În timp ce Statele Unite ale Americii și aliații săi furnizează Ucrainei armament din ce în ce mai sofisticat, Washingtonul a discutat cu Kievul despre pericolul unei escaladări în cazul în care Ucraina va lansa atacuri în interiorul Rusiei, au declarat oficiali americani pentru Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discuțiile din culise nu impun restricții explicite privind utilizarea armelor furnizate forțelor ucrainene, dar s-a încercat să se ajungă la o înțelegere comună în privința riscului de escaladare, au declarat trei oficiali americani și surse diplomatice pentru Reuters.

„Suntem îngrijorați privind escaladarea și totuși nu vrem să punem limite geografice sau să le legăm prea mult mâinile cu armamentul pe care îl dăm", a declarat unul dintre oficialii americani, vorbind sub rezerva anonimatului.

SUA și aliații vor să trimită armament avansat Ucrainei

Administrația Biden și aliații săi au fost din ce în ce mai dispuși să ofere Ucrainei armament cu rază de acțiune mai lungă, inclusiv obuziere M777, în timp ce Kievul luptă împotriva forțelor rusești cu mai mult succes decât prevăzuseră oficialii americani.

Anunțul Pentagonului de săptămâna trecută, potrivit căruia Danemarca va furniza Ucrainei rachete anti-navă Harpoon, ar extinde și mai mult raza de acțiune a Kievului.

După ce inițial au prevăzut că Ucraina va fi copleșită de armata mult mai mare a Rusiei, oficialii americani și-au exprimat recent speranța că forțele ucrainene pot câștiga războiul și doresc să le înarmeze pentru a face acest lucru.

Oficialii americani spun că administrația Biden ia în considerare chiar posibilitatea de a furniza Kievului sistem lansator multiplu de rachete cu bătaie mare - HIMARS, care poate avea o rază de acțiune de sute de kilometri.

SUA și Ucraina au o înțelegere privind folosirea armamentului

Următoarele luni ar putea plasa războiul pe o "traiectorie mai imprevizibilă și cu potențial de escaladare", a declarat luna aceasta directorul Serviciului Național de Informații, Avril Haines, în cadrul unei audieri în Senat.

SUA nu luptă direct împotriva forțelor rusești, dar comandanții Pentagonului sunt în contact permanent cu liderii ucraineni și au furnizat informații care au permis Ucrainei să vizeze trupele rusești, pe uscat și pe mare, au declarat oficialii americani pentru Reuters.

Washingtonul și Kievul au o „înțelegere" comună cu privire la utilizarea anumitor sisteme de armament furnizate de Occident, a mai spus unul dintre ofialii americani.

„Până acum, am fost pe aceeași lungime de undă în ceea ce privește pragurile", a spus oficialul, sub rezerva anonimatului.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a avertizat Occidentul că furnizarea de arme Ucrainei capabile să lovească teritoriul rusesc ar fi „un pas serios spre o escaladare inacceptabilă".

Reprezentantul democrat Jason Crow, care a vizitat Ucraina în cursul lunii trecute și a vorbit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că nu este îngrijorat de riscul de escaladare.

Ucraina „nu vrea escaladare”

Douglas Lute, fost ambasador al SUA la NATO, spune că Ucraina are destule ținte rusești în interiorul Ucrainei și nu se îngrijorează în privința unei posibile escaladări.

Dar el a recunoscut riscul unei escaladări și al unei diviziuni în cadrul NATO în cazul în care Ucraina ar lansa atacuri în interiorul Rusiei.

„Ar declanșa o dezbatere care ar diviza alianța. Și, bineînțeles, alianța nu dorește acest lucru. Și nici Ucraina nu vrea", a declarat Lute pentru Reuters.

Ucraina nu a atacat teritoriul rusesc până acum

Rusia a atacat capitala Ucrainei și localități care sunt situate departe de linia întâi a războiului.

Dar Ucraina nu a răspuns cu atacuri asupra unui oraș rusesc important și nici nu a lansat atacuri în interiorul Rusiei, inclusiv asupra unor ținte militare precum producători de arme sau centre de aprovizionare aflate departe de graniță.

Oficialii ruși au acuzat în repetate rânduri armata ucraineană că lansează atacuri transfrontaliere, inclusiv asupra unui depozit de combustibil din orașul Belgorod.

Aceștia justifică invazia lansată pe 24 februarie parțial pe baza premisei că Ucraina reprezintă o amenințare pentru Rusia, o idee pe care Kievul și Occidentul o resping.