Trupele de invazie continuă duminică, ziua 88 a invaziei, ceea ce pare a fi o ofensivă majoră în Luhansk, una dintre cele două regiuni din Donbas, în timp ce Ucraina exclude varianta unei încetări a focului sau ideea de a face concesii Moscovei.

Cimitir al victimelor războiului în HarkovFoto: Bernat Armangue / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Cele mai importante evenimente de duminică, ziua 88 a războiului din Ucraina, LIVETEXT:

23:58Poveştile războiului: Odiseea de 3.700 de kilometri a unui ucrainean pentru a ajunge la familia sa şi la logodnică, care se aflau la o distanţă de doar 10 kilometri

22:16INTERACTIV Modelul 3D - Ce a mai rămas din cel mai mare avion din lume Antonov 225 Mryia, distrus în luptele cu rușii de la Hostomel

22:03Rusia spune că este pregătită să reia negocierile de pace cu Ucraina. Declarația a fost făcută duminică de negociatorul-șef al rușilor, Vladimir Medinski, care a insistat că suspendarea discuțiilor s-a produs din cauza Kievului.

21:47 Imagini dramatice cu o bătrână dintr-un sat ucrainean după ce rușii i-au bombardat casa, deși în zonă nu erau forțe ucrainene. Femeia spune că a rămas, între ruine, doar cu hainele de pe ea și niște bidoane de plastic:

21:23Zelenski le promite polonezilor din Ucraina drepturi similare cu ale refugiaţilor ucraineni din Polonia

21:01 Pentru Paris, „obiectivul este să nu existe o victorie rusă” - spune noul ministru francez pentru Afaceri Europene

Obiectivul pentru Franța este acela de „a nu exista o victorie rusă” și „eliberarea Ucrainei”, a declarat duminică ministrul francez delegat pentru Afaceri europene, Clement Beaune.

„Cel care caută războiul, instigatorul războiului e Putin”, a mai afirmat fostul secretar de stat pentru Afaceri europene, promovat ministru delegat după victoria lui Emmanuel Macron la ultimele alegeri prezidențiale.

20:54Și forțele ruse folosesc pe front arme speciale anti-drone, „puști” care folosesc bruiaje electromagnetice și care „rup” legătura dronei cu stația de comandă sau îi dereglează senzorii de la bord.

Similar, și ucrainenii au folosit astfel de arme anti-drone cu precădere în ultimele săptămâni, interval în care și numărul de drone rusești pierdute a crescut considerabil.

20:30Rusia a bombardat duminică după-amiaza un sat de la granița cu Rusia din regiunea Cernihiv, potrivit armatei ucrainene citate de ziarul The Kyiv Independent:

19:50Zelenski spune că în fiecare zi mor până la 100 de soldați ucraineni.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat în timpul unei conferințe de presă în 22 mai că circa 50-100 de soldați ucraineni ar muri în fiecare zi, apărând Ucraina în estul țării, „cea mai dificilă direcție”.

19:21Între timp, în Daghestan...

La festivitățile de sfârșit de an școlar, o absolventă din Daghestan (republică rusă din Caucaz) a strigat la microfon: „Nu războiului! Libertate pentru Ucraina! Putin e diavolul!”

Filmulețul a fost distribuit pe Twitter de Liubov Sobol, o colaboratoare apropiată a opozantului rus Aleksei Navalnîi.

19:08Ucraina impune o interdicție asupra medicamentelor produse în Rusia și Belarus.

Parlamentul de la Kiev a aprobat duminică modificarea legii ucrainene privind medicamentele, „restricționând fluxul” acelor medicamente ce sunt cel puțin parțial produse de companii cu sedii în Rusia sau Belarus, relatează The Kyiv Independent.

19:00O imagine de pe front - soldații ucraineni au improvizat un duș dintr-o cutie de transport pentru sistemul antitanc Javelin:

18:36Volodimir Zelenski se va adresa luni participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos

Preşedintele ucrainean va avea o intervenție, prin videoconferință, chiar în debutul reuniunii de la Davos (Elveția), care va începe luni, după doi ani de întrerupere din cauza pandemiei.

Zelenski va fi primul șef de stat care va susține un discurs la Davos 2022. Mai mulți oficiali politici ucraineni vor face deplasarea în persoană. Rușii, în schimb, au fost excluși.

„În acest an conferinţa va avea o importanţă specială pentru ţara noastră. Se va discuta reconstrucţia după război”, afirma Zelenski duminica trecută, anunțându-și intervenția la Davos.

