Un tribunal de la Kiev a început primul proces pentru crime de război pentru un soldat rus pe 13 mai. Vadim Șișimarin, în vârstă de 21 de ani, a pledat vinovat pentru că a împușcat mortal un civil în regiunea Sumî din Ucraina. Meduza a intervievat-o pe mama lui care locuiește în orașul Ust-Ilimsk din regiunea Irkutsk din Rusia.

Vadim Sisimarin intervievat de jurnalistul ucrainean Volodimir ZolkinFoto: Captura video

„Mamă, telefonul meu nu va funcționa timp de o săptămână. Îl predau. Cineva vă va spune că am plecat în Ucraina, să nu credeți”, povestește femeia ultima discuție cu fiul său înainte de a fi trimis în „operațiunea specială” a lui Putin.

Ulterior, când au vorbit, i-a spus că se află staționat la granița cu Ucraina. „Li s-a spus că vor intra și ieși, și atât. Apoi a început războiul, cred”, a spus femeia.

Pe 1 martie spune că a aflat că fiul său este prizonier. „Habar n-aveam că a fost un război, că se întâmplă ceva acolo în Ucraina... Nu navighez pe internet și nu mă uit la știri. Nu mă interesează, pentru că doar arată tot felul de prostii, nu vreau să pun asta pe suflet”, afirmă femeia, care precizeaă că nora sa i-a trimis un filmuleț cu fiul său.

Femeia spune că de atunci a făcut mai multe petiții către organismele guvernamentale. „I-am scris chiar lui Putin”, afirmă ea.

A primit vreun răspuns? „Facem tot ce putem.Doar așteaptă. Încă spun asta”, răspunde femeia.

Ea nu crede că fiul său a ucis intenționat un om nevinovat și poate că a fost forțat să recunoască acest lucru.

„Nu, desigur că nu, ce spui? Nu. Nici măcar nu ar ridica o mână. Nu este atât de ușor pe cât spune el, să împuști pe cineva... Ei bine, cât de nebun trebuie să fii? Sub influența drogurilor sau alcoolului. Așa s-a întâmplat cu soțul meu. Bărbatul era beat și tulburat. Cine poate ucide treaz un om ? Nimeni, cred. Nu, Vadim nu ar fi fost în stare să o facă”, spune ea jurnalistilor de la Meduza

„Poate că este forțat (să recunoască -n.r.). Înțeleg să vorbești despre cum ai făcut o faptă sau ai salvat o persoană... Dar nu este atât de ușor să stai acolo și să spui în cameră că da, am primit o comandă și am împușcat pe cineva. E o nebunie”, a completat ea.

Procurorii ucraineni l-au acuzat pe Şişimarin că a ucis un bărbat neînarmat care mergea pe bicicletă pe marginea unui drum în localitatea Ciupohovka. După un atac al armatei ucrainene, coloana din care făcea parte militarul a fost distrusă, iar inculpatul, în compania altor patru militari, a fugit într-un vehicul civil sechestrat cu forţa.

La sosirea acestora la Ciupahovka, în regiunea Sumî, ei au văzut pe drum un bărbat care vorbea la telefon. Şişimarin i-a tras în cap cu un pistol-automat Kalaşnikov pentru a-l împiedica să comunice forţelor ucrainene despre prezenţa lor. Bărbatul a murit pe loc la doar câteva zeci de metri de casa lui, potrivit procurorului general al Ucrainei.

Şişimarin a pledat vinovat, iar procurorii au cerut condamnarea sa la închisoare pe viață.

Soldatul a fost confruntat în timpul procesului cu soția victimei sale.