Comandanții trupelor ucrainene de la Azovstal care se ascundeau în buncărele și labirintul de sub oțelărie nu s-au predat încă, spune Denis Pușilin, liderul regiunii separatiste pro-ruse Donețk, care a adăugat că oțelăria Azovstal va fi demolată după ce va fi capturată complet, potrivit publicației de stat Ria Novosti, scrie Pravda.com.

drapel deasupra uzinei AzovstalFoto: Captura video

Pușilin spune, potrivit Ria Novosti, că în locul oțelăriei va fi construit un parc tehnologic sau pur și simplu un parc.

Primăria Mariupol, la rândul său, a spus că DNR intenționează să demoleze Azovstal, dar doar pentru că în curând forțele ucrainene vor avea puterea de a recupera Mariupol și că, astfel, „rușii distrug preventiv un important complex industrial pentru Ucraina” și vor să șteargă orice amintire a eroismului ucrainean.

Primăria Mariupol subliniază că ocupanții nu sunt interesați de restaurarea și dezvoltarea Mariupolului, deoarece pentru ei este doar un teritoriu pentru coridorul Crimeei.

Totodată, autoritățile orașului au reamintit că Azovstal este un complex metalurgic unic, care a oferit locuri de muncă pentru 10.000 de oameni.

Pușilin vorbește de o stațiune la Mariupol

De altfel, nu ar fi prima oară când Pușilin vorbește despre Mariupol, în termenii transformării.

​Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk a declarat pe 9 mai că intenționează să transforme Mariupol într-o stațiune, în timp ce orașul portuar este acum distrus de bombardamentele rusești și schimburile de focuri.

"Rusia este aici pentru totdeauna, iar voi sunteți în sfârșit acasă. Acum acesta este teritoriul Republicii Populare Donețk pentru totdeauna. Nimeni nu ne-o va lua", a spus Pușilin după ce a participat la evenimentele de marcare a Zilei Victoriei.

„Avem putere, avem oportunități, avem sprijinul celei mai mari țări frumoase – Rusia”, le-a spus Pușilin locuitorilor din Mariupol, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.

„Sarcina este de a face din Mariupol un oraș stațiune, ceea ce nu a fost posibil până acum”.

Comandanții trupelor de la Azovstal nu s-au predat

Comandanții trupelor de la Azovstal nu s-au predat, a declarat miercuri liderul regiunii separatiste Donețk, susținută de ruși, scrie Reuters.

În timp ce cel mai devastator asediu din invazia Rusiei se îndreaptă spre final, aproape 1.000 de luptători ucraineni care s-au baricadat în tuneluri s-au predat până acum forțelor ruse și pro-ruse de luni.

Ministerul rus al apărării a declarat că în ultima zi 694 de luptători ucraineni - inclusiv membri ai regimentului Azov - s-au predat, inclusiv 29 răniţi.

Nu era clar dacă comandanții vor părăsi fabrica sau, eventual, chiar vor duce o ultimă bătălie mortală cu forțele ruse pe care le consideră ocupantele patriei lor.

„Nu există comandanți de cel mai înalt nivel (printre cei care s-au predat) – nu au plecat”, a declarat Denis Pușilin, șeful Republicii separatiste, care a fost recunoscută oficial de președintele Vladimir Putin cu doar trei zile înainte de invazia Ucrainei.

Nu este clar ce se va întâmpla cu luptătorii care s-au predat și despre care președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că sunt eroi, în timp ce parlamentarii ruși îi consideră „criminali naziști” care ar trebui să se confrunte cu cele mai grave pedepse, chiar și cu moartea.

Urmărește ultimele evoluții din a 84-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.