18:04 Olena Zelenska spune că Ucraina îi va invita pe polonezi ca să le mulţumească „pentru mai mult decât ospitalitate, pentru absenţa graniţelor”

Aderarea Ucrainei la UE va dura „indubitabil 15 sau 20 de ani” transmite Franța

17:50Noi imagini cu dronele ucrainene care aruncă pe timpul nopții cu grenade asupra unor blindate și tancuri rusești:

17:17 Autoritățile ucrainene spun că alți cel puțin 245 de ucraineni din satele din jurul Mariupolului au fost deportați pe 21 mai în Rusia după ce au trecut prin centre de filtrare:

16:54Aderarea Ucrainei la UE va lua „indubitabil 15 sau 20 de ani”, spune ministrul francez pentru afaceri europene

16:30Noi imagini cu lansatoarele multiple RM-70 donate de Cehia lansând rachete în Ucraina. Detalii despre sistemele cehești RM-70.

16:07Armata ucraineană spune că Brigada sa 80 aeropurtaă a doborât un Su-25 „Grach” rusesc cu un lansator portabil Igla.

15:54 Aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană va dura „fără dubiu, 15 sau 20 de ani", a declarat duminică secretarul de stat francez pentru afaceri europene, care consideră că între timp Kievul poate adera la comunitatea politică europeană propusă de președintele Macron.

„Trebuie să fim sinceri (...) Dacă spunem că Ucraina va adera la UE în șase luni, un an sau doi ani, mințim. Nu este adevărat. Este vorba, fără dubiu, de 15 sau 20 de ani, este foarte mult timp", a declarat Clément Beaune la Radio J.

„Între timp, le datorăm ucrainenilor (...) un proiect politic în care să poată intra", a adăugat el. (AFP)

15:51 Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până pe 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă.

Lituania nu mai cumpără niciun fel de energie rusească

15:37 Andriy Șevciuk, primarul instalat de Rusia în orașul ocupat Enerhodar, ar fi fost rănit în urma unei explozii. Adevăratul edil spune că a fost un „atac precis și țintit"

15:01 Începând de duminică, Lituania va întrerupe complet importurile de energie din Rusia, inclusiv petrol, electricitate și gaze naturale.

„Trebuie să încetăm să mai finanțăm mașina de război rusă", a declarat ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivys.

14:39Tehnicieni care au legătură cu celebrele „bombe butoi” ale armatei siriene care au devastat o mare parte din țară au fost trimiși în Rusia pentru a ajuta la pregătirea unei campanii similare în războiul din Ucraina, cred oficialii europeni.

fițerii de informații spun că peste 50 de specialiști, toți cu o experiență vastă în fabricarea și livrarea rudimentarei arme, se află în Rusia de câteva săptămâni, lucrând alături de oficiali din armata lui Vladimir Putin.

Aceste arme, ce constau în butoaie de tablă umplute doar cu explozibili sau în combinație cu resturi metalice sau substanțe chimice, au fost folosite cu efecte devastatoare pe parcursul războiului sirian. (Guardian)

Biden vrea să-l covingă pe Modi să se distanțeze de Rusia

14:31 Joe Biden se va întâlni săptămâna aceasta cu premierul indian Narendra Modi în Japonia, a declarat consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, în timp ce președintele american zbura din Coreea de Sud spre Japonia.

Acest lucru intervine într-un moment în care Statele Unite depun eforturi pentru a convinge India să se distanțeze de Rusia.

India este un important cumpărător de arme rusești și, până acum, a rezistat presiunii de a condamna invazia Moscovei în Ucraina sau de a se alătura numeroaselor state care au izolat Rusia. (Al Jazeera)

13:43Doar Ucraina are dreptul de a-și decide viitorul, a declarat duminică președintele polonez în fața parlamentarilor de la Kiev, devenind primul lider străin care a ținut un discurs personal în parlamentul ucrainean de la invazia Rusiei din 24 februarie.

„Au apărut voci îngrijorătoare, care spun că Ucraina ar trebui să cedeze în fața cererilor lui Putin", a declarat Andrzej Duda.

„Doar Ucraina are dreptul de a decide asupra viitorului său... nimic despre voi fără voi”, a adăugat liderul polonez.

Rușii au atacat Severodonetsk din patru direcții, dar au fost nevoiți să se retragă

13:31 Rusia a lovit forțele ucrainene cu raiduri aeriene și artilerie în est și sud, vizând centre de comandă, trupe și depozite de muniție, a afirmat duminică Ministerul rus al Apărării.

