Pe platformele social media au apărut primele imagini cu „cimitirul” de tancuri rusești de pe malurile râului Doneț unde forțele armate ale Ucrainei au obținut o victorie zdrobitoare asupra armatei ruse.

„Cimitirul” de tancuri rusesti de pe malurile raului DonetFoto: Captura YouTube

Potrivit informațiilor apărute după bătălie, rușii ar fi încercat să traverseze Donețul lângă localitatea Bilohorivka între 7 și 10 mai cu obiectivul de a încercui și cuceri localitățile Lisichansk și Sievierodonețk.

Însă armata ucraineană ar fi reușit să depisteze din timp operațiunea rușilor de a monta un pod de pontoane pentru a trece răul cu toată tehnica grea și a folosit focuri de artilerie și de aviație care i-au surprins pe ruși în același loc cu toate vehiculele militare.

Imagini realizate din dronă în zilele care au urmat au arătat pierderile grele suferite de armata rusă, malurile Donețului devenind un cimitir de tancuri și vehicule blindate rusești. Noile imagini surprind de la sol amploarea înfrângerii suferite de forțele armate ale Rusiei.

Rușii au încercat să traverseze râul Doneț în trei locuri

Un ofițer ucrainean care a participat la bătălie a relatat miercuri pentru CNN modul în care aceasta s-a desfășurat.

„Au avut trei locuri pentru traversare”, a spus acesta, povestind că rușii „l-au încercat pe primul, au eşuat, au fost zdrobiţi acolo. L-au încercat şi pe al doilea, au fost zdrobiţi” din nou.

„Ei bine, la ultimul (ponton distrus n.red) pe care l-aţi văzut, acolo au pierdut cele mai multe echipamente. Acolo au încercat de patru ori. La prima încercare nu au reuşit, au fost striviţi cu artileria. La fel şi a doua oară. La fiecare nouă încercare şi-au intensificat eforturile, neînţelegând că noi vedem totul. Iar la fiecare acţiune a lor noi aveam o contra-acţiune”, a continuat ofițerul.

Acesta a explicat că armata ucraineană a folosit artileria pentru a distruge pontonul amplasat de trupele ruse, în timp ce unităţi terestre ucrainene au împins în retragere forțele armate ale Moscovei către râul pe care nu-l mai puteau traversa înapoi întrucât pontonul fusese distrus.

„Nu mai aveau timp să treacă, nu mai aveau timp să lanseze bărcile. Toţi au fost copleşiţi cu artileria şi focurile de armă şi noi priveam cu ajutorul dronelor cum cădeau în apă şi se înecau”, a povestit militarul ucrainean.

Unii dintre utilizatorii platformelor de social media au remarcat însă că o parte semnificativă a vehiculelor blindate rusești nu au suferit avarii atât de mari și că au fost abandonate de forțele rusești deși par reparabile.

Urmărește ultimele evoluții din a 85-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.