​În ziua 87 a războiului din Ucraina, Rusia desfășoară o ofensivă majoră asupra teritoriului rămas sub controlul ucrainenilor în provincia Lugansk, pentru a controla și mai mult din Donbas, după ce a revendicat victoria în bătălia de luni de zile pentru combinatul siderurgic de la Mariupol.

Soldați ucraineni care trag cu un mortier Foto: Bernat Armangue / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de sâmbătă, ziua 87 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

07:45Noul material LIVE, cu informațiile de duminică, îl găsiți aici

23:30Ziarul britanic The Guardian notează sâmbătă că unii dintre cei 963 de americani în privinţa cărora Moscova a decis să aibă interdicţie de acces în Rusia oricum nu ar putea face o astfel de deplasare, ei nefiind în viaţă.

Printre americanii de pe listă s-ar număra, potrivit The Guardian, John McCain, care a încetat din viaţă în august 2018, Harry Reid, care a murit în decembrie 2021, şi Orrin Hatch, care a decedat la 23 aprilie.

În viaţă, dar acum cu interdicţie pentru Rusia sunt, pe lângă politicieni, şi actorul Morgan Freeman, fondatorul Facebook Mark Zuckerberg, jurnalistul Nick Paton Walsh şi directorul sturiourilor DreamWorks, Jeff Katzenberg.

23:03Rusia ia în considerare să-l ceară la schimb contra luptătorilor ucraineni din Mariupol pe politicianul pro-rus Viktor Medvedciuk, relatează The Kyiv Independent.

Conform publicației citate, negociatorul rus Leonid Sluţki a afirmat că Rusia ia în considerare să facă schimb între soldații ucraineni luați prizonieri de ruși la Mariupol și deputatul ucrainean pro-Kremlin Viktor Medvedciuk, capturat în aprilie de autoritățile ucrainene în timp ce încerca să fugă din țară.

22:20Ucrainenii au aruncat în aer podul care unește orașele Lisichansk și Sievierodonețk, ambele aflate în zona pe care ofensiva rusă încearcă să o încercuiască:

22:04Zelenski cere Occidentului lansatoare multiple de rachete

Preşedintele ucrainean le-a cerut miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor reuni luni la o reuniune virtuală „Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană a unor lansatoare multiple de rachete (MLRS).

„Facem un apel la toate ţările să furnizeze sisteme MLRS, cu ajutorul cărora Ucraina ar putea prelua iniţiativa şi elibera teritoriul său” ocupat de trupele ruse, a spus Zelenski. „Dacă unele ţări din Europa sau din lume se obişnuiesc cu ideea că Donbasul este un teritoriu ocupat de Rusia, aş dori să spun că nu este un obicei foarte bun. Este teritoriul nostru”, a adăugat el.

21:35Noi declarații halucinante la televiziunea rusă: „Dacă voia, Rusia rezolva cu Ucraina în câteva ore, nu zile. Dar e operațiune specială, nu război” - a spus Margarita Simonyan, șefa canalului de propagandă RT

21:10Olena Zelenska, recunoscătoare că a petrecut timp cu Zelenski la un interviu. „Nimeni nu-mi ia soţul, nici măcar războiul”

20:44Detalii despre contraatacul spectaculos al ucrainenilor care au distrus mortierul greu autopropulsat al rușilor.

20:26 Erdogan îşi reiterează condiţiile pentru a accepta aderarea Finlandei şi Suediei la NATO / Stoltenberg: Continuăm dialogul pentru a răspunde „preocupărilor de securitate” ale Turciei

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a obiectat asupra primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţiile teroriste active în Turcia.

Rusia pierde un mortier greu, o armă rară din inventarul său, după ce presa i-a dat de gol poziția

19:40Ucrainenii au reușit să distrugă un mortier greu 240mm autopropulsat al forțelor rusești.

Interesant este că în zona atacului, cu o zi înainte, presa rusă a filmat un material cu echipajul care executa focuri cu mortierul respectiv, publicând la scurt timp imaginile:

19:20 Preşedintele Volodimir Zelenski salută pachetul de ajutor în valoare de 40 de miliarde de dolari al americanilor pentru Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden a semnat sâmbătă legea adoptată zilele trecute de Congresul SUA, care prevede un pachet gigantic de 40 de miliarde de dolari pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei.

