Ambiguitatea strategică practicată în ultimii ani de unele capitale UE în privința perspectivei europene a Ucrainei a eșuat și trebuie să înceteze, a transmis ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba. Această strategie nu a făcut altceva decât să-i dea apă la moară lui Putin, a mai spus Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro KulebaFoto: Olivier Matthys / AP - The Associated Press / Profimedia

Kuleba a marșat pe ideea că Kievul nu are nevoie de ”surogate” pentru statutul de candidat la UE, o astfel de abordare fiind în măsură să jignească sentimentele ucrainenilor.

”Această ambiguitate nu a făcut altceva decât să-l încurajeze pe Putin. Nu avem nevoie de surogate pentru statutul de candidat la Uniunea Europeană, care arătă că Ucraina este tratată ca stat de mâna a doua și jignește sentimentele ucrainenilor”, a scris Kuleba pe twitter.

Ministrul ucrainean al afacerilor externe nu a nominalizat niciun stat, însă Germania și Franța și-au exprimat până acum rezervele legate de un proces rapid de admitere a Ucrainei în Uniunea Europeană.

Joi, ​cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a declarat că nu este în favoarea unei aderări „pe scurtătură” a Ucrainei la Uniunea Europeană, precizând că nu ar fi corect față de țările din Balcanii de Vest.

”Faptul că nu există o scurtătură pe drumul spre aderarea la UE a Ucrainei este un imperativ de corectitudine față de cele șase țări din Balcanii de Vest” care își doresc de multă vreme să adere la blocul comunitar, a declarat el în cadrul unui discurs în Bundestag.

Uniunea lui Macron

Chiar de Ziua Europei, președintele francez Emmanuel Macron a propus crearea unei „comunități politice europene” care ar putea permite tuturor țărilor din afara Uniunii Europene, în special Ucrainei, de a se alătura, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura „zeci de ani”.

Vorbind la Parlamentul European de la Strasbourg, Macron a precizat că dorința Ucrainei de a adera la bloc va dura câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt.

”Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre”, a spus Macron.

”Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”.

Tot Macron spunea atunci că vrea pace în Ucraina, dar fără ”umilirea Rusiei”.

----