Ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a declarat marți că Rusia își încetinește deliberat ofensiva din Ucraina pentru a permite evacuarea civililor în timp ce un alt înalt oficial de la Moscova spune că nu este grabă, relatează Reuters.

Vladimir Putin alaturi de comandantii fortelor armate ale RusieiFoto: Mikhail Klimentyev / Zuma Press / Profimedia

Comentariile celor doi par să semnalizeze că Rusia nu vede o încetare a luptelor în curând, în pofida declarațiilor făcute duminică de Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Kremlinului, potrivit cărora Moscova este pregătită să reia negocierile de pace cu Kievul.

Afirmațiile acestora au probabil intenția de a calma eventualele neliniști apărute în Rusia cu privire la durata „operațiunii militare speciale” despre care Ucraina și aliații săi occidentali spun că s-a împotmolit din cauza rezistenței puternice și a pierderilor grele suferite.

„Sunt declarate încetări ale focului și create coridoare pentru evacuarea oamenilor din așezările învecinate”, a declarat Șoigu marți la o reuniune a miniștrilor Apărării din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, alianța militară condusă de Rusia.

Șoigu spune că Rusia vrea să protejeze civilii

Declarațiile sale, făcute cu ocazia marcării a celei de-a 90-a zi a războiului din Ucraina, au fost transmise în direct de televiziunile rusești.

„Bineînțeles, acest lucru încetinește ritmul ofensivei dar este un lucru făcut deliberat pentru a evita victime în rândul populației civile”, a adăugat el.

Nikolai Patrușev, președintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat la rândul său că toate obiectivele trasate de președintele Vladimir Putin pentru „operațiunea militară specială” din Ucraina vor fi atinse deoarece „adevărul este de partea Rusiei”.

„Nu alergăm după termene limită”, a spus el într-un interviu publicat de unul dintre ziarele rusești. „Nazismul trebuie eradicat 100% sau își va ridica din nou capul într-o formă și mai urâtă în câțiva ani”, a adăugat oficialul rus.

Rusia a negat în mod repetat că ar ataca intenționat ținte civile din Ucraina, în pofida dovezilor copleșitoare în sens contrar.

Urmărește ultimele evoluții din a 90-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.