Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a ironizat armata Rusiei care anunța că a creat un laser care poate prăji dronele inamice „în câteva secunde”. Comparând propaganda Moscovei cu cea a naziștilor care vorbeau despre ”superarmele” armatei germane în cel de-al Doilea Război Mondial, Zelenski a declarat că asta arată ”eșecul total al invaziei” lui Vladimir Putin.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukrainian Presidential Press Office / AP - The Associated Press / Profimedia

Zelenski a ironizat anunțul Rusiei invocând ”superarma” (Wunderwaffe), termen inventat de ministrul propagandei Germaniei naziste care încerca să ascundă faptul că Germania începe să piardă cel de-al doilea Război Mondial. În condițiile în care resursele nemților erau puternic afectate de lupta pe mai multe fronturi, ministerul de propagandă făcea frecvente anunțuri despre dezvoltarea noilor arme revoluționare care ar putea schimba cursul războiului. Propaganda avea ca scop menținerea moralului trupelor și a populației.

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus că declarațiile Rusiei privind noua armă cu laser arată ”eșecul total al invaziei” rușilor, potrivit The Guardian și Kyiv Independent.

”Unul dintre reprezentanții statului rus a spus că ocupanții ar fi început să folosească sisteme de arme cu laser în Ucraina. Se presupune, pentru a face economie de rachete. Armata rusă a tras peste două mii de rachete asupra Ucrainei, care reprezentau cea mai mare parte a stocului lor de rachete. Adică mai au doar rămășițe. Rachete, dintre care majoritatea a fost consumat de armata rusă pentru distrugerea infrastructurii civile, fără niciun rezultat militar strategic. Astăzi, rachetele au lovit în acest fel la Nikolaev și Dnipro. Ei bine, și propaganda Germaniei naziste avea un astfel de termen, „Wunderwaffe”, arma minune. Cu cât devenise mai clar că nu aveau nicio șansă în război, cu atât făceau mai multă propagandă despre arma minune”, a spus Zelenski, în mesajul său de miercuri nopatea.

”Vedem că în a treia lună a unui război la scară largă, Rusia încearcă să-și găsească arma minune, presupusele arme cu laser. Toate acestea arată clar eșecul complet al invaziei. Mai arată și că le este frică să admită că au fost comise greșeli catastrofale la cele mai înalte niveluri statale și militare din Rusia" , a adăugat el.

Vicepremierul rus Iuri Borisov a anunțat miercuri că un nou laser dezvoltat de cercetătorii ruși care va permite distrugerea dronelor inamice „în câteva secunde” este aproape gata de producția în serie, relatează Interfax.

”Pe lângă armele obișnuite și cunoscute despre care v-am spus, astăzi suntem aproape de a lansa un sistem de arme bazat pe noi principii fizice, o armă electromagnetică de bandă largă”, a spus Borisov, adăugând că noul sistem le va înlocui pe cele existente în următorul deceniu.

----