea, să plece

14:02 Ce scrie fiica cea mare a lui Vladimir Putin despre războiul din Ucraina când crede că lumea nu știe cine e / Mesajele obținute de jurnaliștii de investigație ruși

14:00 Primul proces în care un soldat rus este judecat pentru crime de război a fost reluat joi la Kiev. Soldatul Vadim Șișimarin, 21 de ani, a pledat vinovat la acuzația potrivit căreia a ucis un civil neînarmat. Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Şişimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară din Zaporojie

13:49Rusia vrea să decupleze Ucraina de la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, ocupată de trupele rusești, dacă Kievul nu plătește Moscovei pentru electricitatea produsă, a declarat vicepremierul rus Marat Khusnullin.

13:23Rezumatul zilei până la acest moment:

Cancelarul Germaniei se opune unei aderări pe scurtătură a Ucrainei la Uniunea Europeană

13:11Tăcere la Kiev: autoritățile ucrainene nu au transmis până acum nicio confirmare sau infirmare referitoare la cei peste 1.700 de soldați ucraineni care s-ar fi predat la Azovstal, transmite Reuters. Anunțul privind predarea celor 1.730 de luptători a fost făcut joi de ministerul rus al apărării. În schimb, comandantul regimentului Azov pare că refuză să se predea. El a scris miercuri seara, pe twitter, că ”lupta continuă” și a publicat o fotografie cu el în oțelăria Azovstal.

12:54Volodimir Zelenski i-a mulțumit joi președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen pentru ajutoarele financiare în valoare de 9, respectiv 0,6 miliarde de euro.

De asemenea, Zelenski a transmis, pe twitter, că a discutat cu șefa executivului de la Bruxelles despre controlul comun al frontierelor și propunerile privind ”Platforma de reconstrucție a Ucrainei” care ar trebui să fie ”o poveste de succes”.

12:29Rusia a expulzat alți 5 diplomați portughezi, transmite Reuters citând ministerul rus al afacerilor externe.

12:24 În Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare - premierul Sanna Marin

12:07Kuleba, despre aderarea la UE: Ambiguitatea unor capitale europene trebuie să înceteze. Nu face altceva decât să-l încurajeze pe Putin

11:37 ​Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat joi că nu este în favoarea unei aderări „pe scurtătură” a Ucrainei la Uniunea Europeană, precizând că nu ar fi corect față de țările din Balcanii de Vest.

Moscova susține că s-au predat peste 1.700 de luptători ucraineni de la Azovstal

11:30 Polonia va sprijini Suedia și Finlanda, în cazul în care acestea vor fi atacate înainte de a obține statutul de membru NATO, a declarat joi premierul Mateusz Morawiecki, potrivit Reuters.

„Consider că aderarea Suediei și Finlandei la NATO este un semnal important de consolidare a securității în Europa", a declarat prim-ministrul polonez în timpul unei conferințe.

„Vreau să precizez că, în cazul unui atac asupra Suediei sau Finlandei în timpul procesului de aderare, Polonia le va veni în ajutor", a adăugat Mateusz Morawiecki.

11:08 Ministerul rus al apărării a transmis joi că 1.730 de luptători ucraineni de la Azovstal s-au predat, începând de luni. Dintre aceștia 771 s-au predat în ultimele 24 de ore, a mai transmis ministerul, pe platforma Telegram. 80 erau răniți, iar cei care aveau nevoie de îngrijiri au primit asistență medicală în unitățile spitalicești din Novoazovsk și Donețk.

Comitetului Internațional Crucea Roșie a precizat că a înregistrat ”sute de prizonieri de război ucraineni” de la Azovstal, din Mariupol.

Cum și-au disputat Ucraina și Rusia controlul teritoriilor - harta războiului

10:57Harta interactivă a primelor 80 de zile de război. Cum și-au disputat Ucraina și Rusia controlul asupra teritoriilor

10:48Rusia a mai pierdut 200 de soldați. Bilanțul total: 28.500 (Statul Major al Armatei Ucrainei)

10:35 Rusia l-ar fi suspendat pe comandantul Flotei Mării Negre și alți comandanți de top: Se caută țapi ispășitori - evaluarea armatei britanice

10:22 Dincolo de dramele războiului, există și vești bune legate de Ucraina și multe au avut legătură cu ”micile vedete” ale internetului care și-a manifestat solidaritatea față de ucraineni: pisicile. Stepan este unul dintre motanii care și-au găsit ”faima” în aceste luni, fiind refugiat în Franța, alături de stăpânul său. Miercuri, Stepan a câștigat un premiu al organizației mondiale a influencerilor și bloggerilor (WIBA). Contul de instagram ”IloveyouStepan” are peste 1,3 milioane de urmăritori și a strâns fonduri pentru ajutorarea ucrainenilor.

