Cel mai mare avion din lume, unicul Antonov 225 „Mryia” a fost distrus în luptele primelor zile ale războiului din Ucraina, atunci când rușii au încercat să captureze aeroportul Antonov din localitatea Hostomel situată la câțiva kilometri vest de Kiev.

Ce a mai ramas din Antonov 225 MryiaFoto: Captura video

Inițial informațiile legate de starea avionului, dacă a supraviețuit sau nu erau neclare, deși apăruseră imagini cu hangarul său cuprins de flăcări.

Apoi, pe 4 martie au apărut imaginile care confirmau: avionul a fost distrus în schimbul de focuri, mare parte din aeronavă arzând.

La peste două luni de atunci, după ce rușii s-au retras din zonă și ucrainenii au recăpătat controlul asupra întregii zone, a fost modelat 3D avionul, sau ce a mai rămas din el, inclusiv carcasele a trei blindate rusești ce au fost prinse în exploziile și incendiile ce au distrus și aeronava:

An-225 Mriya destroyed (as of April 2022) by semeion on Sketchfab

Uriașul Antonov 225 a fost o singură dată la București, pe Aeroportul Otopeni

Giganticul Antonov AN-225 Mriya, cel mai mare avion din lume, s-a aflat și pe Aeroportul Otopeni în data de 7 octombrie 2021 (prima și singura dată).

Avionul cu 6 motoare, o lungime de 84 de metri și o anvergură a aripilor de 88,4 metri era unicat în lume, fiind folosit pentru transporturi comerciale de gabarit depășit, de până la 250 de tone și a fost singura dată când a aterizat la noi în țară.

Avionul era propulsat de șase motoare, iar primul zbor al său a avut loc la 21 decembrie 1988.

Un al doilea avion AN-225 a fost parțial construit la sfârșitul anilor ’80, însă nu a fost finalizat din motive financiare.

Unicul AN-225, operat de producătorul de avioane Antonov, nu zbura regulat. În decursul ultimilor ani a efectuat doar câteva zeci de zboruri.

Antonov este o companie ucraineană specializată în construirea de aeronave foarte mari. A fost fondată pe 31 mai 1946, de către Oleg Antonov. Printre avioanele construite se numără și celebrele Antonov An-225 și Antonov An-124.

VEZI ȘI:

-----------