​Șeful autoproclamatei Republici Populare Donețk, Denis Pușilin, a declarat că intenționează să transforme Mariupol într-o stațiune, în timp ce orașul portuar este acum distrus de bombardamentele rusești și schimburile de focuri, relatează CNN.

Denis Pusilin la Ziua Victoriei in MariupolFoto: Captura video

"Rusia este aici pentru totdeauna, iar voi sunteți în sfârșit acasă. Acum acesta este teritoriul Republicii Populare Donețk pentru totdeauna. Nimeni nu ne-o va lua", a spus Pușilin după ce a participat la evenimentele de marcare a Zilei Victoriei.

„Avem putere, avem oportunități, avem sprijinul celei mai mari țări frumoase – Rusia”, le-a spus Pușilin locuitorilor din Mariupol, potrivit agenției de știri de stat ruse TASS.

„Sarcina este de a face din Mariupol un oraș stațiune, ceea ce nu a fost posibil până acum”.

Pușilin a spus că uzina de oțel Azovstal, unde sunt în continuare câteva sute de soldați ucraineni, „a afectat negativ ecologia orașului”.

„Dacă Azovstal nu este restaurat, atunci vom face o stațiune”, a spus Pușilin, explicând că va crea locuri de muncă suplimentare și va aduce venituri orașului.

Pușilin a spus că RPD se confruntă cu sarcina de a recâștiga controlul asupra teritoriilor sale, iar apoi republica va decide asupra viitorului său.

„De îndată ce ajungem la granițele constituționale ale Republicii Populare Donețk, acestea sunt granițele fostei regiuni Donețk, vom lua decizia... Acum sarcina principală este să ne eliberăm toate pământurile, să începem reconstrucția orașelor, " el a adăugat.

Ziua Victoriei pe oasele locuitorilor din Mariupol

Rușii au defilat de „Ziua Victoriei” pe bulevardele unde nu demult aveau loc bombardamente și schimburi de focuri, însă numărul participanților a lăsat de dorit.

Oficialii ucraineni au spus luni că nu a existat o paradă la Mariupol - un consilier al primarului Petro Andriuschenko a spus că nu a avut loc o paradă, dar că au fost depuse flori la un memorial recent renovat de separatiștii susținuți de ruși.

„Pentru a sărbători ziua de 9 mai, ocupanții au aprins un foc veșnic pe Savur Mohyla [memorialul de război din regiunea Donețk]”, a spus Andrișcenko. "

Separat, consiliul orașului Mariupol a spus: „Ocupanții sărbătoresc Ziua Victoriei pe oasele locuitorilor din Mariupol. Sute de cetățeni uciși de armata rusă continuă să fie duși în groapa comună de lângă satul Vynohradne".