18:57Un conac din Austria al oligarhului rus Igor Şuvalov (fost vicepremier, între anii 2008 şi 2018) a fost ocupat de activişti.

18:52O altă lovitură a ucrainenilor cu o rachetă ghidată - au țintit un TAB 4x4 de tipul BRDM-2 aflat în mișcare.

Potrivit unor informații, lovitura ar fi fost executată cu o rachetă antitanc 9M111 Fagot sau 9M113 Konkurs, atacul având loc în zona Rubijne.

Zelenski nu concepe altă soluție politică pentru Ucraina decât aderarea la UE

18:31Zelenski consideră că orice alternativă la aderarea Ucrainei la UE este un compromis între Europa şi Rusia

18:16Imagini video arată momentul când o rachetă Iskander-M lansată de ruși lovește o clădire în zona Izyum din estul Ucrainei. Imaginile sunt surprinse din dronă:

18:00„Sfânta Javelina” a ajuns să fie ilustrată ca o pictură murală pe o clădire din Kiev:

17:20Forțele ucrainene au folosit lansatoare britanice cu rachete antiaeriene Martlet să doboare alte drone Orlan-10 ale rușilor:

16:49Volodimir Zelenski l-a primit sâmbătă la Kiev pe premierul Portugaliei, Antonio Costa, președintele ucrainean descriind întâlnirea drept „importantă și semnificativă”.

Rusia ar fi distrus un convoi cu armament occidental în Ucraina

16:29Rușii susțin că au distrus cu rachete Kalibr un important transport de armament occidental în Ucraina

16:17VIDEO Deja-vu: Un alt blindat plin cu soldați ruși deasupra, lovit în plin de o rachetă ghidată a ucrainenilor

15:49 Zelenski a declarat la televiziunea ucraineană că țara sa a „rupt șira spinării" uneia dintre cele mai puternice armate din lume - adăugând că rușii „nu își vor reveni în următorii câțiva ani"

15:34 Provincia Donbas din estul Ucrainei se confruntă cu lupte grele, a anunțat guvernatorul regional.

Orașul Sievierodonetsk, din estul Ucrainei, este lovit de câteva zile, sunt mai mulți morți și răniți, potrivit guvernatorului regiunii. regiunii Luhansk, Serhiy Hajday.

„Rușii nimicesc Sievierodonetsk ca pe Mariupol", a spus Hajday pe canalul Telegram.

Moscova sancționează aproape 1.000 de americani, printre care și Biden

14:50 Rusia a anunțat sâmbătă că interzice intrarea în țară a 963 de americani, printre care președintele american Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și șeful CIA William Burns.

Interdicțiile de călătorie au doar un impact simbolic, dar fac parte din spirala descendentă continuă a relațiilor Rusiei cu Statele Unite și aliații săi după invazia în Ucraina.

14:29 Canada l-a sancționat pe Alexander Lebedev, fostul agent KGB care deține ziarele britanice Evening Standard și The Independent.

Miliardarul rus a fost introdus într-un nou val de sancțiuni împotriva regimului Putin, anunțat vineri, care include și interzicerea importului de vodcă, diamante și caviar, din Rusia.

Lebedev, ale cărui legături cu premierul britanic, Boris Johnson, sunt bine cunoscute, nu a fost supus sancțiunilor din partea Marii Britanii, notează The Guardian.

BBC: Apărarea ucraineană „scârțâie” în Donbas, rușii au avansat puțin

13:57 Președintele SUA, Joe Biden, a promulgat sâmbătă proiectul de lege care prevede acordarea unui ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina, ca parte a eforturilor de a spori sprijinul militar, a anunțat Casa Albă.

Senatul american a aprobat joi, cu o majoritate covârșitoare, noul pachet, în condițiile în care Washingtonul se străduiește să mențină asistența militară pentru Ucraina la aproape trei luni de la invazia Rusiei.

Senatul a votat cu 86-11 în favoarea pachetului de urgență de asistență militară, economică și umanitară, de departe cel mai mare pachet de ajutor american pentru Ucraina de până acum. Toate cele 11 voturi împotrivă au fost din partea republicanilor.

13:35 Corespondentul BBC din Ucraina, Jeremy Bowen, spune că, potrivit informațiilor pe care le are de la trupele ucrainene care luptă în Donbas, rușii au avansat, el adăugând că și comunicatele oficiale spun cam același lucru.