Generalul-maior Igor Konașenkov, purtător de cuvânt al Ministerului Apărării, a declarat că rachete lansate din aer au lovit trei puncte de comandă, 13 zone în care se adunaseră trupe și echipamente militare ucrainene, precum și patru depozite de muniții în Donbas.

În regiunea ucraineană Nikolaev, în sudul Ucrainei, rachetele rusești au lovit un sistem mobil antidronă în apropierea așezării Hannivka, la aproximativ 100 km nord-est de orașul Nikolaev, a adăugat Konashenkov. (Reuters)

13:25VIDEO Momentul exact când ucrainenii au lovit mortierul autopropulsat 2S4 Tyulpan dezvăluit de presa rusă

13:07 Orașul de importanță strategică Severodonetsk din estul Ucrainei a fost atacat din mai multe direcții în cursul nopții, dar rușii au fost respinși

13:00 Harta conflictului în ziua 88 conform Ministerului Britanic al Apărării:

Bilanțul celor două armate după 3 luni de război / Primele imagini cu lansatoarele de rachete donate de Cehia

12:25Bilanțul armatelor după trei luni de război: Câte tancuri, avioane, elicoptere și drone au pierdut Rusia și Ucraina

12:19 Consilierul prezidențial ucrainean Mikhailo Podolyak a spus că multe milioane de oameni din întreaga lume vor ajunge sub pragul sărăciei din cauza creșterii prețurilor, dar a respins ideea unui acord internațional pentru convoaie cu cereale și hrană în Marea Neagră.

„Să negociezi cu o țară care a luat ostatici? Ei bine, noi avem o idee mai bună. Lumea trebuie să cadă de acord asupra transferului de sisteme MLRS (lansatoare multiple de rachete) către Ucraina și a altor arme grele necesare pentru a debloca Marea Neagră. Apoi, vom face totul noi înșine”, a scris Podolyak pe Twitter.

Zelenski le-a cerut sâmbătă miniştrilor apărării din cele peste 40 de ţări care se vor întâlni mâine la o reuniune virtuală „Ramstein 2” o decizie pozitivă cu privire la furnizarea către armata ucraineană de MLRS.

11:42 Primarul ucrainean al orașului Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat că înmormântările în masă în gropi de mică adâncime din oraș și defectarea sistemelor de canalizare ar putea provoca o criză sanitară.

El a adăugat că ploile de vară amenință să contamineze sursele de apă și a cerut forțelor rusești să permită locuitorilor să părăsească orașul în siguranță.

În plus față de catastrofa umanitară creată de ocupanții și colaboratorii (ruși), orașul este în pragul unei epidemii de boli infecțioase, a afirmat el pe aplicația de mesagerie Telegram.

11:24IMAGINI VIRALE Rușii arborează pe un tanc un steag al URSS cu chipul lui Stalin pe el

11:06 Ministrul rus al transporturilor a declarat că sancțiunile internaționale practic au „stricat" structura logistică a țării

10:40VIDEO Primele imagini cu lansatoarele de rachete donate de Cehia, folosite în luptă în Ucraina / Zelenski cere Occidentului mai multe astfel de arme. Și România are variante de MRLS familiare Ucrainei și care ar putea fi donate.

Va renunța Austria la neutralitate pentru a adera la NATO?

10:30 Forțele de ocupație rusești din regiunea Zaporojie amenință antreprenorii care refuză să facă afaceri în ruble.

Administrația militară regională din Zaporizhzhia a declarat că ocupanții ruși au stabilit ca rata de schimb în satul ocupat Vasylivka să fie de 10 grivne pentru 25 de ruble.

Cei care refuză să vândă produse în ruble sunt amenințați cu o „conversație profilactică". (Kyiv Independent)

10:09 Preşedintele polonez Andrzej Duda a ajuns din nou la Kiev pentru o vizită de sprijin. El va fi, duminică, primul şef de stat care se va adresa parlamentului Ucrainei de la începerea războiului.

Duda face demersuri pentru ca Ucrainei să i se acorde statutul de ţară candidată la aderarea la UE cât de curând posibil. Şeful de stat polonez a mai vizitat Kievul după declanşarea războiului în aprilie şi s-a întâlnit cu acest prilej cu Volodimir Zelenski. (dpa, Agerpres)

10:00Va renunța Austria la neutralitate pentru a adera la NATO? / Deosebirile față de Finlanda, Suedia și Eleveția

Rușii au aruncat în lupta pentru Severodonetsk singura companie dotată cu blindate Terminator

09:17 Rușii au adus în luptă, pe axa Severodonetsk, singura companie care are în dotare „Terminator”, vehicule proiectate și construite cu scopul de a proteja tancurile principale de luptă.

