Parlamentul Ucrainei a votat duminică extinderea legii marţiale şi a mobilizării generale cu 90 de zile, până pe 23 august, după ce joi preşedintele Volodimir Zelenski a semnat un decret în această privinţă, relatează DPA și Agerpres.

Antrenament militar în UcrainaFoto: Michaal Nigro/PACIFIC PRE / Sipa Press / Profimedia

Zelenski a declarat joi că Rusia, care a declanşat invazia în Ucraina pe 24 februarie, încă mai caută o „armă minune” cu care să-şi atingă obiectivele, ceea ce arată „eşecul total al acestei operaţiuni şi teama ( Moscovei) de a-şi recunoaşte greşelile”.

„Toată lumea a văzut în ce mod Rusia luptă în acest război. Cu recruţi fără experienţă pe care îi aruncă în luptă drept carne de tun. Cu hoţi, care văd pentru prima dată aparate electrocasnice într-o ţară străină (...) Cu bombe cu fosfor interzise, utilizate pentru a incendia şcoli şi imobile simple de locuit”, a afirmat şeful statului ucrainean.

***

Războiul din Ucraina a început pe 24 februarie, când președintele rus Vladimir Putin a lansat ceea ce el a numit o „operație militară specială” în țara vecină, cel mai mare atac asupra unui stat european de după Al Doilea Război Mondial.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat în aceeași zi introducerea legii marţiale în toate teritoriile ţării.

Legea actuală urmează să expire pe 24 mai.

_____