”Este o chestiune de kilometri. Nu este ca și cum ar fi avut loc o breșă majoră și trupele rusești se revarsă. Dar cred că apărarea ucraineană scârțâie. Nu au cedat, dar au fost nevoiți să se retragă. Au aruncat în aer poduri pentru a încerca să încetinească avansul rusesc”, explică Bowen

„Și în această dimineață, ceea ce am auzit de la oamenii de acolo, din partea militară, a fost că rușii au efectuat mai multe lovituri aeriene, mai multe bombardamente și au intensificat cu adevărat puterea de foc pentru a sparge aceste apărări ucrainene”, a adăugat jurnalistul BBC.

Zelenski a spus câți ucraineni luptă contra invaziei ruse

12:58 Volodimir Zelenski a dezvăluit sâmbătă că țara sa se apără, în războiul declanșat de Rusia, cu 700.000 de soldați amplasați în toată Ucraina.

12:31 Forțele rusești continuă să împiedice oamenii să plece din regiunea Herson către teritoriul controlat de Ucraina, a spus sâmbătă Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, acuzând Rusia de „tactici teroriste".

Satele de acolo sunt în pragul unei crize umanitare, a transmis sâmbătă biroul președintelui Zelenski.

Herson a fost ocupat de ruși încă de la începutul invaziei Ucrainei, iar rușii au permis ucrainenilor care vor să fugă să meargă doar în Crimeea.

Ucrainenii din regiune vorbesc despre lipsa critică de medicamente și despre hărțuirea, disparițiile și violențele rușilor împotriva oamenilor care au rămas. (CNN)

12:16Rusia a declarat victoria la combinatul Azovstal din Mariupol, după săptămâni de bombardamente aproape constante, pe fondul unei rezistențe ucrainene incredibile.

Dar rămân multe întrebări deschise, notează BBC.

În primul rând, numărul exact de luptători care s-au predat și care se află acum pe teritoriul controlat de Rusia nu este încă clar. Moscova susține că mai mult de 2.000 sunt acum în mâinile ei, număr care nu a fost confirmat de Ucraina.

Apoi, ce se va întâmpla cu ei? Autoritățile ucrainene au sugerat că aceștia vor fi schimbați cu prizonieri de război ruși, lucru pe care Moscova nu l-a confirmat. În plus, unele voci se opun acestei idei în Rusia.

Ce mai spun ucrainenii și rușii despre pierderile pe care și le-ar fi provocat reciproc

12:07 Armata rusă a afirmat sâmbătă că a distrus un important transport de armament occidental în regiunea ucraineană Zhytomyr, la vest de Kiev, folosind rachete Kalibr lansate de pe mare, relatează agenția de presă Interfax.

Ministerul Apărării a precizat într-un comunicat că lovitura a eliminat "un lot mare de arme și echipamente militare livrate din SUA și țări europene" și destinate trupelor ucrainene din regiunea Donbas.

Reuters nu a putut verifica în mod independent raportul, în care se susține și că rachetele rusești au lovit instalații de depozitare a combustibilului lângă Odesa, pe coasta Mării Negre, și au doborât două avioane ucrainene Su-25 și 14 drone.

11:31 Rușii au pierdut 150 de soldați, 41 de tancuri și blindate și un elicopter în ultimele 24 de ore, afirmă armata ucraineană:

11:23 Războiul din Ucraina se poate încheia doar prin mijloace „diplomatice", a declarat sâmbătă Volodimir Zelenski, în condițiile în care negocierile dintre Moscova și Kiev se află în impas

11:10VIDEO Cum abandonează rușii două blindate și o iau la fugă după ce sunt surprinși cu focuri de artilerie

Marea Britanie discută cu aliații săi dotarea R. Moldova cu arme la standarde NATO

10:49O nouă lovitură a ucrainenilor cu o rachetă Stugna-P asupra unui blindat rusesc în mișcare:

Vezi și: VIDEO Un blindat rusesc care transporta soldați deasupra, lovit în plin de ucraineni cu o rachetă ghidată

10:26 Reprezentanții SUA și ai altor câteva națiuni au părăsit sâmbătă o reuniune a miniștrilor comerțului din Asia-Pacific, care a avut loc la Bangkok, pentru a protesta față de invazia Rusiei în Ucraina.

Reprezentanți din Canada, Noua Zeelandă, Japonia și Australia s-au alăturat americanilor în părăsirea reuniunii Cooperării Economice Asia-Pacific, au declarat pentru Reuters doi oficiali thailandezi și doi diplomați internaționali.

