Președintele francez Emmanuel Macron a propus luni crearea unei „comunități politice europene” care ar putea permite tuturor țărilor din afara Uniunii Europene, în special Ucrainei, de a se alătura, în paralel cu o procedură de aderare la UE care ar dura „zeci de ani”, relatează Reuters și AFP.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

„Această nouă organizație europeană ar permite națiunilor europene democratice care aderă la valorile noastre fundamentale să găsească un nou spațiu de cooperare politică, securitate și cooperare”, a declarat Emmanuel Macron la Strasbourg cu ocazia încheierii Conferinței privind viitorul Europei.

Pe lângă cooperarea politică și pe securitate, Macron a spus că acest nou organism ar putea viza cooperarea în energie, transport, investiții în infrastructură sau circulația oamenilor.

Vorbind la Parlamentul European de la Strasbourg, Macron a spus că realegerea sa de luna trecută este un semnal că francezii își doresc o Europă mult mai unită.

Dar el a precizat că dorința Ucrainei de a adera la bloc va dura câțiva ani și, ca urmare, trebuie să i se dea o oarecare speranță pe termen scurt.

„Ucraina, prin lupta și curajul ei, este deja un membru sincer al Europei noastre, al familiei noastre, al uniunii noastre”, a spus Macron.

„Chiar dacă i-am acorda statutul de candidat mâine, știm cu toții foarte bine că procesul pentru a-i permite aderarea ar dura într-adevăr câțiva ani, probabil câteva decenii”.

În loc de reducerea standardelor stricte pentru a permite țărilor să adere mai repede la UE, Macron a sugerat crearea unei entități paralele care ar putea atrage țările care aspirau să se alăture blocului sau, într-o aparentă referire la Marea Britanie, țările care au părăsit Uniunea.

„Aderarea la acesta nu ar prejudicia neapărat viitoarea membră la UE”, a spus el. „Nici nu s-ar închide pentru cei care au părăsit-o”.

În primul său discurs despre Europa de la realegerea sa, șeful statului francez s-a declarat totodată „favorabil” unei „revizuiri a tratatelor” Uniunii Europene, așa cum a propus Parlamentul European, pentru a obține mai multă eficiență instituțională în vremuri de pace, precum și în vremuri de criză.

Însă 13 dintre cele 27 de țări UE au declarat luni că se opun lansării unei proceduri de modificare a tratatelor.

Emmanuel Macron a recunoscut „divergențele” dintre statele membre pe această temă și dorește să ridice această problemă liderilor celor 27 la un summit din iunie.

În discursul său cu ocazia Zilei Europei, Emmanuel Macron a subliniat că Ucraina, invadată de Rusia, era deja „un membru de suflet al uniunii noastre”, în timp ce Moscova a organizat o comemorare militară grandioasă a victoriei din 1945 asupra Germaniei naziste.

Ucraina speră să primească statutul de țară candidată UE în iunie

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța că Ucraina ar putea obține statulul de ţară candidată la aderarea la UE ”în săptămânile viitoare”.

Cu toate acestea, obţinerea statului de ţară candidată la aderarea la UE este, în principiu, un proces complex, care durează de obicei mai mulţi ani.

În afară de acest lucru, este necesar un acord unanim al celor 27 de state membre UE, dar şi dovedirea unei stabilităţi politice a ţării respective - un lucru dificil de demonstrat de către o ţară aflată în război.

Ucraina a trimis în aprilie prima parte a chestionarului privind aderarea la UE, iar Comisia Europeană va trebui să emită o recomandare privind gradul de conformare a Ucrainei cu criteriile necesare de aderare.

Ihor Zhovkva, adjunctul șefului biroului președintelui Volodymyr Zelenski, a spus că Ucraina se așteaptă să dobândească statutul de țară candidată la aderarea la UE în iunie, în cadrul unei reuniuni programate pentru 23-24 iunie a Consiliului European.

Zelenski a avut o videoconferință cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și a anunțat că a trimis a doua parte a chestionarului pentru obținerea statutului de țară candidată la UE, potrivit biroului președintelui ucrainean.

Trimiterea răspunsurilor în sine este „de asemenea o mică victorie pentru echipa noastră”, a spus el, potrivit unui comunicat emis de birou.

Comisia Europeană vizează să-și emită luna viitoare avizul privind aderarea la UE a Ucrainei, a declarat președintele acesteia, Ursula von der Leyen, potrivit The Guardian.

Von der Leyen, care s-a angajat anterior să încerce să accelereze cererea Ucrainei de a deveni membru al UE, a scris pe Twitter că a vorbit cu președintele Ucrainei Volodimir Zelenski pentru a discuta despre „calea europeană” a țării sale.

Ea a adăugat că „așteaptă cu nerăbdare să primească răspunsurile la chestionarul de aderare la UE”.

Urmărește ultimele evoluții din a 75-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.