Relatări ale unor martori și înregistrări video obținute de jurnaliștii de la The New York Times arată cum parașutiștii ruși au executat cel puțin 8 bărbați ucraineni în Bucha, locul unora dintre cele mai îngrozitoare atrocități comise de armata rusă în Ucraina.

Barbati ucraineni executati de soldatii rusi la BuchaFoto: Captura video

Parașutiștii ruși pot fi văzuți în două înregistrări video încolonându-i pe bărbați și forțându-i să le urmeze ordinele în timp ce sunt amenințați cu armele pe o stradă din Bucha, o suburbie a capitalei ucrainene Kiev. Unii dintre ucraineni sunt aplecați în față, ținându-se de curelele celor din fața lor. Alții sunt cu mâinile deasupra capetelor.

„Mergeți la dreapta, curvelor”, le spune unul dintre soldați.

Înregistrările video obținute de jurnaliștii de la NYT au fost filmate pe 4 martie de o cameră de luat vederi și un martor aflat într-o casă din apropiere.

În total nouă persoane sunt ținute captive de forțele rusești dar unul dintre bărbați avea să fie eliberat de ruși după ce a mărturisit că ar fi un luptător, potrivit investigațiilor făcute la fața locului de jurnaliștii americani.

Bărbații sunt ținuți cu fața la pământ, printre aceștia numărându-se unul îmbrăcat cu un pulovăr albastru distinctiv. Înregistrarea video se termină. Însă mai mulți martori oculari au relatat pentru The Times ce s-a întâmplat apoi.

Soldații ruși i-au executat cu sânge rece pe bărbații ucraineni

Soldații au dus bărbații în spatele unei clădiri de birouri din apropiere pe care rușii o ocupaseră și transformaseră într-un centru de comandament improvizat.

Apoi s-au auzit focuri de armă. Prizonierii nu s-au mai întors.

O înregistrare video făcută cu drona o zi mai târziu, pe 5 martie, obținută de asemenea de jurnaliștii de la The Times, confirmă relatările martorilor.

Drona a filmat trupurile neînsuflețite ale bărbaților lângă clădirea de birouri de pe strada Yablunska nr. 144 în timp ce doi soldați ruși stau de pază în apropierea lor.

Printre trupuri, un albastru distinctiv - prizonierul în pulovăr.

Miercuri, un prim soldat rus pus sub acuzare pentru crime de război, sergentul Vadim Șișimarin a pledat vinovat pentru toate capetele de acuzare. Procurorii ucraineni au cerut închisoare pe viață pentru acesta.

Curtea Penală Internațională a anunțat la începutul acestei săptămâni că a trimis în Ucraina cea mai mare echipă de anchetatori desfășurată vreodată pentru a investiga crimele de război comise de armata rusă.

Urmărește ultimele evoluții din a 86-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.