10:14Peste jumătate dintre luptătorii ucraineni de la Azovstal s-ar fi predat / Comandantul adjunct al regimentului Azov ar fi printre ei (Rusia)

09:41 VIDEO Gafa lui George W. Bush: ”O invazie total nejustificată a Irakului...a Ucrainei, vreau să spun”

Rusia, ironizată de Zelenski

08:56 Senatul american va relua joi votul asupra pachetului de 40 de miliarde de dolari asistență pentru Ucraina. Decizia a fost blocată săptămâna trecută de republicanul Rand Paul care a cerut instituirea unui mecanism pentru a verifica modul concret în care sunt utilizate aceste fonduri destinate Kievului.

08:44Zelenski ironizează Rusia și o compară cu naziștii: Pretențiile privind ”superarmele” rusești cu laser arată eșecul total a invaziei

08:11Ucrainenii ar fi bombardat o fabrică de alcool rusească de lângă graniță: Cel puțin un mort

07:48 Un oficial militar NATO cu acces la informații secrete spune că se înregistrează un punct de cotitură în favoarea Ucrainei, în războiul declanșat de Vladimir Putin, transmite CNN. În acest moment, potrivit oficialului, în cercurile NATO principala temă de dezbatere este dacă este posibil ca Kievul să ia înapoi Crimeea sau teritoriile din Donbas. Între timp, armata Ucrainei spune că a reușit să preia controlul asupra unei regiuni din Harkiv, acolo unde contraofensiva ucrainenilor continuă.

07:00 Preşedintele Statelor Unite Joe Biden a afirmat că ”sprijină cu fermitate” cererile de aderare la NATO ale Finlandei și Suediei şi a subliniat că întreaga alianţă militară ar ”beneficia” de pe urma aderării Helsinkiului şi Stockholmului.

05:32 Alți doi soldați ruși vor apărea în instanță acuzați de crime de război. Cei doi militari, ale căror nume nu au fost făcute publice, sunt acuzați că au tras în clădiri rezidențiale din regiunea Harkiv a Ucrainei. Audierile vor începe în această dimineață la tribunalul districtual Kotelevskii din Poltava, scrie news.sky.com

05:24Senatul SUA a confirmat-o pe Bridget Brink ca fiind noul ambasador al SUA în Ucraina. Ea mai fusese ambasador al SUA în Slovacia. Ambasada SUA în Ucraina a rămas fără un ambasador confirmat de când Marie Yovanovitch a fost rechemată în mai 2019 de către președintele de atunci Donald Trump, la presiunea fostului avocat al lui Trump, Rudy Giuliani.

01:34 „Toți oamenii de la Kremlin": Un serial tv despre ascensiunea lui Vladimir Putin

Un serial TV despre ascensiunea lui Vladimir Putin. Se va numi "Toți oamenii de la Kremlin" și va fi realizat de producătorul Alexander Rodnyansky, nominalizat de două ori, care îl descrie drept "adevărata şi dramatica poveste a modului în care omul a avut astăzi puterea de a schimba lumea", potrivit La Stampa, citat de Rador.

00:56 Deutsche Bank a închis conturile mai multor bănci rusești, relatează Agenţia de presă RBC, citând surse banacare.

23:37 Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a anunțat că SUA vor acorda o nouă asistență alimentară de urgență de 215 milioane de dolari pentru criza din Ucraina și a cerut altor țări să ajute rapid criza alimentară globală în creștere din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

22:47Trupele ruse refuză din ce în ce mai mult să ia parte la luptele din Ucraina, a spus direcția principală de informații a ministerului ucrainean al apărării.

22:26 Cel puțin 10 civili ucraineni, inclusiv doi copii, au fost uciși miercuri de forțele ruse în regiunea de est Donețk, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko într-un mesaj online, relatează Reuters. Kirilenko, care nu a oferit detalii, a spus că alte șapte persoane au fost rănite.

22:06 Premierul canadian Justin Trudeau a denunțat miercuri, pe Twitter, decizia "inacceptabilă" a Moscovei de a închide biroul din Rusia al companiei media canadiene de stat CBC/Radio-Canada, ca represalii pentru interzicerea difuzării canalelor de televiziune ale grupului rus RT în Canada, potrivit AFP.

22:04 Ambasada Rusiei la București, despre starea de sănătate a lui Putin: Zvonurile despre boala Șefului Statului sunt la fel de neadevărate ca „masacrele” asupra civililor din Bucea.