Consiliul Uniunii Europene a adoptat un regulament care permite liberalizarea temporară a comerțului și alte concesii comerciale pentru anumite mărfuri ucrainene.

Recoltă de grâu din Zaporojie (Ucraina), în anul 2020Foto: Ukrinform / Avalon / Profimedia

"Aceasta înseamnă că în termen de un an nu va fi plătită taxa de import pentru toate exporturile ucrainene către Uniunea Europeană. Datorită acestor măsuri, UE va putea sprijini semnificativ economia Ucrainei", se arată în comunicat.

Astfel, UE încearcă să sprijine economia Ucrainei.

„Războiul de agresiune neprovocat și nejustificat al Rusiei împotriva Ucrainei a avut un impact devastator asupra capacității de producție a țării, infrastructurii de transport și accesului la Marea Neagră, precum și asupra capacității sale de a face comerț cu restul lumii. Consecințele nu pot fi subestimate atât pe plan intern, cât și pe plan internațional, în ceea ce privește impactul asupra securității alimentare”, arată comunicatul Consiliului.

Decizia se va aplica pe o perioadă de un an și vizează în special produsele industriale, fructele și legumele, produsele agricole și produsele agricole prelucrate, care fac obiectul contingentelor tarifare.

De asemenea, este suspendată colectarea taxelor antidumping la importurile originare din Ucraina, precum și aplicarea regulilor comune pentru importuri cu privire la importurile originare din Ucraina.