Ieșirea delegaților a avut loc în timp ce reprezentantul rus rostea un discurs în deschiderea reuniunii de două zile a grupului de 21 de economii.

10:12 Ministrul de externe britanic a dezvăluit că Regatul Unit a început discuțiile cu aliații săi internaționali cu privire la trimiterea de armament modern în R. Moldova, la standarde NATO, pentru a o proteja de Rusia.

Rușii folosesc conceptul „Reconnaissance Strike”, dar rămân rapid fără drone

09:38 Liderul naționalist sârb bosniac Milorad Dodik i-a spus vineri președintelui Consiliului European, Charles Michel, că Bosnia trebuie să își mențină neutralitatea și să nu se alăture sancțiunilor UE împotriva Rusiei.

Michel a vizitat Bosnia ca parte a scurtului său turneu în țările din Balcanii de Vest, menit să reafirme sprijinul blocului pentru planurile lor de integrare în UE și să le invite să se alăture unei noi comunități geopolitice a UE, având în vedere provocările politice și economice actuale.

„Cred că este extrem de important ca Bosnia să rămână neutră. În condițiile în care existăm, ar fi o problemă pentru noi să impunem orice fel de sancțiuni și să ne alăturăm UE sau sancțiunilor globale", a declarat Dodik la o conferință de presă comună cu Michel și cu liderul bosniac Sefik Dzaferovic.

09:26Evaluare britanică: Trupele ruse folosesc în Ucraina conceptul „Reconnaissance Strike”, pe care l-au perfecționat în Siria, dar va avea probleme de capacitate operațională dacă va continua să piardă drone în ritmul actual

08:38 Vladimir Putin a declarat vineri că numărul atacurilor cibernetice asupra Rusiei de către „structuri de stat" străine a crescut de câteva ori și că Rusia trebuie să-și consolideze apărarea cibernetică prin reducerea utilizării de software și hardware străine.

Site-urile web ale multor companii de stat și site-uri de știri au suferit încercări sporadice de piraterie informatică de când Rusia și-a trimis forțele armate în Ucraina, adesea pentru a afișa informații care sunt în contradicție cu linia oficială a Moscovei.

„Se fac încercări țintite de a dezactiva resursele de internet ale infrastructurii critice de informații a Rusiei", a declarat Putin, adăugând că au fost vizate instituții media și financiare.

Forțele Moscovei se concentrează pe consolidarea pozițiilor defensive

08:24 Pentagonul a spus că nu există indicii că Rusia ar fi folosit armament laser în Ucraina, după ce Moscova a afirmat că a instalat acolo o nouă generație de lasere puternice pentru a lovi dronele inamice.

„Nu avem niciun indiciu privind utilizarea de lasere, cel puțin de lasere cu arme, în Ucraina. Nu avem nimic de confirmat în acest sens", a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

Iury Borisov, vicepremierul rus responsabil cu dezvoltarea militară, a declarat la începutul acestei săptămâni că Moscova a dezvoltat o nouă generație de arme cu laser care își ard țintele, un prototip numit "Zadira" fiind folosit în Ucraina.

08:14 Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele rusești se concentrează pe adâncirea și consolidarea pozițiilor defensive din Harkov și de-a lungul axei sudice, în pregătirea contraofensivei ucrainene, în timp ce majoritatea operațiunilor ofensive active rămân limitate la arcul orașului Izium-Donetsk și în special la zona Popasna-Severodonetsk.

07:44Rămâne Rusia fără rachete de precizie? Potrivit unor analiști și oficiali occidentali, tacticile rusești din primele luni ale războiului înseamnă că stocurile lor de muniție de precizie sunt acum serios epuizate.

07:39 Compania rusă Gazprom a întrerupt sâmbătă exporturile de gaze către țara vecină Finlanda, a anunțat operatorul de sistem finlandez Gasgrid, aceasta fiind cea mai recentă escaladare a unei dispute cu țările occidentale privind plățile pentru energie.

"Importurile de gaze prin punctul de intrare Imatra au fost oprite", a precizat Gasgrid Finlanda într-un comunicat. Imatra este punctul de intrare a gazelor rusești în Finlanda. (Reuters)

Scurtă recapitulare, sâmbătă dimineață, a informațiilor recente:

--------------