​După mai bine de două luni de lupte crâncene care au lăsat practic orașul Mariupol complet distrus, rușii care au cucerit orașul au defilat de „Ziua Victoriei” pe bulevardele unde nu demult aveau loc bombardamente și schimburi de focuri.

Oameni pe strazile orasului distrus Mariupol Foto: Peter Kovalev / TASS / Profimedia

Oficialii ucraineni au spus luni că nu a existat o paradă la Mariupol - un consilier al primarului Petro Andriuschenko a spus că nu a avut loc o paradă, dar că au fost depuse flori la un memorial recent renovat de separatiștii susținuți de ruși.

„Pentru a sărbători ziua de 9 mai, ocupanții au aprins un foc veșnic pe Savur Mohyla [memorialul de război din regiunea Donețk]”, a spus Andrișcenko. "

Separat, consiliul orașului Mariupol a spus: „Ocupanții sărbătoresc Ziua Victoriei pe oasele locuitorilor din Mariupol. Sute de cetățeni uciși de armata rusă continuă să fie duși în groapa comună de lângă satul Vynohradne".

Pe Twitter au apărut însă imagini cu o defilare pe stăzile orașului, cu un drapel uriaș cu panglica Sfântului Gheorghe.

Pe filmare sunt auziți participanții cum strigă „Ura!”

Înainte de 9 mai, informațiile privind o eventuală paradă militară în Mariupol erau confuze, în condițiile în care la oțelăria Azovstal din oraș încă se duc lupte cu ultimii apărători ucraineni. Rusia nu a confirmat în niciun moment că va fi organizată vreo paradă în Mariupol, dar serviciile de informații ucrainene precizau că se fac astfel de pregătiri, inclusiv trimiterea unui apropiat al lui Putin special pentru acest lucru - Serghei Kirienko.

„Principalele străzi ale orașului sunt [în curs] curățate de urgență, molozurile și cadavrele morților sunt îndepărtate, precum și muniția care nu a explodat”, spuneau serviciile ucrainene.