„Măsurile de evacuare a armatei ucrainene din Mariupol continuă”, suține un oficial militar ucrainean, în timp ce Rusia a susținut că peste 1.700 de soldați ucraineni s-au predat începând de luni de la uzina Azovstal, relatează CNN.

Evacuare din AzovstalFoto: Alexey Kudenko / Sputnik / Profimedia

"În direcția Mariupol, intensitatea ostilităților a fost redusă. În acest moment, se continuă măsurile de evacuare a eroilor noștri" din uzina Azovstal, a declarat generalul de brigadă Oleksii Gromov, adresându-se presei de la Kiev.

Se crede că mai multe sute de soldați se află încă în interiorul fabricii.

Guvernul ucrainean a comentat foarte puțin despre procesul de evacuare care a început luni, în schimb Gromor a vorbit despre posibilitatea ca viețile acelor soldați care au fost evacuați pe teritoriul controlat de ruși sunt în pericol.

„Știm că dușmanul nostru este insidios, dar credem că cuvântul dat de ei se va împlini”, a spus el.

Rusia a spus că prizonierii vor fi tratați în conformitate cu dreptul internațional, dar comisia de investigație a guvernului rus a spus că personalul său „ca parte a anchetei privind cazurile penale comise de către regimul ucrainean împotriva populației civile din Donbas, militanții care s-au predat la uzina Azovstal din Mariupol vor fi interogați”.

Până acum CNN nu poate confirma dacă numărul soldaților care s-au predat, înaintat de ruși, este real.

Ucraina a declarat la începutul acestei săptămâni că „misiunea de luptă” s-a încheiat la uzină, care a fost ultima redută într-un oraș ocupat de trupele ruse.

De altfel, potrivit lui Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk, comandanții trupelor ucrainene de la Azovstal care se ascundeau în buncărele și labirintul de sub oțelărie nu s-au predat încă.

„Nu există comandanți de cel mai înalt nivel (printre cei care s-au predat) – nu au plecat”, a declarat Denis Pușilin, șeful Republicii separatiste, care a fost recunoscută oficial de președintele Vladimir Putin cu doar trei zile înainte de invazia Ucrainei.