​Președintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat că SUA este singura țară care poate împiedica Israelul să atace Rafah, orașul din sudul Gazei unde se refugiază peste un milion de oameni, relatează BBC. În tot acest timp, Casa Albă a transmis Israelul a fost de acord să asculte preocupările și gândurile SUA înainte de a lansa o invazie, potrivit Reuters.

Civili palestinieni lângă o clădire distrusă de un bombardament israelian în RafahFoto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia

Abbas, care conduce Autoritatea Palestiniană care guvernează părți din Cisiordania, a spus că orice atac i-ar putea face pe palestinieni să fugă din Gaza. Autoritatea Palestiană nu este prezentă în Gaza, care este guvernată din 2007 de Hamas.

Sâmbătă, ministrul de externe al Israelului a declarat că Israelul ar putea suspenda incursiunea dacă ar exista un acord privind eliberarea ostaticilor.

„Eliberarea ostaticilor este prioritatea principală pentru noi”, a spus Israel Katz.

Negocierile mediate de Egipt și Qatar au stagnat în mare măsură din cauza decalajelor dintre pozițiile israeliene și cele ale grupării Hamas, dar duminică Hamas a declarat că va trimite reprezentanți la Cairo pentru a da un răspuns la cea mai recentă propunere.

Hamas dorește încheierea permanentă a războiului și retragerea tuturor trupelor israeliene din Gaza, în timp ce Israelul insistă ca Hamas să fie distrus și toți ostaticii eliberați.

Cu ocazia unui discurs susținut duminică la Forumul Economic Mondial din Arabia Saudită, Abbas a cerut SUA să intervină.

„Ceea ce se va întâmpla în următoarele câteva zile depinde de ceea ce Israelul va face cu operațiunea asupra Rafah, deoarece toți palestinienii din Gaza sunt adunați acolo”, a spus el.

El a adăugat că doar o „mică lovitură” asupra orașului Rafah va forța populația palestiniană să părăsească Fâșia Gaza. „Cea mai mare catastrofă din istoria poporului palestinian poate să aibă loc atunci”, a spus Abbas.

Egiptul și alte state arabe au declarat anterior că un aflux de refugiați palestinieni care fug de război ar fi inacceptabil, deoarece ar echivala cu expulzarea palestinienilor de pe pământul lor.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken urmează să sosească la Riad duminică seară și să poarte discuții cu Mahmoud Abbas.

SUA au spus în repetate rânduri că nu pot sprijini o operațiune militară israeliană la scară largă la Rafah fără a vedea un plan credibil pentru a ține civilii departe de pericol.

Poziția Statelor Unite

Duminică, purtătorul de cuvânt pentru securitate națională a Casei Albe, John Kirby, a declarat pentru ABC că Israelul a fost de acord să asculte preocupările și gândurile SUA înainte de a intra în Rafah.

„Ne-au asigurat că nu vor intra în Rafah până când nu vom avea ocazia să le împărtășim cu adevărat perspectivele și preocupările noastre”, a spus Kirby pentru ABC.

Washingtonul a spus că nu ar putea sprijini o operațiune Rafah fără un plan umanitar adecvat și credibil.

Israelul a aprobat planul ofensivei

Între timp, armata israeliană a declarat că șeful său Herzi Halevi a aprobat planurile de a continua războiul, presa israeliană spunând că acest lucru se referă la operațiunea asupra Rafah.

Mai mult de jumătate din populația din Gaza se află în Rafah și condițiile din orașul supraaglomerat sunt deja îngrozitoare, oamenii strămutați de acolo spunând pentru BBC că se confruntă cu o penurie de alimente, apă și medicamente.

Imaginile din satelit au arătat că se construiesc noi tabere de corturi lângă coasta Gazei, la vest de Rafah și orașul Khan Younis puțin mai la nord, care a fost lăsat în mare parte în ruine. Relatările din presă spun că corturile trebuie să găzduiască persoanele strămutate din Rafah.

Războiul actual a început când Hamas a atacat comunitățile israeliene din apropierea Gazei, ucigând aproximativ 1.200 de oameni, în principal civili, și luând aproximativ 250 de ostatici. Campania ulterioară a Israelului de bombardamente aeriene și operațiuni terestre în Gaza a ucis 34.454 de persoane, majoritatea civili, potrivit ministerului sănătății condus de Hamas.

De-a lungul celor șase luni de război, Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au intrat și au preluat controlul asupra întregii zone de nord a Gazei, inclusiv a orașului Gaza și a celei mai mari zone din centrul și sudul Gazei, inclusiv Khan Younis.

De atunci, ei s-au retras din aproape toate acele zone, dar trupele rămân staționate pe drumul construit de Israel care desparte nordul și sudul Gazei.