​Sunt la o discuție despre fotografia de război. Vorbește o fotografă din Ucraina, a cărei limbă nu o înțeleg, dar a cărei cadență melodioasă îmi leagănă gândurile. Până aud un scâncet de bebeluș, ca o alarmă de pe front. Mă răsucesc în scaun electrocutată, din tot corpul. Mă liniștesc doar când văd copilul în brațele mamei lui, fix în momentul în care ies din încăpere.

Unfinished Love StoriesFoto: Unfinished

Un plâns de bebeluș declanșează o stare de alertă. Pulsul accelerează, inima începe să‑ți bată în urechi, corpul zice „fugi!” Trebuie să iei copilul în brațe. Trebuie să îl ocrotești. Să‑l duci la adăpost.

Tu ești adăpostul. Fugi!

Suntem în Grădina Icoanei, Toma e mic, abia a început să meargă. Caut ceva în căruț, apoi răspund la un mesaj pe telefon. Când ridic din nou privirea, nu‑l mai zăresc. În milisecunda aceea, toată hărmălaia de râsete și plânsete se estompează. Îmi vâjâie urechile și mă cuprinde o amețeală dureros de lucidă, ca o stare de leșin conștient. Nu am aer și nu am voce, cum mi se întâmplă în coșmaruri. Îl găsesc după nici un minut, pitit după un căruț din care încearcă să sustragă o lopățică. Mi se‑nmoaie genunchii de relaxare, deodată. Senzația de pericol iminent se salvează însă undeva la mine pe disk. Sunt mama unui copil de 2 ani, nu pot avea iluzia că nu o s‑o mai accesez în viitorul apropiat. Mă gândesc, retroactiv, că tot așa se simte în corp și întâlnirea cu un animal sălbatic care ar putea să te omoare.

Iubirea pentru copil se construiește moleculă cu moleculă, ca un lanț la care participă întregul tău. Pielea, ochii, palmele, ceșcuța genunchiului, miocardul, limfa – tot corpul ți‑este prins într‑o mișcare densă, vâscoasă. Devii o materie diferită, a unei noi iubiri, a unui ADN amestecat între două ființe. Într‑un joc semantic, rațiunea veche, să‑i spunem gândirea, e înlocuită cu alta. Doar că rațiunea asta nouă nu mai gândește, doar trăiește, de aceea o și traducem din franceză întocmai: rațiunea de a trăi.

Citește continuarea pe platforma editorială UNFINISHED LOVE STORIES.

Acest text face parte din proiectul UNFINISHED LOVE STORIES – o platformă editorială ce publică povești reale despre iubire în sens larg. În fiecare duminică dimineață, la ora 10:00, vei putea citi pe Hotnews.ro și pe unfinishedlove.ro o nouă poveste ce dă iubirii o nouă valență. Dacă ai și tu o întâmplare adevărată, unică și imperfectă, care explorează universul relațiilor contemporane, trimite-o către echipa editorială.

Articol scris de Karin Ungureanu

Parteneriat media