În războiul dintre Rusia și Ucraina, vehiculele aeriene fără echipaj (UAV) au jucat un rol esențial pentru ambele părți, deși acestea au suferit o rată mare de pierderi, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de sâmbătă dimineață.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ce spun serviciile secrete militare britanice:

  • UAV-urile s-au dovedit a fi vulnerabile atât la lovituri directe, cât și la bruiajul electronic.
  • Rusia a încercat să pună în aplicare conceptul de „Reconnaissance Strike” pe care l-a perfecționat în Siria, care utilizează UAV-uri de recunoaștere pentru a identifica ținte care să fie lovite de avioane de luptă sau artilerie.
  • Rusia se confruntă probabil cu un deficit de drone de supraveghere adecvate pentru această sarcină, exacerbat de limitările capacității sale interne de producție ca urmare a sancțiunilor.
  • Avioanele rusești cu echipaj continuă în general să evite efectuarea de misiuni deasupra teritoriului ucrainean, probabil din cauza amenințării reprezentate de sistemele de rachete de apărare antiaeriană ucrainene rămase intacte.
  • Dacă Rusia continuă să piardă UAV-uri în ritmul actual, capacitatea de spionaj, supraveghere și recunoaștere a forțelor rusești se va degrada și mai mult, ceea ce va avea un impact negativ asupra eficacității operaționale.

-------------