Armele nucleare ar trebui să facă parte din dezbaterea europeană a apărării, a declarat duminică președintele francez Emmanuel Macron, în comentarii care au atras criticile oponenților săi politici înainte de alegerile UE din iunie, relatează Reuters.

Emmanuel Macron Foto: Christophe PETIT TESSON / AFP / Profimedia

Macron a fost vocal în problemele de apărare în ultima perioadă, uneori cu afirmații controversate, iar joi a pledat pentru o apărare europeană mai puternică și integrată, în timp ce și-a conturat viziunea pentru o Uniune Europeană mai hotărâtâ pe scena globală, spunând că „Europa ar putea muri”.

  • „Sunt în favoarea deschiderii acestei dezbateri care trebuie să includă, așadar, apărarea antirachetă, tragerea cu arme cu rază lungă de acțiune, arme nucleare pentru cei care le au sau care au arme nucleare americane pe pământul lor. Să punem totul pe masă și să analizăm ceea ce ne protejează cu adevărat într-un mod credibil”, a declarat șeful statului, adăugând că Franța își va păstra „specificitatea, dar este pregătită să contribuie mai mult la apărarea solului european”, potrivit AFP.

Într-un interviu organizat de EBRA, el a spus că o „apărare europeană credibilă” ar trebui să depășească protecția oferită deja de NATO.

„Asta poate însemna desfășurarea de scuturi antirachetă, dar trebuie să fim siguri că acestea blochează toate rachetele și descurajează folosirea armelor nucleare”, a spus el.

În ceea ce privește armele nucleare, în timp ce doctrina Franței a fost până acum să le folosească atunci când interesele vitale ale țării sunt amenințate, Macron s-a declarat deschis să acorde o „dimensiune mai europeană” acestor interese.

„Sunt în favoarea deschiderii acestei dezbateri, care, prin urmare, trebuie să includă apărarea antirachetă, arme cu rază lungă de acțiune și arme nucleare pentru cei care le au sau care au arme nucleare americane pe pământul lor”, a spus el.

Comentariile sale au atras duminică critici din partea oponenților de dreapta și de stânga spectrului politic.

„Macron, un pericol național”

„Macron devine un pericol național!”, a scris parlamentarul european de extremă dreapta Thierry Mariani pe platforma de socializare X.

„#Abia așteptăm ziua de 9 iunie pentru a-i da un semnal clar că politicile lui s-au încheiat!”, a adăugat Mariani, membru Adunării Naționale (RN) din Franța, condus de Marine Le Pen, într-o referire la alegerile europarlamentare.

„Aceste comentarii sunt extraordinar de grave”, a declarat parlamentarul european Francois-Xavier Bellamy, care va conduce partidul de dreapta LR la alegerile UE.

Cei de la celălalt capăt al spectrului politic au fost la fel de furioși pe comentariile lui Macron.

„Descurajarea nucleară nu poate fi împărtășită”, a declarat parlamentarul francez de extremă stânga Bastien Lachaud pw X. „Sub pretextul apărării pământului european, #Macron vrea să lichideze autonomia strategică a Franței”.