08:54 Rușii au distrus podul dintre Severodonetsk și Lysychansk, în regiunea Lugansk, potrivit lui Serhiy Hayday, șeful administrației militare regionale.

Hayday a declarat că acest lucru va „complica foarte mult evacuarea și livrarea de ajutor umanitar", dar în acest moment „există o legătură între orașe"

Aceasta este a doua oară când se întâmplă, a spus Hayday, care a explicat că podul a mai fost distrus o dată, în iulie 2014, când a fost eliberat Lysychansk, în timpul retragerii inamicului. Podul a fost reconstruit în 2016.

Situația este foartă gravă în Severodonetsk, Lysychansk și Belogorovka în acest moment, a declarat el, adăugând că bombardamentele nu se opresc nici măcar pentru o oră, rușii folosind artileria zi și noapte. (CNN)

08:43 Publicul de la un concert din Sankt Peterburg a scandat contra războiului, a scris pe Twitter Sobol Liubov, una din aliatele opozantului Alexei Navalnîi. nu este adevărat că toți rușii îl sprijină pe Vladimir Putin, a spus ea.

Rușii încearcă din răsputeri să captureze Severodonetsk

08:23 Un politician rus și reprezentant desemnat de Putin în regiunea anexată Crimeea a declarat că este puțin probabil ca Ucraina să continue să existe în forma sa actuală, relatează agenția de presă de stat rusă RIA.

Georgy Muradov a sugerat că Ucraina va deveni probabil o federație, sau un grup de state.

El a afirmat că nicio țară care se respectă pe sine nu ar tolera o încălcare flagrantă a drepturilor propriului popor în statele vecine, invocând iar pretextul pe care Moscova l-a folosit de mai multe ori în justificarea invaziei.

08:16 Armata ucraineană: Rusia amplasează lansatoare de rachete Iskander în regiunea Belgorod.

Statul Major General al forțelor armate ucrainene a afirmat duminică dimineață că Rusia a desfășurat lansatoare de sisteme de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune Iskander-M în regiunea rusă Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. (Kyiv Independent)

08:07 Institutul pentru Studiul Războiului: Forțele rusești și-au intensificat eforturile pentru a încercui și captura Severodonetsk și probabil vor continua să facă acest lucru în zilele următoare, în timp ce eforturile pe alte axe de avansare, inclusiv Izium, rămân în mare parte blocate.

Scurtă recapitulare, duminică dimineață, a evenimentelor recente:

  • Rusia se gândește să renunțe la luptători ucraineni capturați la Mariupol în schimbul lui Viktor Medvedciuk, un aliat al lui Vladimir Putin, aflat în detenție.
  • Rusia a interzis intrarea în țară a 963 de americani, inclusiv a președintelui Joe Biden. Pe listă se mai află secretarul de stat Antony Blinken și șeful CIA, William Burns.
  • Biden a semnat un proiect de lege care va oferi un ajutor de aproape 40 de miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • Zelenski s-a întâlnit cu prim-ministrul Portugaliei, António Costa, și a descris întâlnirea ca fiind „importantă și semnificativă". Ulterior, Portugalia a anunțat un acord de acordare a unui ajutor de 250 de milioane de euro pentru Ucraina.
  • Președintele ucrainean a avut, de asemenea, o conversație telefonică cu premierul Italiei, Mario Draghi, și spune că acesta a subliniat importanța unor sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei și a deblocării porturilor ucrainene.
  • Rusia spune că a distrus o bază ucraineană de operațiuni speciale în apropiere de Odesa, principalul port ucrainean la Marea Neagră, precum și un depozit semnificativ de arme furnizate de Occident.
  • Kievul a exclus o încetare a focului sau concesii către Moscova. Consilierul lui Zelenski, Mykhailo Podolyak, a declarat că Ucraina nu va accepta niciun acord cu Rusia care implică cedarea de teritoriu. El a spus că a face concesii s-ar întoarce împotriva Ucrainei, deoarece Rusia ar riposta mai dur după orice întrerupere a luptelor.
  • Președintele turc Tayyip Erdogan, care s-a opus aderării Suediei și Finlandei la NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două țări și a discutat despre preocupările sale legate de organizațiile teroriste.
  • Gazprom a oprit exporturile de gaze către Finlanda, care a refuzat cererile Moscovei de a plăti în ruble pentru gazul rusesc.

--------------