Înainte de a face avort, Piper ar fi vrut să-și fi cântărit mai mult decizia. Dar, din moment ce Arizona riscă să reînvie o lege din 1864 care interzice practic toate procedurile, a gândi bine lucrurile este un lux pe care nu și-l mai poate permite, potrivit AFP.

AvortFoto: Traci Hahn | Dreamstime.com

„Există multă incertitudine în Arizona în acest moment”, deplânge această femeie în vârstă de 30 de ani, care preferă să dea un pseudonim, la o clinică din Phoenix.

Violul și incestul nu sunt considerate excepții valabile

O sabie a lui Damocles atârnă asupra femeilor din acest stat din sud-vestul SUA de la începutul lunii aprilie, când justiția locală a decis că o lege veche de 160 de ani privind avortul este valabilă.

Legea, care datează din timpul Războiului Civil american, interzice avortul, cu excepția cazului în care viața mamei este în pericol. Violul și incestul nu sunt considerate excepții valabile.

Decizia a venit ca un șoc în Statele Unite, unde dreptul constituțional la avort nu mai este garantat de la o decizie a Curții Supreme din 2022. Înaintea alegerilor prezidențiale din noiembrie, dreptul la avort este o temă care revine în centrul jocului politic.

În Arizona, unde avortul a fost permis până acum până la 15 săptămâni de sarcină, noua lege înseamnă mai ales o cursă contra cronometru pentru multe femei, confruntate cu un ocean de incertitudine.

Anxietate în creștere

„Anxietatea pacienților a crescut vertiginos”, a declarat pentru AFP Gabrielle Goodrick, directoarea clinicii de planificare familială din Camelback. Măsura este „draconică și supărătoare”.

Clinica ei primește între 20 și 30 de femei pe zi. În aceste zile, telefoanele sună constant cu cereri de informații și programări, în timp ce activiștii anti-avort se postează uneori în parcare pentru a încerca să descurajeze pacientele.

Aplicarea legii, care prevede între doi și cinci ani de închisoare pentru medicii care efectuează avorturi, rămâne foarte incertă.

Kris Mayes, procurorul general democrat al Arizonei, a jurat că nu va urmări în justiție niciun medic și nicio femeie pentru avort.

Dar acest magistrat nu este etern, iar textul ar putea intra oficial în vigoare pe 8 iunie, cu un termen de prescripție de șapte ani, potrivit doamnei Goodrick.

„Dacă un procuror general republican va fi ales peste doi ani, el sau ea va putea să se întoarcă” și să intenteze procese, se teme medicul.

Clinica sa intenționează, prin urmare, să nu mai ofere avorturi în această vară.

„Pe termen lung, nu vrem să avem probleme”, continuă medicul, fără a-și ascunde dezamăgirea.

„Este frustrant, dar, în același timp, nu este ceva neașteptat, cu ascensiunea lui Trump (...) și aceste opinii extreme”, deplânge ea.

Fostul președinte republican amintește cu regularitate că a dat o majoritate de judecători conservatori la Curtea Supremă, ceea ce a permis ca protecția constituțională a dreptului la avort să fie răsturnată în urmă cu doi ani.

Experiență traumatizantă

De atunci, aproximativ douăzeci de state americane au interzis sau au restricționat sever accesul la avort. Dar subiectul a devenit o sperietoare electorală care îi afectează pe conservatori.

„Să forțezi o femeie să aibă un copil este o experiență traumatizantă, ele nu înțeleg ce înseamnă”, a declarat o pacientă din statul vecin Texas, unde avortul este sever restricționat.

Trump însuși a recunoscut că legea din 1864 din Arizona, fără excepții pentru viol și incest, a mers „prea departe”.

Rușinea s-a extins chiar și în rândurile republicanilor locali, care controlează parlamentul statului. O mână dintre ei s-au alăturat democraților din camera inferioară pentru a vota pentru abrogarea legii, care a fost larg nepopulară în sondaje.

Astfel, legea ar putea fi trimisă în uitare în următoarele săptămâni. Dar pentru ca acest lucru să se întâmple, Senatul local trebuie să voteze și el abrogarea legii, iar dezbaterile de acolo promit să fie aprinse.

Între timp, democrații capitalizează pe apărarea dreptului la avort pentru a face din acesta un argument major în favoarea realegerii lui Joe Biden - Arizona este un stat-cheie în care acesta l-a învins pe Donald Trump cu doar 10.000 de voturi în 2020.

Senatoarea locală Eva Burch s-a făcut remarcată în luna martie, când a povestit parlamentarilor despre dificultățile pe care le-a întâmpinat în obținerea unui avort, în ciuda faptului că fătul ei nu era viabil.

Arizona „creează un mediu cu adevărat ostil și neospitalier pentru femei”, ceea ce contribuie la „descurajarea acestora de la experiența sarcinii”, a spus ea.

foto: Traci Hahn | Dreamstime.com